Home » Homepage » Waarnemingen regio Delft tot medio oktober 2015

Waarnemingen regio Delft tot medio oktober 2015

Jan Koreneef
Opzet overzicht

Voortaan geen overzichten meer met waarnemingen omdat de meeste vogelaars onze waarnemingensite, http://vwgdelft.waarneming.nl/, inmiddels, als vanzelfsprekend, als informatiebron gebruiken. Hier kan iedereen zijn/haar waarnemingen online doorgeven en op de hoogte blijven van wat er in de regio gezien wordt en door wie. Daarnaast heeft de exponentiële groei van ‘vogelaars’ en de door hen ingevoerde waarnemingen mijn verwerkingscapaciteit inmiddels overstegen. Het op papier afdrukken van waarnemingen die maanden geleden zijn gedaan, en voor de meeste van ons vaak oude wijn in nieuwe zakken zullen zijn, wegen niet meer op tegen de tijdsinspanning die er voor moet worden geleverd. Dat wil echter niet zeggen dat er minder ingevoerd moet worden! Alle waarnemingen worden gebruikt voor onderzoek en het beschermen van vogels en hun leefgebieden. Wilt u op de hoogte blijven van excursies, lezingen, vogelzaken in de regio en andere vogelwetenswaardigheden bezoek dan onze onvolprezen website http://www.vogelwachtdelft.nl/home/. U kunt zich daar ook direct inschrijven voor ontvangst van de digitale nieuwsbrief Vogelwacht Delft en omstreken die 4 x per jaar verschijnt. Graag nodig ik u uit om zelf berichten of korte stukjes te schrijven voor de nieuwsbrief. Bijvoorbeeld over een aparte waarneming. Stuur uw bericht naar info@vogelwachtdelft.nl. Een leuke foto erbij maakt het nog completer, maar hoeft natuurlijk niet.

Winter-, lente- en zomerweer in 2015

Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,4 °C, gaat de winter van 2014/2015 als vrij zacht de boeken in. Vooral december en januari waren zacht, februari week niet veel af van het langjarig gemiddelde. De winter kende een afwisseling van zachte en wat koudere periodes. Koudere periodes kwamen voor aan het einde van de maand december, halverwege de maand januari en aan het begin van februari. Op 23 januari werd in De Bilt de eerste en enige ijsdag van deze winter genoteerd. Normaal telt de winter zeven ijsdagen. Het aantal vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt komt, lag met 37 wel in de buurt van het langjarig gemiddelde van 38 dagen. Echt koud werd het echter niet. Met 228 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 196 was de winter zonnig. Dit komt vooral door de zonnige februarimaand. December en januari weken nauwelijks af van de normale waarden. De winter verliep nat met gemiddeld over het land 238 mm tegen 208 mm normaal.

Lente

Met een gemiddelde temperatuur van 9,2 °C tegen 9,5 °C normaal was de lente van 2015 vrij koel. Maart en april weken niet of nauwelijks af van het langjarig gemiddelde, maar in de maand mei lag de gemiddelde temperatuur met 12,4 °C ruim onder het langjarig gemiddelde van 13,1 °C. Het weer werd een groot deel van de lente bepaald door hogedrukgebieden. Meestal kwam de wind uit noordelijke richtingen van zee en dat zorgde ervoor dat in april en mei vooral in het noorden de temperaturen vaak bleven steken onder het langjarig gemiddelde. De lente telde nog dertien vorstdagen (minimumtemperatuur onder 0,0 °C), tegen twaalf normaal. Het koudst werd het op 11 maart in Deelen: -4,8 °C. De eerste warme dag (maximumtemperatuur 20 °C of hoger) diende zich in De Bilt aan op 14 april. In totaal waren er slechts vijf warme dagen, tegen veertien normaal. Ook het aantal zomerse dagen bleef beperkt, alleen op 11 mei werd het in De Bilt boven de 25 °C. Doordat het weer een groot deel van de lente werd bepaald door hogedrukgebieden bleef de hoeveelheid neerslag beperkt. Gemiddeld over het land viel 131 mm tegen een langjarig gemiddelde van 172 mm.  De lente was zeer zonnig. Met over het land gemiddeld 621 uren zon tegen 517 uur normaal, bezet de lente van 2015 na 2011, 1990 en 2007 de vierde plek wat betreft de meeste uren zonneschijn vanaf 1901.

