Home » Actviteiten » Excursies » Verslag excursie Zouweboezem

Verslag excursie Zouweboezem

Raymond Van der Ham

Punkt 7 uur vertrekken we naar de Zouweboezem bij Ameide, een m-auto (Hans, Marc, Toine, Raymond) en een v-auto (Marianne, Ellen, Marieke). Bij aankomst was het even passen en meten op de ‘P’, want we waren niet de eersten. Niet verwonderlijk bij het weer voor de dag: zonnig, een paar sluierwolken, weinig wind, dus prachtig! Al direct na het inparkeren een slaande vink boven ons, een onzichtbare Cetti ergens beneden hem en een bruine kiekendieven in de verte. Dan verder de weg af langs boezem en rietland, tot die bij de Kikker overgaat in een fiets/wandelpad. Gauw kom je dan bij een vlonder in het riet, waar zwarte sterns af en aan vliegen, met vlak voor ons op een van de omgaasde eilandjes een poging tot paring. Het loonde om af en toe op te kijken, bruine kieken en purperreigers waren niet van de lucht, vlogen dus herhaaldelijk langs en over. 

De aankondiging in Vogelstreken beloofde nog meer “echte Hollandse veenmoerasvogels”, en dat was geen loze belofte. Blauwborsten, snorren, rietzangers, rietgorzen, kleine karekieten en nog meer Cetti’s. Eén keer een sprinkhaanzanger, die bij mij helaas niet meer naar binnen wou komen (irritant, confronterend, bijna iedereen hoort hem, ook Merlin). Wel al die andere zangers gehoord, zoals tjiftjaf, fitis, tuinfluiter, zwartkop, grasmus etc. (zie de lijst hieronder). Langs een doodlopend aftakpad naar een kijkscherm, was het niet moeilijk om een blauwborst in ideale pose te vereeuwigen. Trouwens, ook mooie varens langs de route: mannetjes- en wijfjesvarens (dit zijn verschillende soorten), stekelvarens en een wilg met een flinke eikvaren in haar/zijn knot. Over de sloot een veld vol met bloeiend moeraskartelblad en verspreide orchideeën. Tot slot zijn we nog even omgereden naar een uitkijkpunt aan de westkant van het rietland, waar we afscheid konden nemen van de purperreigers, inclusief een die in een slootkant aan de overkant van de weg stond te spieden naar prooi.

Onze lijst (66 soorten): grote Canadese gans, grauwe gans, knobbelzwaan, nijlgans, bergeend, slobeend, krakeend, wilde eend, tafeleend, kuifeend, fazant, gierzwaluw, koekoek, holenduif, houtduif, Turkse tortel, waterhoen, meerkoet, fuut, scholekster, kievit, grutto, tureluur, kokmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, visdief, zwarte stern, ooievaar, aalscholver, lepelaar, blauwe reiger, purperreiger, bruine kiekendief, buizerd, grote bonte specht, torenvalk, ekster, kauw, zwarte kraai, pimpelmees, koolmees, boerenzwaluw, Cetti’s zanger, fitis, tjiftjaf, rietzanger, kleine karekiet, snor, sprinkhaanzanger, zwartkop, tuinfluiter, grasmus, winterkoning, spreeuw, merel, roodborst, blauwborst, huismus, heggenmus, witte kwikstaart, vink, groenling, kneu, putter en rietgors.    

De Zouweboezem is een sjieke vogelplek, maar met één nadeel (= voordeel?): de koffiestop is in Ameide. Omdat het gebied niet groot is, was een terras aldaar dan ook het besluit van onze ideale veenmoerasvogelochtend. Met uitzicht op het ooievaarsnest op de kerk, gierzwaluwen erboven (die hadden we nog niet) en de steeds feller schijnende zon nakletsen bij koffie etc., al of niet met een punt. Bedankt Hans!

Deze pagina is 13 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
20
do
20:00 Algemene Ledenvergadering
Algemene Ledenvergadering
jun 20 @ 20:00 – 22:00
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload