Home » Leden » Ledenblog » Veldwerk bij lezing over Roofvogels

Veldwerk bij lezing over Roofvogels

door Alfred
Gisteren (op het moment van schrijven was het inderdaad gisteren, daarna is het een tijdje afgelopen donderdag, wat overgaat in ooit) was de lezing van Martin Mollet van de roofvogelwerkgroep Hoekse Waard. De lezing ging dus, dat snap u, over roofvogels. Martin heeft de in Nederland broedende roofvogels behandeld. Dat waren de Buizerd, groot en in aantal ook, de Torenvalk, met verschillen tussen mannetje en vrouwtje, de Bruine Kiekendief, groot en bruin maar lijkt in de verte op Buizerd, de Sperwer, klein en snel, de Havik, groot en lijkt op Sperwer, de Slechtvalk, ook groot en zeer snel en de Boomvalk, die oorspronkelijk in bomen broedde. Martin heeft zo wat wetenswaardigheden verteld, en soms laten zien wat de onderlinge verschillen zijn. Maar dat is theorie! Hoe zit dat in de praktijk ? Dus vandaag maar spontaan veldwerk georganiseerd, eigenlijk in mijn eentje, maar op mooie dagen ben je gelukkig nooit alleen.

Als locatie voor het veldwerk heb ik de Ackerdijkse Plassen uitgezocht. Uit ervaring weet ik dat daar alle behandelde soorten voorkomen. En inderdaad, ik ben ze allemaal tegengekomen, op de Boomvalk (die zit al in Zuid-Spanje, of nog verder) en de Slechtvalk na, die gewoon niet thuis was.

Voorzien van mijn camera heb ik de volgende beelden vastgelegd.

Onderstaande is een samenvatting van mijn manier van kijken. Deze is voor verbetering vatbaar, maar een beginnend vogelaar moet hiermee toch al uit de voeten kunnen. Om het echt te leren raad ik je aan om op het forum van waarneming.nl te kijken (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=104.0). Dat is leerzaam, en als je zelf problemen hebt met het op naam brengen van een vogel, kun je dat daar bespreken. Nog beter is het om met de excursies mee te gaan, of een cursus te volgen. En zeker een goed vogelboek kopen.

update 21-10: Slechtvalk toegevoegd.

Buizerd
Buizerd.
Grote vogel, brede vleugels, korte staart met een lengte die kleiner is dan de breedte van de vleugels. Deze Buizerd heeft de typische tekening van een buizerd, maar buizerds tonen veel variatie in kleed. Let vooral op de smalle streepjes op de staart, de donkere borst met de lichte V (ik zie altijd een noorse trui)
Torenvalk Torenvalk.
Gestreepte staart, dan is dus dus een vrouwtje (wijf noemde Martin dit, maar dat mogen wij thuis helemaal niet zeggen). Verder een grijze kop. Hier bidt zij, wat karakteristiek jaaggedrag is, maar Torenvalken kunnen ook op snelheid jagen.
Sperwer Sperwer.
Dit is een typische silhouet van de Sperwer. Brede, korte ronde vleugels, een lange, gebandeerde staart en gestreepte borst en vleugels. Deze vogel heeft scherpe hoeken aan de staart, dus een sperwer. Verder heel duidelijke tekening op de vleugels. De wat rossige kleuren maken dit een mannetje.
De grootte van een sperwer is ongeveer die van een duif of een kauw. In een groep Kauwen valt een Sperwer nauwelijks op. Het verschil zit ‘m in de staart die bij de Sperwer wat langer en smaller is dan van de Kauw. Het gedrag is echter totaal anders: de Kauwen jagen de Sperwer weg, en de Sperwer laat zich wegjagen. Kauwen zullen een Havik niet snel opjagen. Kraaien doen dat weer wel.
Havik Havik
Deze Havik werd lastiggevallen door een Zwarte Kraai, die ongeveer dezelfde maat heeft. De Havik lijkt veel op de Sperwer, maar let even op de hoeken van de staart: inderdaad zijn deze de Havik afgerond (wat komt doordat de buitenste staartveren wat korter zijn en wat helaas niet altijd goed te zien is). Deze Havik heeft langsstrepen op zijn borst in plaats van dwarsstrepen. Dat is omdat dit een jong is.
Sperwer HavikDe Sperwer (l) en Havik (r) naast elkaar. De afbeeldingen zijn op dezelfde grootte zodat de relatieve verschillen makkelijk gezien kunnen worden. In werkelijkheid is de Havik twee keer groter dan de Sperwer, hoewel vrouwtje Sperwer en mannetje havik dicht bij elkaar in de buurt komen. (jullie weten nog wel dat er een groot verschil is tussen grootte van het mannetje en het vrouwtje ?). Opvallend is de grote kop van de Havik, en de iets kortere staart, alsof zijn vleugel wat afgezakt zijn. Vaak zijn de strepen op de vleugel van de havik minder duidelijk dan bij de Sperwer. Mijn regel: bij twijfels is het een Sperwer.
Bruine Kiekendief Bruine Kiekendief.
Hier is de wijf getoond (of is het het wijf?). Het schijnt dat jongeren (juveniel) ook dit kleed tonen. Donkere vogel, met een karakteristieke witte (beige) kop. Lange smalle vleugels, vaak een beetje hoekig.
Blauwe Kiekendief Blauwe Kiekendief.
Toevallig komt de Blauwe Kiekendief in de Ackerdijkse Plassen voor, en kwam ik die vandaag (afgelopen week, ooit) tegen. De hele zomer is die aanwezig geweest. De Blauwe Kiek heeft bredere vleugels dan de Bruine, en een typische witte stuit, die overigens enkele andere kiekendieven ook wel hebben. De Bruine heeft die echter niet.
Slechtvalk Slechtvalk.
Een week na het veldwerk van vorige week, ben ik teruggegaan om de laatste ontbrekende roofvogel te zoeken. En ja hoor, de Slechtvalk liet zich eenvoudig zien. Een grote valk, erg massief aandoend. Hij vloog op uit het land en ging in een boom zitten (net aan de verkeerde kant natuurlijk), maar een aantal kraaien kwamen hem storen, dus vloog onze slechtvalk weer terug naar zijn plekje in weide.
Weten jullie nog waar het woord ‘slecht’ vandaag komt ? In het oud-hollands betekent dat ‘gewoon’. De Slechtvalk is dus eigenlijk een gewone valk. Ook leuk is het om te beseffen dat de normen van vroeger heel anders zijn dan die van nu. Als je nu gewoon bent, dan hoef je nog niet slecht te zijn.
Deze pagina is 4.319 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload