Een van de charmes van het voorjaar is de uitbundige vogelzang. Zelfs als je niet weet welke vogel je hoort zingen, is het genieten geblazen. Als je er aandacht aan besteedt, kun je steeds meer vogelgeluiden herkennen. Horen is scoren, als je dan de bewuste vogel ook nog hebt gezien en kunt thuisbrengen, is dat een bonus.
Met dank aan de vele beschikbare vogel-apps die geluiden kunnen herkennen, is dat een stuk makkelijker geworden. Maar ook de beschreven vogelgeluiden in vogelgidsen zijn hierbij behulpzaam. Tot voor enkele jaren geleden moesten we het alleen daar mee doen. De hulp van mede-vogelaars met hun zelf geproduceerde vogelgeluiden en geheugensteuntjes was van harte welkom. Maar ook in deze tijd van beeld en geluid op alom aanwezige beeldschermen, blijft het leuk om beschreven vogelgeluiden te lezen. Zeker als je in taal bent geïnteresseerd.
De ‘Birdsong’ puzzel van Madeleine Floyd laat haar keuzes hierbij zien. Extra leuk om te lezen omdat zij (uiteraard) de Engelse variant van beschrijven gebruikt. Hierbij maakt zij een keuze uit het geluids-repertoire van de geportretteerde vogels. Getekende vogels die ook allemaal in Nederland voorkomen, met uitzondering van de Provençaalse grasmus (Dartford Warbler).
Op een fraaie, bijzondere manier getekend zien we: winterkoning, groene specht, roodborst, ekster, zwartkop, pimpelmees (de enige zonder beschreven geluid), merel, vink, gaai, zanglijster, goudvink, koolmees, nachtegaal, koekoek, tuinfluiter, Provençaalse grasmus, ijsvogel, spreeuw, groenling en Turkse tortel. Niet alleen de beschrijving van de vogelgeluiden is een keuze van Madeleine, ook haar manier van in beeld brengen is net wat anders dan puur realistisch. Mij sprak het in ieder geval zo aan dat ik de puzzel aan mijn verzameling vogelpuzzels heb toegevoegd. Nu maar weer snel naar buiten om van de echte vogelwereld te gaan genieten.
