Met 33 mensen van de Vogelwacht Delft en Omstreken verbleven we op Texel waar we in twee groepen op stap gingen: Toine en Kees met 18 deelnemers en Gert en Marc met 15 deelnemers. Het hele weekend was het opvallend rustig en uitgesproken grijs weer met soms wat lichte motregen en vrijwel geen wind. Zondag was de temperatuur iets behaaglijker dan zaterdag.
Zaterdag
Toine en Kees (groep 1) bezochten op zaterdag vooral de gebieden aan de westzijde, met onder meer de Petten, Mokbaai en de Slufter, terwijl ze zondag vooral de Waddenkust volgden. Ondertussen was groep 2 onder leiding van Gert en Marc begonnen bij het gemaal de Schans aan de Oostkant van het eiland om vervolgens ook de de Petten en Mokbaai aan te doen. De Mokbaai was weer goed voor vele eenden- en steltlopersoorten en ook de baardmannetjes lieten weer van zich horen. Bij het gemaal werden vergelijkbare eenden en steltlopers gezien, maar waren er ook diverse groepjes zangvogels waaronder putters en groenling, veel koperwieken en 1 roodborsttapuit.
Een bezoek aan strand en zee bij paal 15 was niet onverdienstelijk. Het was weliswaar nevelig op grotere afstand maar er waren wel wat vogels ter plaatse, zoals 5 roodkeelduikers, enige foeragerende jan-van-genten en ook wat eiders en langsvliegende zwarte zee-eenden.
De Slufter is altijd een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan Texel. Er was een groep van ca. 80 strandleeuweriken aanwezig die onrustig heen en weer vloog. Andere soorten waren groepjes veldleeuweriken, een boomleeuwerik en diverse oeverpiepers. De eerder door andere waarnemers gemelde fraters (6 exemplaren) konden we helaas niet ontdekken. Een prachtig mannetje blauwe kiekendief liet zich wel mooi bekijken.
Er waren wat vogelsoorten aanwezig die je in deze periode niet meer echt verwacht in de Waddenzee, zoals groepjes lepelaars, enkele zwarte ruiters en een groenpootruiter. En ook opvallend veel kleine zilverreigers. De meest opmerkelijke waarneming was van tevoren al bekend. Er huisde namelijk al een tijdje een volwassen winterkleed roze spreeuw in Den Burg. De vogel liet zich gemakkelijk zien. We zijn maar niet te lang gebleven om de bewoners wat rust te gunnen.
Rond half vijf was het tijd om afscheid te nemen van enkele deelnemers die niet bleven overnachten. De blijvers sloten de zaterdag af met een gezellige borrel groep bij Faro Beach, vlak bij de vuurtoren.
Zondag
Op zondagochtend begon groep 1 met een wandeling in de omgeving van de vuurtoren met opvallend veel roepende waterrallen (>15), dodaarzen op de plas, een Cetti’s zanger en overvliegende kepen. We vonden ook nog enkele interessante paddenstoelen zoals duinstinkzwam en bruine aardster. Bij de steiger van de Cocksdorp waren we precies op tijd om met opkomend tij vele watervogels en steltlopers van dichtbij te bekijken. Leuk om zoveel rosse grutto’s, bonte strandlopers, wulpen, pijlstaarten en lepelaars te zien en ook 3 kanoeten die we de vorige dag tevergeefs hadden gezocht. Er waren hier en daar wat groepen ganzen op de akkers waar we zowel toendrarietganzen als enkele kleine rietganzen ontdekten. De IJzeren Kaap bood uitzicht op wat geoorde futen en groepjes eidereenden.
Ondertussen zakte ook groep 2 af vanuit de noordpunt van het eiland. De eerste stop op het strand met hoop op sneeuwgorzen, viel wat betreft vogels erg tegen. Daarentegen is rondlopen op een verlaten strand ook een bijzondere ervaring. Bij de Volharding, de derde stop van die dag, dobberde als bonus ook nog een zeekoet voorbij. Een vreemde eend hier was de zwarte roodstaart, die in eerste instantie in de groep voor wat discussie over de determinatie zorgde. En toen, ondanks dat we twee volle dagen op het eiland hadden, begon de tijd te dringen. We wilden nog rietganzen aan de lijst toevoegen en het was inmiddels lunchtijd. Gelukkig kwam dat allemaal goed onderweg naar de lunch en konden we goed geluimd aanschuiven voor een soepje en een broodje. De eerste mensen namen al langzaam afscheid. Een blauwe kiekendief werd nog op de valreep gescoord door sommigen die hem in de Slufter hadden gemist.
Uiteindelijk hadden we gezamenlijk een totaal van 100 soorten, niet gek voor een weekend in november.