Van hittegolf tot zomerstorm

De zomer was vrij warm met een gemiddelde temperatuur die in De Bilt is uitkomen op 17,5 °C. Het langjarige gemiddelde bedraagt 17,0 °C. Er was wel sprake van een grillig temperatuurverloop en sterk wisselend weerbeeld. In juni werden koele tijdvakken afgewisseld door zeer warme dagen. Aan het eind van de maand werd het weerbeeld hoog zomers. Vanaf 30 juni was er sprake van een hittegolf die tot 5 juli duurde. Na de hittegolf lag de temperatuur lange tijd rond normaal. De laatste week van juli verliep uitgesproken koel. Augustus ging vervolgens weer op de zomerse tour. Rond het midden van de maand waren er een paar koele, natte dagen waarna het zomerweer nogmaals enkele keren kort terugkeerde. Meest opvallend de afgelopen zomer was de storm die op 25 juli over het land trok. In IJmuiden werd tijdelijk windkracht 10 waargenomen. Bijzonder was ook de langdurige regenval van 15 tot en met 17 augustus. In een brede strook over het noorden van het land viel die dagen 50 tot ruim 100 mm. Uiteindelijk eindigde augustus met een gemiddelde temperatuur van 18,5 °C tegen 17,5 °C normaal . In totaal werden in De Bilt vijf tropische, 28 zomerse dagen en 62 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd, tegen respectievelijk vier, 21 en 60 normaal. Gemiddeld over het land viel 255 mm regen tegen 225 mm normaal. De zomer was zonnig met gemiddeld over het land 684 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 608 uren. In alle drie de afzonderlijke zomermaanden was de zon meer te zien dan gebruikelijk. In juni werden 241 uren geregistreerd tegen 201 normaal, in juli 225 en in augustus 219 tegen respectievelijk 225 en 172 uren normaal. (Bron: website KNMI; Verder lezen over het weer: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/)

Op de website van het KNMI is ook te lezen hoe weerradars gebruikt worden om de intensiteit van de vogeltrek te monitoren: http://www.knmi.nl/producten-en-diensten/verhalen/weerradars-als-vogelradars-voor-de-luchtmacht. Meer over de ´onzichtbare´ vogeltrek dit najaar (De wind zit vanaf eind september heel regelmatig in de ‘verkeerde hoek’ (NO)) in het SOVON-bericht ‘Trektellersleed’ https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/trektellersleed en het Natuurbericht: ´Tientallen miljoenen trekvogels over Nederland en België´ (Bureau Natuur van de Koninklijke Luchtmacht, 15 oktober 2015): http://www.natuurbericht.nl/?id=14502&cat=vogels

Zwanen en Ganzen

De eerste dagen van 2015 begonnen goed met veel waarnemingen van zeldzame soorten. Op 4 en 5 januari  werd in de Ackerdijkse plassen een Dwerggans ontdekt en veelvuldig gefotografeerd. Op 5 januari bleek deze vogel naar de Zuidpolder van Delfgauw gevlogen. Het hoogste aantal Toendrarietganzen (10 ex.) werd in het Vockestaert-gebied gezien op 21 februari (Ben Smit). Dit was tevens de laatste dag van de afgelopen winter dat zij gemeld werden. Op 5 oktober waren de eerste weer present bij het Kraaiennest (Menno van Lopik). Op 7 oktober vlogen er 11 ex. naar ZW boven het centrum van Delft (Cees Bosman). Op 4 januari werd in de Duifpolder het maximale aantal van 410 ex. Kleine rietganzen gemeld (Bertus de Lange / Luuk Punt). De laatste waarneming voor de winter 2014/2015 werd op 22 februari in de Aalkeet Buitenpolder gedaan (Rob Berkelder). De eerste van het najaar werden op 13 oktober naar het ZW overvliegend in de Broekpolder gemeld (Ben Gaxiola). Op 17 april werd een Rotgans gezien in de Aalkeet Buitenpolder (Just Palm en Jacco Leemans). Eén Wilde Zwaan werd in januari/februari veelvuldig gemeld uit het Vockestaert-gebied en het Abtswoudse bos – midden. Medio maart waren er max. 3 bij het Kraaiennest. De laatste werd daar op 20 maart gezien (Menno van Lopik). Door de zachte winter waren er (weer) weinig Kleine zwanen. De wereldpopulatie lijkt, mede door de jarenlange slechte broedresultaten, serieus in gevaar te zijn. Inmiddels wordt geschat dat het aantal over overwinterende volwassen vogels in de 27 EU-landen tussen 13.000 – 16.300 exemplaren ligt. Rond 1995 werd het aantal broedparen op ca. 25.000 geschat. De soort wordt door Birdlife in de categorie ‘Endangered’ geplaatst (zie link naar Datazone van Birdlife: http://www.birdlife.org/datazone/userfiles/file/Species/erlob/summarypdfs/22679862_cygnus_columbianus.pdf) Op 7 januari werden 32 ex. in de Zuidpolder van Delfgauw gezien (Han van Yperen). De laatste voor de winter (7 ex.) werden op 14 februari in het Kraaiennest gespot (Ted van der Knaap / Leo van Zanten). Op 30 juni werd in de Broekpolder een Casarca gezien (Loes Willebrand en Rob Tolk). Op 14 en 15 augustus was er één in de Nieuwe Droogmaking bij Berkel en Rodenrijs (meerdere waarnemers).

