Falsterbo, 21-28 september 2024
Op zaterdag 21 september vertrokken we om 7.00 vanuit de Papaver naar Falsterbo in Zuid-Zweden met drie auto’s en 11 deelnemers. Onderweg hadden we mooi nazomerweer met in Duitsland af en toe groepen roeken en wat reeën op de akkers en ook een groep kraanvogels. Ten oosten van Hamburg zagen we alleen nog bonte kraaien in plaats van zwarte kraaien en verschenen hier en daar rode wouwen in het luchtruim. De oversteek met de ferry tussen Duitsland en Denemarken leverde niet veel op. Langs de oevers waren enkele grote zaagbekken aanwezig.
Op het Schiereiland Falsterbo verdeelden we ons over twee huisjes in een gemengd bos op ca. 12 km van de trektelpunt. Huisje 1 was bemand door Alfred, Hans, Jan, Raymond, Rene en ik en huisje 2 door Jannie, Marianne, Helene, Mari en Mieke.
Vanwege het rustige weer kon ik in de avond nog even nachtvlinderen met de Insecta-bell-lamp. Er verschenen zes soorten nachtvlinders, namelijk vierkantvlekuil, naaldboomspanner, schijnspar/sparspanner, schimmelspanner, rode dennenspanner en waaiermot.
De eerste dagen was er sprake van mooi zonnig rustig nazomerweer. De eerste dag was er op Nabben, de zuidwestelijke punt van het schiereiland onderhoudende trek van zangvogels en later van roofvogels op de heide. Langs de kust en op de plas waren een aantal eendensoorten en steltlopers aanwezig, met onder meer pijlstaart, brilduiker, zwarte ruiter, groenpootruiter en een geelpootmeeuw (moet nog worden bevestigd). Vanaf 11 uur stonden we op de nabijgelegen heide. Er passeerden ca. 300 buizerds, meer dan 100 rode wouwen, 2 bruine kieken en een blauwe kiek. Er werden over de hele dag 311 sperwers geteld. In de middag bezochten we enkele plassen in het binnenland met o.m. 2 baltsende zeearenden, een visarend en een slechtvalk en rondvliegende groepen kraanvogels. Op de eerste dag zagen we 86 soorten.
Op de tweede ochtend waren er mistbanken waardoor de trek niet op gang kwam. Langs de kust vonden we opvallende planten als zeelathyrus, Engels gras en groot zeegras. Tijdens de wandeling terug vlogen er zeven kraanvogels langs. In de middag trok de mist op en op de heide kwamen ca. 150 buizerds en ca 50 rode wouwen langs. Na de lunch verschenen er zowel een schreeuwarend als een zwarte wouw. In de namiddag bezochten we enkele moerassen langs de kust en de haven. Een groep van va. 6000 goudplevieren liet zich fraai bekijken en er vlogen ook enkele blauwe kiekendieven en later bij de haven ook een ijsvogel.
Op de derde dag, dinsdag 24 september, trok een regengebied over het kustgebied en kozen we ervoor om naar het binnenland te gaan waar we getrakteerd werden op zonnig en rustig nazomerweer. In de fraaie bossen kwamen we een aantal bossoorten tegen als boomklever, glanskop, vuurgoudhaan en taigaboomkruiper en later ook geelgors. Ook waren hier en daar paddenstoelen te zien zoals de roze aardster, grote knoflooktaailing, parelstuifzwam, roodgerande houtzwam, gele aardappelbovist en grote molenaar. Bosplanten als bermooievaarsbek, boskortsteel, brede stekelvaren, dalkruid, klein springzaad, witte klaverzuring, lelietje-der-dalen en dalkruid. Door het mooie nazomerweer waren ook kleine vuurvlinders en kleine parelmoervlinders actief, evenals een aantal libellen, zoals bruinrode heidelibel en paardenbijter.
We bezochten onderweg nog wat gebieden waarvan de plas bij Krankesjön het meest bijzonder was. Een visarend was uitgebreid aan het jagen en een boomvalk kwam rakelings langs de uitkijkhut paardenbijters vangen die in de beschutting van de hut foerageerden. Er passeerde ook een groep witkopstaartmezen. Op de velden was onder meer een groep van 8 edelherten en enkele reeën te zien. Onderweg vonden we ook een aangereden bunzing langs de weg.
In de namiddag hebben we tevergeefs gezocht naar een oehoe in een grote open groeve bij Lund en hebben vervolgens in het oude centrum gezamenlijk de avondmaaltijd genuttigd.
