Een regelmatig terugkerende excursie is de fietsexcursie naar de Broekpolder, de Vlietlanden en het Kraaiennest onder de deskundige leiding van Gert. We vertrekken steevast vanaf het zwembad Kerkpolder omdat het anders wel een hele lange fietstocht wordt. Dat had iedereen behalve Rik goed begrepen. Gert wilde echter wel wachten. Eén andere deelnemer zou ons treffen bij het Kraaiennest waar zich spontaan nog, onaangekondigd, twee anderen zouden melden. Op het maximum waren we toch met 12 mens (m/v). Sommigen verlieten de excursie vroegtijdig dus het tien-kleine-vogelaartjes-effect was hier wel van toepassing.
Op de route naar het Kraaiennest was het al snel feest. Je kunt aan de vogels merken dat de trektijd is aangebroken. Veel vogels zijn druk in de weer. Op een kale akker zat het vol met onder andere tapuiten. En een jonge slechtvalk, die zijn jachtkunsten aan ons toonde. Spectaculair zat hij achter een tapuit aan, maar de jacht was niet succesvol. Op het Kraaiennest was ook van alles te beleven. Helaas niet zo veel steltlopers, maar wel enkele oeverlopers. Ook zomertalingen, die zich verstopten in hun eclips kleed. De soortenteller passeerde hier al de 50.
De route naar de Duifpolder is wat aan de saaie kant, maar het is de enige manier om daar te komen. Om daarvan bij te komen hebben we taart en koffie genuttigd bij de Buurvrouw.
In de Duifpolder werd het tapuitenfeest overgenomen door de paapjes. We zouden er zeker 20 zien tijdens de excursie. De visarend, wespendief en gekraagde roodstaart hadden we ook graag willen zien, maar dat geluk bleef ons helaas bespaard.
Het veerbootje “De Kwakel” bracht ons naar de overkant waar we rekenden op de geelpootmeeuw, maar die had zich vanwege de drukte op het water ergens buiten ons zicht teruggetrokken.
In de Broekpolder werd de lijst nog aangevuld met spelende boomvalken. Een roepende ijsvogel en lepelaars. Hier moet een purperreiger vlak langs ons zijn gevlogen, maar niemand, behalve een solitaire bevriende vogelaar, heeft de vogel gezien. Hier ook nog oeverzwaluw, nadat we eerder al de boeren- en huiszwaluw hadden gezien.
Terugfietsend naar Delft hebben we nog even stilgestaan bij een van de steenuilen locaties. Hij zat mooi verscholen, maar we hebben ‘m toch allemaal goed in de scope kunnen bekijken.
Als afsluiter, met de overgebleven kleine-vogelaartjes, nog van Gert zijn thuisgebrouwen biertjes mogen proeven. Lekker. Smaakt naar meer.
Soortenlijst
Aalscholver, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Boomkruiper, Boomvalk, Brandgans, Bruine Kiekendief, Buizerd, Cetti’s Zanger, Dodaars, Ekster, Fazant, Fuut, Gaai, Goudplevier, Graspieper, Grauwe Gans, Groene Specht, Groenling, Grote Canadese Gans, Grote Zilverreiger, Halsbandparkiet, Holenduif, Houtduif, Huismus, IJsvogel, Kauw, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Lepelaar, Meerkoet, Merel, Nijlgans, Oeverloper, Oeverzwaluw, Ooievaar, Paapje, Putter, Slechtvalk, Slobeend, Sperwer, Spreeuw, Steenuil, Stormmeeuw, Tafeleend, Tapuit, Tjiftjaf, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Vink, Waterhoen, Waterral, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Witte Kwikstaart, Wulp, Zomertaling, Zwarte Kraai, Zwartkop.