Eenden

Begin januari was er één Grote Zaagbek in de Dobbeplas te vinden. Nonnetjes waren in januari / februari met 2 ex. in het Kraaiennest vertegenwoordigd. Op 7 februari waren er ook twee op de Dobbeplas te zien. Daar werd op 13 februari ook een Brilduiker gezien. Op  4 januari was er een melding van vrouw in de Ackerdijkse plassen (Ed van der Wal) en een laatste op 7 maart in de Broekpolder (Ben Gaxiola). Van 27 februari t/m 6 maart was er een mooi gedocumenteerde Topper (vr.) in de Broekpolder – De Ruigte te bewonderen. Dé Ringsnaveleend was daar tussen 31 januari en 10 maart ook weer te vinden (na een spetterend debuut in de winter van 2014). De Krooneenden in de Holierhoekse polder verbleven t/m 24 februari als paar in het gebied. Van 1 maart t/m 4 mei was alleen het vrouwtje nog aanwezig. Andere meldingen waren afkomstig uit de omgeving van Berkel en Rodenrijs – Nieuwe Droogmaking op 11 april en 20 mei op de Dobbeplas. Pijlstaarten werden de hele winter regelmatig gemeld. Van februari t/m april waren leuke aantallen (tot max. 9 ex.) te zien in de Broekpolder –  De Ruigte, Ackerdijkse plassen, Compensatiegebied N470 en Dobbeplas. De eerste Zomertaling van dit jaar werd op 8 maart (2014 pas op 19 maart) gemeld in de Nieuwe Droogmaking bij Berkel en Rodenrijs (Diego Jansen). Eind augustus waren er max. 7 te vinden in recreatiegebied Poldervaart. Op 13 maart ontdekt Ben van As een man Witoogeend in de Broekpolder – De Ruigte. Het dier was alleen die ene dag aanwezig, twitchen ging niet lukken.

Zwarte Ibis
Zwarte Ibis

Patrijs, Kwartel, Reigers, Ooievaars, Ibissen, Lepelaar, Roerdomp, Duikers, Futen, Pelikanen

Net als in 2014 werd Patrijs vooral vanuit het ‘laatste bastion’, de Harnaschpolder, gemeld.

Op basis van de meldingen van april lijkt de Harnaschpolder en Woudse polder 8 paartjes te herbergen. Uit het oosten van het werkgebied (Bergboezem) zijn ook meldingen van Patrijs. In augustus worden in de Harnaschpolder, na het broedseizoen, minimaal 24 ex. Patrijs geteld (Menno van Lopik). Van 13 t/m 17 juni riep een Kwartel (helaas nogal onregelmatig) uit de omgeving van het rietveld bij de Golfbaan Schipluiden. Op 30 juni werd er nog een gemeld in de Woudse polder (Menno van Lopik) daarnaast was er een onzekere melding in de Droogmakerij in de Oude Polder van Pijnacker (Richard Smokers). Op 9 augustus werden al weer 29 Grote Zilverreigers op de slaapplaats in de Ackerdijkse plassen geteld (Peter Planken).In februari waren er 40 (Piet Gravestein). Kleine Zilverreigers herstelden zich van de geleden verliezen na enkele wat koudere winters. Het hele jaar door werden ze gemeld met meestal 1 ex. In de Nieuwe Droogmaking waren er op 5 augustus max. 5 te vinden (Loes Willebrand) Op 6 februari ontdekt Ed van der Wal een Koereiger in polder Schieveen. Waarschijnlijk steeds hetzelfde dier wordt t/m 24 april o.a. in de Zuidpolder van Delfgauw, Bergboezem en Ackerdijkse plassen gemeld. Op 16 oktober wordt opnieuw een Koereiger ontdekt, ditmaal in de Bergboezem (Groenzoom) (Frans Thijssen).De Roerdomp lijkt in ieder geval op 2 plaatsen de regio gebroed te hebben nl. Kandelaar en Broekpolder. De eerste Purperreiger van 2015 werd door Ferry van der Lans op 11 april in de Zuidpolder van Delfgauw gezien. Precies één maand later door dezelfde persoon dan in 2014 (toen in de Bergboezem e.o.). Op 5 augustus waren er drie Purperreigers in de Ackerdijkse plassen (Alfred Pellemans). Op 11 oktober werd een juv. Kwak in de omgeving van De Lier gefotografeerd door Frank van der Knaap. Bij de Lange Kleiweg vlogen op 13 augustus 18 Ooievaars over ( Diego Jansen). In de Groenzoom waren van 17 mei tot diep in oktober max. 2 Zwarte Ibissen te vinden. Loes Willebrand had op 17 april een Zwarte Ibis in de Ackerdijkse plassen. Een kwartiermaker voor wat een maand later zou komen? Lepelaars vlogen met 14 ex. al op 8 februari over het Vockestaert-gebied (Remko Ivens). In de Nieuwe Droogmaking – Berkel en Rodenrijs waren op 19 augustus 20 ex. te vinden (Peter van Santbrink). Een overtuigende Roodkeelduiker (foto’s) werd op 17 januari in de Delftse Hout gemeld door Franca Dobbe. Geoorde Futen waren dit voorjaar vooral weer te zien in het gebied ´De Ruigte´ in de Broekpolder. Op 10 juli werden er 24 ex. gezien (Wim Veldhuis). Vanaf begin augustus komen er meer meldingen van deze soort uit de Nieuwe Droogmaking. Een hele bijzondere waarneming van een overvliegende Roze Pelikaan boven bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs op 11 juni komt op het conto van Wouter van der Ham.

