Home » Actviteiten » Excursies » Excursie Kwade Hoek, 27 januari 2024

Excursie Kwade Hoek, 27 januari 2024

Karine Cornelisse

’s Ochtends vroeg verzamelden we om acht uur bij de Korftlaan voor de eerste excursie van dit jaar, naar de Kwade Hoek, onder de bezielende leiding van Jannie. Oorspronkelijk was de excursie vorige week gepland, maar de excursie was vanwege de voorspelde harde wind en lage gevoelstemperatuur een week verzet. Dat bleek een goede keuze, want vandaag was het windstil, met zonnetje en een prima temperatuur. Met 4 auto’s en 11 deelnemers vertrokken we naar het Oostvoornse meer. In Zeeland zou nog een 12e deelnemer aansluiten.

Na een kleine detour (de A4 werd voor onze neus afgesloten waardoor we terug moesten via de A13) arriveerden we bij onze eerste stop, ’t Wapen van Marion. De eerste roodborstjes, koolmezen en een grote bonte specht werden al snel gespot. Een ree liep op zijn gemak langs. Via een houten trap (berijpt, en daardoor naar de smaak van sommigen echt heel glad) liepen we het gebied in. Het was duidelijk dat de afgelopen dagen nat waren geweest, de kaplaarzen kwamen op het modderige pad uitstekend van pas.

Met kwinkelerende Cetti’s zangers aan weerskanten (de Cetti als standvogel, wie had dat ooit gedacht??) en een gillende waterral even verderop liepen we naar vogelkijkhut Groene Strand. Aangezien de kijkgaten van de hut minder praktisch gepositioneerd waren, stelden wij ons aan weerszijden van de hut op in plaats van erin. Het was relatief rustig op het meer, met grauwe ganzen, Canadezen, meerkoeten, eenden en een paar middelste zaagbekken. Een fuutachtige werd met grote interesse bestudeerd. In winterkleed hebben fuutsoorten de neiging allemaal heel erg op elkaar te lijken. De optie roodhalsfuut werd vanzelfsprekend met enthousiasme ontvangen. Maar uiteindelijk, na bestudering van gemaakte foto’s, moesten we vanwege een rood oog concluderen met een kuifduiker van doen te hebben. De roodhals zou nog even op het wensenlijstje moeten blijven!

Onze 2e stop was Marina Stellendam. Vanaf de parkeerplaats volgden we het pad naar Vogelobservatorium ’t Tij. Met het zonnige weer van vandaag was het moeilijk voor te stellen dat dit buitendijkse pad vorig jaar dusdanig onder water stond dat de hut onbereikbaar was. Het observatorium heeft de vorm van een ei van de grote stern met uitzicht over het Haringvliet. Van binnen ziet het observatorium er bijna nog bijzonderder uit dan van buiten. Het geraamte van het kolossale ei bestaat uit balken die in een ruitvorm zijn opgebouwd, en aan de buitenkant is het ei bekleed met riet. Hierbij zijn enige uitsparingen vrijgelaten die dienen als kijkgaten. Het was een beetje drommen en filescopen bij de smalle gaten, maar dit werd beloond met een aantal mooie grote en middelste zaagbekken, een drietal kleine zwanen, een waterpieper, brilduiker, grote mantelmeeuw en wat lepelaars.

De volgende stop was vlakbij, namelijk de buitenhaven van Stellendam. Bij aankomst troffen we een groepje opgewonden vogelaars die zojuist een rode wouw voorbij hadden zien komen. Inmiddels was de roofvogel in kwestie op grotere afstand. Nog wel door de scope te zien, maar kleuren of staartvorm bleven onduidelijk. We konden hem dus hooguit determineren als roofvogel, mogelijk een wouw. Wie zich wel goed lieten zien en beter lieten determineren waren bonte strandloper, steenlopers en grote plus middelste zaagbekken in de buitenhaven, en wulpen, kluten en tureluurs in de binnenhaven.

Toen was het tijd voor een soepstop met koffie en perentaart. Die lieten we ons uitstekend smaken in de hippe brasserie Zoet of Zout. Onze 4e en laatste stop was de Kwade Hoek. Een lieflijke en zonnige hoek deze keer. Hoe anders bij noordwesterstorm! Via uitkijkpunt Licht van Moisje (Mozes) liepen we door het duin- en kweldergebied (laarzen!!) naar het strand. Er werden leuke vondsten gedaan, waaronder zeekat- en zee-egel skeletjes, schelpen, mossels en oesters. Daarnaast lieten bontbekplevieren, bruine kiek en stormmeeuw zich zien. Het was heerlijk toeven op het strand, maar we besloten terug te gaan om ook nog in de polder rond Goedereede de ganzen te bekijken. En zo reden we wat later langs de weilanden met duizenden brandganzen, grauwe ganzen en enkele kolganzen. Altijd indrukwekkend om te zien. Hiermee kwam een heerlijke vogeldag ten einde en reden we voldaan terug naar Delft.

Waarnemingen (61): Turkse tortel, rietgors, merel, slobeend, zilvermeeuw, grote Canadese gans, brandgans, grauwe gans, kolgans, knobbelzwaan, kleine zwaan, nijlgans, bergeend, krakeend, wilde eend, kuifeend, brilduiker, grote zaagbek, middelste zaagbek, fazant, holenduif, houtduif, waterral, meerkoet, fuut, kuifduiker, scholekster, kievit, bontbekplevier, wulp, steenloper, bonte strandloper, tureluur, kokmeeuw, stormmeeuw, grote mantelmeeuw, ooievaar, aalscholver, lepelaar, blauwe reiger, grote zilverreiger, kleine zilverreiger, winterkoning, heggenmus, bruine kiekendief, buizerd, grote bonte specht, torenvalk, ekster, kauw, zwarte kraai, koolmees, Cetti’s zanger, huismus, kluut, spreeuw, roodborst, ringmus, graspieper, boomkruiper, waterpieper.

Deze pagina is 6 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
14
do
20:00 Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische … Lees verder
mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.

Thank you for your upload