Home » Actviteiten » Cursussen » Cursus Broedvogels inventariseren.

Cursus Broedvogels inventariseren.

Rosse Stekelstaart
Rosse Stekelstaart

De Vogelwacht Delft e.o. heeft een lange traditie in het inventariseren van broedvogels. Door het geven van speciale inventarisatie cursussen en het organiseren van tellingen worden nu ruim dertig gebieden rond Delft ieder jaar op broedvogels geïnventariseerd. Veel van deze gegevens worden naar de landelijke organisatie SOVON gestuurd waar ze worden verwerkt voor het berekenen van broedvogeltrends en tevens gebruikt voor het opstellen van de jaarlijkse Vogelbalans.

In 2015 is de Groenzoom opengesteld. Een nieuw natuur-recreatiegebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Voor de inrichting en het beheer van dit grote terrein zou het wenselijk zijn om dit gebied in z’n geheel te inventariseren op broedvogels.  Na overleg tussen verschillende natuur-  en vogelwerkgroepen in de regio is besloten om in het voorjaar van 2016 een gezamenlijke broedvogelinventarisatie cursus te organiseren.

Deze inventarisatie cursus is bedoeld als vervolg op andere vogelcursussen. Iedereen die enige kennis en interesse heeft in vogels is welkom op deze cursus. Enthousiasme is hierbij belangrijker dan vogelkennis. Tijdens het inventariseren zal je veel gaan leren over vogels! We gaan in vier avonden alle aspecten van het tellen van broedvogels behandelen, de geluiden oefenen en ook in het veld oefenen met het noteren van broedvogels op een plattegrond.

De bedoeling is dat je na de cursus een eigen telgebied naar keuze gaat kiezen (dit hoeft niet in de Groenzoom te zijn) om daarin de broedvogels te inventariseren. Deze tellingen vinden plaats tijdens het broedseizoen ongeveer van half maart tot eind juni.  In het algemeen zijn 10-15 tellingen verdeeld over deze periode voldoende. Je kunt dit in je eentje gaan doen, maar het is beter om een groepje te vormen en daarmee de tellingen te doen. Regelmatig zal er een ervaren teller meelopen met deze telgroepen om adviezen te geven. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid! De Vogelwacht Delft e.o. organiseert deze cursus samen met Natuur- en Vogelwacht Rotta. Op de laatste avond zal iemand van SOVON langskomen om meer te vertellen over online invoer en autoclustering.

De cursus zal gehouden worden op donderdag 18 en 25 februari en 3 en 10 maart van 20:00 – 22:00.
Locatie is gebouw “Het Trefpunt” Hoeksekade 164 2661 JL Bergschenhoek.
De kosten bedragen 10 euro.
Aanmelden voor 15 februari bij Peter Elfferich | elfferich13@hetnet.nl  | 015-3613259

 

Deze pagina is 181 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
2
zo
09:00 fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
okt 2 @ 09:00 – 13:00
Zondag 2 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start : Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 29 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. … Lees verder
okt
15
za
08:00 Driemanspolder: fietsexcursie
Driemanspolder: fietsexcursie
okt 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 13 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt … Lees verder
okt
20
do
20:00 Lezing: De stad als bos
Lezing: De stad als bos
okt 20 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 20 oktober 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Delft is niet alleen een stad van mensen, of van gebouwen, maar ook een stad van bomen. … Lees verder
nov
5
za
hele dag Dagje of weekendje Texel
Dagje of weekendje Texel
nov 5 – nov 6 hele dag
Zaterdag 5 en zondag 6 november, vertrek zaterdag om 7.00 uur, auto-excursie. Vertrek : Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Hans de Winter en Toine Andernach Kosten € 0,07 per kilometer en € 37,- voor de … Lees verder
nov
12
za
08:00 excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
nov 12 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 12 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder

Thank you for your upload