Slechtvalk
Slechtvalk

Roofvogels

Waarnemingen van Blauwe Kiekendief zijn vooral in januari in de omgeving van de Ackerdijkse plassen gedaan. Op 23 augustus vloog een (vroeg) juv. beest over de Nieuwe Droogmaking. Rond 9-11 september zijn er wat waarnemingen uit de omgeving Broekpolder/Vlaardingse Vlietlanden/Aalkeet Buitenpolder. Ronduit spectaculair mag de claim van een Steppekiekendief boven Den Hoorn op 11 mei worden genoemd. De waarneming is niet goedgekeurd, beoordeel zelf de bijgevoegde foto die als bewijsplaats is toegevoegd: http://vwgdelft.waarneming.nl/waarneming/view/102045566 Het Slechtvalkennest op het dak van het Elektrogebouw van de TU Delft is ook dit jaar gebruikt. Op 7 maart werd het eerste ei gelegd en op 21 juni waren er 3 vliegvlugge Slechtvalk jongen te zien (http://www.vogelwachtdelft.nl/home/?cat=27) Op 31 juli vlogen 3 ex.(waaronder ook juv.) naar NO in de buurt van de Harreweg (Kees Lokker).  Zwarte Wouw werd op 12 april boven Ypenburg en Delfgauw gezien (Teus Luijendijk en Robert Timmers). Op 11 mei en 25 juni vloog er een exemplaar over de Broekpolder (Ies Goedbloed en Karel Hoogteyling). Smelleken werd op 12 januari in de Zuidpolder van Delfgauw en op 6 oktober bij bedrijventerrein Oudeland e.o. door meerdere waarnemers gezien. Er waren slechts twee meldingen uit april en mei. Op 18 april vloog de eerste Visarend naar het noorden boven het  Prins Clausplein (Rob ter Ellen). Op 11 augustus zagen behoorlijk wat vogelaars de eerste ‘terugtrekker’ boven de Nieuwe Droogmaking. Daarna volgden in augustus t/m oktober nog 8 exemplaren op verschillende locaties. Van 15 augustus t/m 11 september pleisterde een juveniele Wespendief in het Kandelaar gebied. Op 12 september vlogen de laatste voor 2015 boven Broekpolder en Delfgauw naar het zuiden (Karel Hoogteyling en Arjan Joon). Ruigpootbuizerd is slechts éénmaal gemeld en wel een onvolwassen dier door Ben van As op 21 januari in de Holierhoekse polder.

Rallen en Kraanvogels

Porseleinhoen is van 8 augustus t/m 2 september gemeld uit De Wollebrand. Op 19 september doet Peter Elfrich een waarneming in de Nieuwe Droogmaking en op 12 oktober wordt er een gezien (en gefotografeerd) door Ferry van der Lans, Arie Dorsman en Arie Kolders in de Voorafsche polder. Gelukkig bleven we dit voorjaar niet helemaal verstoken van Kraanvogels, hoewel het zeer magertjes is te noemen. Één overvliegend N in Delft Noord op 22 februari (Alfred Pellemans) en één overvliegend NO boven de Broekpolder op 15 april (Jacco Leemans).

Plevieren en Steltlopers

Bokjes werden in Nootdorp volop gezien de afgelopen winter. Ed Hauser had het geluk er 26(!) te zien op 31 januari. In oktober lijkt het bedrijventerrein Oudeland e.o. een hotspot voor deze soort te zijn. Op 6 oktober worden er 10 gezien (Ferry van der Lans, Merijn Loeve en Arie Kolders). Een Rosse Grutto was op 3 maart te zien in het Kraaiennest en op 20 maart in de Wollebrand. Boven de Vlaardingse Vlietlanden vloog op 19 mei een exemplaar naar ZW. Ferry van der Lans tikte er op 5 september één uit tussen een groep Kieviten in de Droogmakerij van de Oude Polder van Pijnacker. Een hele mooie melding van Steenloper komt van Han van Yperen op 6 september in de Nieuwe Droogmaking. Steltkluten worden bijna ´normale´ verschijningen in het voorjaar. Van 16 t/m 23 april zaten er max. 5 exemplaren (meestal 2) afwisselend in de Nieuwe Droogmaking of de Ackerdijkse plassen.- Bedrijventerrein Oudeland e.o. Temmincks Strandloper (max. 3) werden vooral gezien in de Ackerdijkse plassen (vanaf 1 mei). Van 19 t/m 21 mei zijn er zeer veel meldingen van deze soort uit dit gebied: ´bijvangst´ van veel vogelaars die naar de Breedbekstrandlopers kwamen kijken. Van 13 t/m 15 mei zat er ook een in de Wollebrand, naast losse meldingen op 4 mei (2 ex.) in het Compensatiegebied N470, 10 mei A4-tracé (1) en 18 mei Vockestaert-gebied (1). Op 10 augustus vliegt er een roepend over de Nieuwe Droogmaking. Kleine Strandloper wordt op 30 mei en 16 augustus door meerdere waarnemers uit de Ackerdijkse plassen gemeld. Zilverplevier is drie keer gezien: op 9 en 22 mei resp. overvliegend in de Vlaardingse Vlietlanden en de Droogmakerij in de Oude Polder van Pijnacker en een op de ´terugtocht op 2 oktober boven de Nieuwe Droogmaking. Op 18 april werd de eerste Bosruiters van 2015 in de regio gezien in de Nieuwe Droogmaking. Ook deze soort werd in april veel als ´bijvangst´ gemeld uit de Ackerdijkse plassen omdat ze in de buurt van de Breedbekstrandlopers foerageerden. Overigens werd de soort dit jaar opvallend veel gemeld (vaak meer dan één exemplaar) deze (na)zomer op verschillende locaties. Een heel leuk jaar voor deze soort! En dan de superkraker op steltlopergebied van dit jaar: de twee Breedbekstrandlopers in de Ackerdijkse plassen! In eerste instantie op 18 mei ontdekt door Menno van Lopik in de Nieuwe Droogmaking en in de middag (opnieuw) in de Ackerdijkse plassen door Han Goudappel. Ze bleven tot 21 mei ter plaatse en in ieder geval 164 vogelaars hebben hun waarneming in waarneming.nl ingevoerd. Hoe het op het parkeerterreintje was, behoeft waarschijnlijk geen nadere toelichting…

IJsvogel in Delfgauw
IJsvogel in Delfgauw

Meeuwen, Sterns, Zomertortel, Koekoek, Uilen, Gierzwaluw, Hop, Draaihals, IJsvogel, Bijeneter, Spechten en Kraaiachtigen

De eerste Zwartkopmeeuwen was op 15 maart in de Dorppolder te vinden. In april werd de soort vele malen op verschillende locaties gezien. Het hoogste aantal was daarbij 4 tegelijk (10 april Duifpolder, Martin Poot en 24 april Ackerdijkse plassen, Koos in ´t Hout)..Op 18 april waren er 6 Dwergmeeuw in de Vlaardingse Vlietlanden (Martin Poot). In hetzelfde gebied werden op 20 en 28 april en 9 mei nog eens max. 2 ex. tegelijk van deze soort gezien. Op 22 en 24 februari werd door resp. Ben Gaxiola en Menno van Lopik een tweede kalenderjaar Pontische meeuw gezien (resp. Broekpolder en Zuidpolder e.o.). Van 27 juli t/m 10 augustus werd regelmatig een Geelpootmeeuw in de omgeving van bedrijventerrein Oudeland e.o. gezien. Eerder, op 2 en 6 januari, had Just Palm er een gezien in de Holierhoekse polder en het Vockestaert-gebied. Op 21 en 24 september zijn er meldingen van een adult ex. uit de Woudse polder en Vockestaert en Broekpolder .Op 9 augustus vloog er een Grote Stern over Den Hoorn (Menno van Lopik). Ronduit spectaculair waren de max. 13 foeragerende Witwangsterns die op 9 mei in de Vlaardingse Vlietlanden te zien waren. Gelukkig konden nog aardig wat vogelaars deze surprise meepikken. De volgende dag waren ze al doorgetrokken. Een dag eerder, 8 mei, had Martin Poot in hetzelfde gebied 4 Witvleugelsterns gemeld. Op 9 mei hadden twee vogelaars nog het geluk er één te kunnen spotten. Zwarte Stern was op 9 mei met max. 2 ex. in het gebied te vinden. Pas op 13 september ziet Peter Elfferich een groepje van deze soort (6 ex.) in de Nieuwe Droogmaking. Zomertortels werden in totaal 12 keer met één exemplaar gemeld. Het meest nog uit de Broekpolder, het voormalig bolwerk van deze soort in onze regio… Treurduif zou inmiddels een betere benaming voor deze prachtige soort zijn… Net buiten ons telgebied in de Vlaardingse Wijk Holy ontdekte Ben van As begin januari een Meenatortel die vele honderden vogelaars uit heel Nederland op de been bracht. De eerste Koekoek werd op 14 april gemeld in de Balij (L. bij de Leij).. In De Scheg – De Balij werden er 5 tegelijk gezien op 14 mei (Peter Boymans en Winfried van Meerendonk). Kerkuil is tot nu toe 7 keer gemeld met een lichte nadruk op Woudse polder en de omgeving van Berkel en Rodenrijs (Zuidpolder, Nieuwe Droogmaking). Velduilen profiteerden van de uitlopers van de muizenexplosie van 2014 op het Bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs. Ze waren tot in april aanwezig. Op 5 maart werden er zelfs 10 exemplaren gezien (Ferry van der Lans en Merijn Loeve). De eerste dagen van 2015 begonnen goed met,,naast de waarneming van Dwerggans, een Hop in de Ackerdijkse plassen, die daar al eerder in december  gezien was. Op 18 februari werd de Hop voor het laatst gezien in deze contreien. Helaas was er geen enkele melding van een voorjaarstrekker dit jaar. Op 16 juni ontdekte Cees Bosman een Draaihals in de Noordpolder van Delfgauw, helaas was hij de enige die hem mocht zien. Dat was wel anders van 24 t/m 28 augustus in recreatiegebied Poldervaart toen daar twee fotogenieke exemplaren voor de fotografen poseerden. Zoals ik al in het jaarverslag over 2014 schreef zijn IJsvogels met een krachtig herstel bezig De vele waarnemingen (soms van meerdere exemplaren tegelijk) vanaf begin augustus zijn gevallen van dispersie. In oktober worden iedere dag meerdere IJsvogels op verschillende locaties gemeld met per locatie soms wel 3 exemplaren. Kortom; de IJsvogel is helemaal terug en met een stand die tot grote hoogte is gestegen! Dit i.t.t. een soort als Bijeneter die slechts één keer overvliegend weg gezien in Tanthof op 21 september (Bas Kers). Kleine Bonte Specht werd vooral in maart (maar ook nog in oktober) in de Broekpolder gezien. Op 23 januari ziet Jan Mudde een Bonte Kraai in de Oost-Abtspolder. Tegenwoordig zeer bijzonder, wellicht was dit hetzelfde exemplaar dat deze winter vele vogelaars naar de Waalhaven in Rotterdam deed afreizen? Op 18 februari vloog er een Raaf over de Buitenhof (Jacob Lotz). Van dezelfde soort een onzekere waarneming door Han Goudappel op 13 mei in het Elsenburgerbos. Net als verleden jaar waren in de zomerperiode Roeken in Midden-Delfland te vinden. Dit jaar haalde de teller de 50 stuks in de Commandeurspolder (29 juni, Han Goudappel) en 30 ex. in de Duifpolder (11 juli, Ted van der knaap). Aan de Zuidkant van de Nieuwe Waterweg floreren de Roekenkolonies waarvan de dieren regelmatig in ons werkgebied foerageren. Noordse Kauw werd in januari t/m april regelmatig gemeld vanuit de Holierhoekse polder en het Vockestaert-gebied.

Leeuweriken, Piepers en Kwikstaarten

Boomleeuwerik werd in maart regelmatig gezien in de Broekpolder. In april werd deze soort gemeld uit de Nieuwe Droogmaking en Nootdorp. Op 29 september vloog er één over bedrijventerrein Oudeland e.o. Boompieper werd in periode van 24 t/m 27 april in de Broekpolder gezien. Op 29 augustus zit er weer één (Diego Jansen). Op 30 september vloog er een over de Zuidpolder van Delfgauw (Ferry van der Lans). Engelse Kwikstaart werd dit voorjaar twee keer gezien. Hans Tetteroo ontdekte er een op 1 mei in het Compensatiegebied N470. Op 20 mei zat er een in de Bergboezem e.o.(Steven Wytema). Op 2 mei meldt Menno van Lopik een Noordse Kwikstaart in het Kraaiennest. Op 8 en 9 mei werd deze soort in resp. Polder Schieveen en Woudse polder gezien (Ferry van der Lans). Rouwkwikstaart werd voor het eerst op 8 maart gezien in de Ackerdijkse plassen. In de hele maand maart worden vooral op de IJsbaan van Schipluiden Rouwkwikstaarten gemeld. Van 3 t/m 6 juni wordt een (mogelijke) Rouwkwikstaart in de Broekpolder gemeld (Piet Gravestein, Rob Tolk en Ben Gaxiola). Wellicht een broedgeval? In totaal waren er 43 meldingen van Rouwkwikstaart in de besproken maanden. Een mooi aantal!

Pestvogel en Lijsterachtigen

Pestvogels werden, via een indirecte melding van de buren van David Rietveld, slechts éénmaal gezien in Tanthof op 9 februari. Beflijsters werden vanaf 11 april gezien. Uiteraard een behoorlijk aantal meldingen uit de Broekpolder maar de hoogste aantallen (max. 15 ex.) werden dit jaar in De Balij gezien (17 april, Hans Tetteroo). Bijzonder is de waarneming van Beflijster op 19 oktober van Ben Gaxiola in de Broekpolder. Beflijsters zijn typische voorjaars doortrekkers die zelden in grotere aantallen in het najaar worden gezien. Grote lijster lijkt met nog maar 1-2 paren in de Broekpolder aanwezig. In het vroege voorjaar waren er max. 6 doortrekkers (14 maart, Karel Hoogteyling).

