Home » Actviteiten » Lezingen » Verslag van de lezing over de BEVER

Verslag van de lezing over de BEVER

Aleida van den Akker

11-04-2024 verslag.

Willy de Koning uit Sittard volgt al ruim 15 jaar bevers met haar filmcamera en notitieblok, vanuit haar kano of vanaf de oever. Tijdens de lezing vertelde ze meer over het leven van de bever, geïllustreerd met schitterende foto’s die ze zelf gemaakt heeft en diverse beverattributen. Ze is duidelijk gefascineerd door de bever, maar schetst ook een genuanceerd beeld. Zij ziet ook dat een te veel aan bevers in het gebied schade kan opleveren aan onze wegen, spoorwegen en dijken. In Brabant en Limburg bestaat er al een ‘Beverprotocol’. Met richtlijnen voor acties als de bever te veel overlast gaat geven. Met als laatste redmiddel het afschieten van de bever. Zo’n protocol wordt gemaakt in samenspraak met o.a. Rijkswaterstaat, provincies én natuurorganisaties. Ook Willy is daarbij betrokken. 

Foto Jos van Koppen

En dat terwijl al in 1825 de laatste bever in Nederland werd doodgeknuppeld. En in heel Europa, op enkele restpopulaties na, geen bevers meer te vinden waren. In de jaren ’80 werden in de Biesbosch bevers uitgezet vanuit de Elbepopulatie. En dat is dus heel succesvol gebleken. In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan zo’n beverprotocol. En dat dat nodig is beaamt Willy. Zij was voorafgaand aan de avond gaan kijken in de omgeving van Delft, richting Balijbos. Een goed Bevergebied noemde ze het. Het is een kwestie van tijd voordat de bevers zich in dit gebied en het Groene Hart zullen gaan vestigen. Het eerste exemplaar was eerder al in het Balijbos gesignaleerd. En zeer recent, 14 april 2024, is een bever in de Reeuwijkse plassen gezien en gemeld op waarneming.nl.

Heeft de bever dan geen vijanden? Jawel, een zeer geduchte vijand is de wolf, maar ja, daar is de discussie ook nog over gaande….. Jonge bevers worden ook wel gepakt door vossen, otters, vis- en zeearenden.  En ook ons verkeer brengt beverslachtoffers met zich mee.

De avond eindigde met een film met mooie en unieke beelden van de bevers, ook weer door Willy gemaakt. 

En, o ja, mocht je een zwarte bever tegenkomen, dan heb je niet te maken met een aparte soort. Het zijn de nazaten van bevers die ooit zijn doorgefokt voor hun mooie en zeer warme vacht , voor mensen die de bruine kleur zat waren. 

Beverattributen. foto Jos van Koppen

Deze pagina is 11 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mei
25
za
hele dag Dag/weekend excursie Texel
Dag/weekend excursie Texel
mei 25 – mei 26 hele dag
Dag/Weekend excursie Texel Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 Verzamelen: vertrek om 7.00 uur, boot van 9.00 uur Start: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per kilometer … Lees verder
jun
8
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 8 @ 07:00 – 15:00
Kraaiennest, Zaterdag 8 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 6 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) … Lees verder
jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload