De titel beschrijft een uitdaging die me al een tijdje bezig houdt; als (vrijwillig) stadsvogeladviseur voor Delft en omstreken, maar zeker ook als voorzitter van onze Vogelwacht Delft en Omstreken.
Inspanningen en plannen van professionals zoals stadsecologen van gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en ecologische adviesbureaus worden niet altijd afgestemd met vrijwilligers van vogelwerkgroepen en andere natuurorganisaties. Bij deze laatste organisaties zit vaak de meeste kennis over de lokale stand van de natuur door vele inventarisaties en waarnemingen. Dit leidt regelmatig tot frustraties als er weer mooie ecologische plannen worden gemaakt en congressen e.d. georganiseerd worden en de vrijwilligers hierbij niet betrokken worden.
Na inmiddels 14 jaar actief te zijn als stadsvogeladviseur in onze regio mag ik me gelukkig prijzen dat we toch wel het e.e.a. hebben bereikt en frustraties steeds minder de boventoon voeren. We doen dit met velen. Leden van de Vogelwacht Delft, maar ook van andere Delftse natuurorganisaties, werken inmiddels nauw samen met diverse organisaties die zich met natuurontwikkeling en –beheer bezig houden. Uiteraard blijven we kritisch, maar altijd opbouwend. Een aantal mooie voorbeelden:
- Al sinds een flink aantal jaren hebben we vaste overlegmomenten met de Delftse stadsecoloog, Diny Tubbing, via het Platform Groen Delft, waar zo’n 10 organisaties inmiddels deel van uitmaken waaronder recent ook het Hoogheemraadschap Delfland. Ook andere gemeenteambtenaren van (groen)beheer haken vaak aan. Conceptplannen worden voorgelegd, input wordt geleverd, overtredingen worden gemeld en doorgenomen en kennis wordt uitgewisseld en bediscussieerd.
- Als stadsvogeladviseur ben ik zo’n vijf jaar geleden door de gemeente Rijswijk gevraagd mee te denken over het behouden en bevorderen van de vogelstand in de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten. Na een brainstormsessie is een regelmatig contact ontstaan met het gemeentelijk ontwikkelingsbureau, aannemers, architecten en ontwikkelaars wat heeft geleid tot honderden gebouwgebonden voorzieningen zoals bijvoorbeeld ingebouwde neststenen voor huismussen, huiszwaluwen, gierzwaluwen en vleermuizen.
- Sinds twee jaar zijn we als Vogelwacht betrokken bij de plannen van de TU Delft om de openbare ruimte (campus) van de universiteit biodiverser te maken. Samen met bureau Nest Natuurinclusief zijn er inmiddels vier ijsvogelwanden gerealiseerd.
Het vergt wat doorzettingsvermogen en soms wat overredingskracht, maar bovengenoemde voorbeelden geven aan het dat kan: vrijwilligers en organisaties samen laten werken met professionele organisaties naar meer en kwalitatief betere impact van natuurplannen.