Zangers

De eerste zingende Cetti´s zanger werd op 5 januari in de Kandelaar gemeld. De Cetti´s zanger verging het goed door de zachte winter en het mooie voorjaarsweer, in de Broekpolder waren min. 5 zingende mannen aanwezig (20 april, Jan van der Meulen). Daarnaast was er in ieder geval een paar in recreatiegebied Poldervaart aanwezig. Vanaf 18 april zat er een zingende man in de Ackerdijkse plassen. Fluiter werd op 26 april in De Tempel (bij Rotterdam) en op 27 april in de Broekpolder gehoord (Dick Hoek en Karel Hoogteyling). Het was een nazomer vol met Waterrietzangers! De eerste 2 (voor minder doen we het kennelijk al niet meer) werden op 4 augustus in het Compensatiegebied N470 gezien (Ferry van der Lans en Arie Kolders). Daarna ging het dak er af qua waarnemingen: van 10 t/m 16 augustus zaten er min. 2 ex. in de Nieuwe Droogmaking. Op 10 en 12 augustus werd de soort ook gezien in het Vockestaert-gebied. De regio was dus zeer goed bedeeld met deze zeldzame soort. De eerste Snor zat op 9 april te zingen in De Balij (Arjan Joon). In april wordt hij vooral gemeld vanuit het Vockestaert-gebied en de Ackerdijkse plassen. Vanaf mei komen daar de Vlaardingse Vlietlanden en de Aalkeet Buitenpolder bij (totaal 124 meldingen). Op 13 september had Gerard Dumaij de eerste Bladkoning in de wijk Tanthof. Van 30 september t/m 18 oktober werden nog 7 waarnemingen doorgegeven waarvan 2 uit de Broekpolder.

Vliegenvangers, Mezen, Klapekster, Grauwe Klauwier, Vinken, Gorzen

Bonte en Grauwe Vliegenvanger werden dit jaar resp. op 25 april en 8 mei voor het eerst gezien, beide in de Broekpolder. Van de Bonte werden vanaf 20 augustus t/m 13 september 10 waarnemingen doorgegeven vaak met 2 exemplaren tegelijk uit Maasland, Delft –West, Broekpolder en Vockestaert-gebied. Er zijn heel wat slechtere jaren geweest met waarnemingen van deze soort. Grauwe werd van mei tot begin juli vnl. uit de Broekpolder gemeld. Waarschijnlijk zaten daar twee paartjes (Jacco Leemans, 27 juni). Vanaf medio juli tot begin augustus is een paar met min. 1 juv. in de Ackerdijkse plassen aanwezig. Het laatste exemplaar van 2015 wordt op 18 september op begraafplaats Hofwijk gezien. Baardman was in maart / april in het Vockestaert-gebied met max. 3 ex. aanwezig. Ook in het aangrenzende recreatiegebied Poldervaart waren in deze periode max. 4 ex. aanwezig. Van mei t/m augustus zijn er meldingen bij de Ackerdijkse plassen. Zelf had ik op 19 oktober 8 foeragerende Baardmannen in het Abtswoudse bos West. Vooral in januari/februari zijn er enkele meldingen van Witkoppige staartmees. In september zijn er slechts twee waarnemingen. Op 13 maart had Alfred Pellemans een fraaie Witkopstaartmees (foto´s) in De Balij – de Scheg. Matkop wordt het hele jaar door alleen gemeld vanuit de Broekpolder met max. 2 ex. Zwarte Mees wordt op 30 januari in de Broekpolder gemeld. Vanaf 22 september komt een gestage stroom van waarnemingen binnen (max. 7 tegelijk).Het is weer eens een invasiejaar (in onze regio weliswaar niet erg massaal) voor Zwarte Mees en ze duiken dan ook soms midden in de stad op. De enige melding van Boomklever  over meerdere maanden komt uit de Broekpolder.

Op 2 en 4 januari komen, voor de vierde achtereenvolgende winter, meldingen van Buidelmees binnen. Helaas blijft het bij drie waarnemingen. Pas op 11 augustus wordt er weer een gezien in de Nieuwe Droogmaking. De eerste Wielewaal was op 29 april in de Broekpolder te vinden. In de zomerperiode worden max. 3 baltsende mannen tegelijk gemeld in het gebied (9 mei, Jan Willem de Gids). In het Kandelaar-gebied verblijven max. 2 paar van deze prachtige soort. Op 29 mei zit er een man te zingen in het Bieslandse bos (Arjan Joon) en op 15 juni in het Abtswoudse bos – midden (Wim Veldhuis). Onzeker is of dit ook daadwerkelijke broedgevallen geweest zijn. Het paartje Grauwe Klauwier dat in 2014 in het Kandelaar gebied met succes jongen heeft groot gebracht lijkt op 1 juni baltsend en wel in het Kandelaar gebied terug te zijn (Karel Hoogteyling en Just Palm). Waarschijnlijk om geen verdere ruchtbaarheid aan dit tweede broedgeval te geven zijn er geen vervolgwaarnemingen zichtbaar. Pas op 2 augustus ziet John Wolters er weer een die zichtbaar is op waarneming.nl. Ik heb dus geen idee of er daadwerkelijk gebroed is en of dat succesvol is geweest. Tot 22 maart (exact dezelfde datum als in 2014!) was de Klapekster van de Broekpolder een publiekstrekker. Het blijft een hele mooie en bijzondere soort voor de regio. Op 12 oktober was hij/zij overigens terug op de inmiddels vaste stek.