Op woensdag 25 september was er sprake van een krachtige zuidwestenwind met schuimkoppen op zee. Langs de kust vlogen voornamelijk aalscholvers en eiders en af en toe enkele grote sterns. Aan de horizon was de kust van Denemarken te zien. Om 8.30 passeerde een onvolwassen bruine gent, toen we nog onderweg waren naar de telpost. Helaas was er verder nauwelijks iets te zien over zee behalve een enkele rotgans en een passerende alk.
Op donderdag 26 september was het ronduit slecht weer met de hele dag volop regen. Een deel van onze groep is naar Lund bij Malmö gegaan en we bezochten de kathedraal en de Botanische tuin.
De laatste ochtend, vrijdag 27 september, was er opnieuw sprake van een krachtige zuidwestenwind waarbij onder meer een parelduiker, enkele alken en zeekoeten en 2 jan-van-genten passeerden. Er vlogen 4700 rotganzen langs in verschillende grote groepen, een indrukwekkend gezicht. Tijdens de wandeling terug vonden we een rups van een wolfsmelkpijlstaart. In de middag besloten we naar een bosgebied te rijden om nog wat lokale vogelsoorten te vinden, zoals zwarte en groene specht en goudvink en wat paddenstoelen als koeienboleet en vermiljoenhoutzwam.
Al met al zagen we 118 vogelsoorten waarvan schreeuwarend en zwarte wouw de leukste soorten waren, De baltsende zeearenden, van dichtbij jagende boomvalk en de vele rode wouwen maakten ook veel indruk. Andere leuke soorten waren zwarte specht, frater, witkopstaartmees, taigaboomkruiper, bonte kraai en raaf. Ik vond de vogeltrek niet bijzonder gedurende de dagen dat wij aanwezig waren, maar het was interessant om te zien hoe de omgeving van Falsterbo er uitzag en hoe de vogeltrek passeert langs dit kleine schiereiland. Volgens de website werden bij Nabben dagelijks tussen de 22 en 49 soorten waargenomen, waarvan wij 18 soorten niet hebben gezien.
We hebben dankbaar gebruik gemaakt van een lokale pizzeria.
Lees meer…
Er is ook een uitgebreid reisverslag gemaakt door Jan ten Hoopen. Dit is via onderstaande link te downloaden.
Verslag reis Falsterbo v1.pdf - 14 oktober 2024 13:07Soortenlijst (118) :
Parelduiker, Fuut, Dodaars, Jan-van-gent, Aalscholver, Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Knobbelzwaan, Kleine rietgans, Grauwe gans, Canadese gans , Rotgans (2800), Brandgans, Bergeend, Smient, Wilde eend, Krakeend, Pijlstaart, Slobeend, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Eidereend, Zwarte zee-eend, Brilduiker, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Zwarte wouw, Rode wouw, Blauwe kiekendief, Bruine kiekendief, Sperwer, Buizerd, Zeearend, Schreeuwarend, Visarend, Torenvalk, Boomvalk, Slechtvalk, Fazant, Waterral, Meerkoet, Kluut, Bontbekplevier, Goudplevier (2600), Zilverplevier
Kievit, Drieteenstrandloper, Bonte strandloper, Kemphaan, Wulp, Rosse grutto, Tureluur, Zwarte ruiter, Groenpootruiter, Oeverloper, Watersnip, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Mediterrane Geelpootmeeuw, Grote mantelmeeuw, Kleine mantelmeeuw, Grote stern, Zeekoet, Alk, Houtduif, Holenduif, Rotsduif, IJsvogel, Zwarte specht, Groene specht, Grote bonte specht, Veldleeuwerik, Boomleeuwerik, Boerenzwaluw, Oeverpieper, Boompieper, Graspieper, Witte kwikstaart, Grote gele kwikstaart, Winterkoning, Heggemus, Roodborst, Tapuit, Merel, Zanglijster, Fitis, Tjiftjaf, Goudhaantje, Vuurgoudhaantje, Grauwe vliegenvanger, Glanskop, Pimpelmees, Koolmees, Zwarte mees, (Witkop)staartmees, Boomklever, Taigaboomkruiper, Spreeuw, Vlaamse gaai, Ekster, Kauw, Raaf, Zwarte kraai, Bonte Kraai, Roek, Ringmus, Huismus, Vink, Keep, Sijs, Groenling, Putter, Goudvink, Kneu, Geelgors, Rietgors