In de wintermaanden werd af en toe een Keep gezien. Op 15 oktober begint het er qua aantallen wat meer op te lijken, 24 ex. in de Broekpolder (Just Palm). In de dagen er na worden er regelmatig tussen de 10-20 ex. gemeld. Grote Barmsijs was op 11 januari met 12 ex. in de Ackerdijkse plassen te vinden (Rob Belterman, foto´s). Kleine Barmsijs was met 4 ex. in hetzelfde gebied in januari nog schaarser aanwezig. Op 19 oktober vloog de eerste van het najaar over in de Broekpolder (Ben Gaxiola). In mei en juni waren er twee meldingen van Kruisbek. Op 23 mei 5 ex. in de Broekpolder (Ben Gaxiola) en op 15 juni ook 5 in Maasland (Martin Poot) Deze winter, vroege voorjaar had een opmerkelijk hoog aantal meldingen van Goudvink (Broekpolder, begraafplaats Hofwijk, Ackerdijkse plassen, Polder van Biesland). Appelvinken deden het in het vroege voorjaar weer best: max. 6 ex. in de Broekpolder op 29 april (Loes Willebrand). Ook in de Balij en de Nieuwe Droogmaking werden ze gezien. Peter Elfferich was de enige die op 11 oktober een IJsgors mocht noteren bij de trektelpost Pijnacker-Zuid.

Exoten en escapes

In de regio zaten twee Zwarte Zwanen in januari in de omgeving van de Ackerdijkse plassen. In september/oktober wordt er regelmatig één 1e kj vogel in de omgeving van de Ackerdijkse plassen / polder Schieveen gemeld. Kleine Canadese gans is op 27 januari gezien met max. 8 exemplaren in het Vockestaert-gebied (Just Palm). Bij latere meldingen is steeds sprake van één exemplaar. In september/oktober is één exemplaar aanwezig in de Bergboezem e.o. In De Balij zitten er 5 op 13 oktober (Menno van Duijn). Just Palm ontdekte een hybride Kuifeend x Witoogeend op 6 februari in recreatiegebied Poldervaart (voor foto zie de link: http://vwgdelft.waarneming.nl/waarneming/view/97797250) Van 22 juni t/m 10 september waren regelmatig 2 Rosse Fluiteenden in de Wollebrand – Griendplas aanwezig. In oktober wordt drie maal een Indische gans in de Polder Noord Kethel gemeld. In de Holierhoekse polder zat op 24 september een Sneeuwgans (escape) tussen de Grauwe ganzen (Ted van der Knaap). Uit de Oude Leede komen regelmatig meldingen van een Carolina-eend. In de Nieuwe Droogmaking zat in eider geval tot 21 augustus een Mandarijneend. Op 12 juli had Gerard Dumaij twee Australische Bergeenden in de Wollebrand – De Griendplas. Bahamapijlstaart (met kleurring) werd slechts eenmaal in januari gemeld in de Nieuwe Droogmaking (Diego Jansen). Kokardezaagbek werd vanuit daar het hele jaar door gemeld.

Ook Rosse Stekelstaart tiert daar welig met max. 5 ex. op 8 september (Peter Planken en Peter Elfferich). In het voorjaar was deze soort ook regelmatig aanwezig in de Ackerdijkse plassen, Broekpolder, Groeneveldse polder, Wollebrand en Aalkeet Buitenpolder. De bestrijding van deze soort om hybridisering met de bedreigde Witkopeend te voorkomen, lijkt, i.t.t. wat ik in het jaarverslag 2014 schreef, geen.resultaat te hebben. Op 17 mei waren er twee Heilige Ibissen in de Commandeurspolder aanwezig (Pieter Bastemeyer). Op 22 maart en 18 april vloog een Amerikaanse Zeearend (compleet met bijbehorende riempjes) zijn rondjes boven de Nieuwe Droogmaking. Het dier is waarschijnlijk afkomstig van de in de nabijheid gevestigde ´roofvogelfarm´. Er was tot nu toe maar een ontsnapte Valkparkiet: op 11 februari vloog er een over in het Rijswijkse Wilhelminapark. Slaaptrek (ZO, richting Schiedam) van Halsbandparkiet leverde op 21 juli in het Abtswoudse bos – midden het hoogste aantal tot nu toe, 50, op (Gerrald Goselink). Daarnaast zijn er heel wat meldingen van allerlei hybride ganzen gedaan. Liefhebbers kunnen die zelf bekijken op de site http://vwgdelft.waarneming.nl/ via ´overzichten´ en ´waargenomen soorten´ kan op jaar, hybride, al dan niet escape of exoot etc. naar hartenlust geselecteerd worden. Grasduinen in wat er zoals gezien is, is met deze functionaliteit erg handig.

Jan Koreneef
Regiomoderator waarnemingen Vogelwacht Deft e.o.

Deze pagina is 684 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
10
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 10 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder

Thank you for your upload