Home » Actviteiten » Cursussen » Cursus Broedvogels inventariseren.

Cursus Broedvogels inventariseren.

Rosse Stekelstaart
Rosse Stekelstaart

De Vogelwacht Delft e.o. heeft een lange traditie in het inventariseren van broedvogels. Door het geven van speciale inventarisatie cursussen en het organiseren van tellingen worden nu ruim dertig gebieden rond Delft ieder jaar op broedvogels geïnventariseerd. Veel van deze gegevens worden naar de landelijke organisatie SOVON gestuurd waar ze worden verwerkt voor het berekenen van broedvogeltrends en tevens gebruikt voor het opstellen van de jaarlijkse Vogelbalans.

In 2015 is de Groenzoom opengesteld. Een nieuw natuur-recreatiegebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Voor de inrichting en het beheer van dit grote terrein zou het wenselijk zijn om dit gebied in z’n geheel te inventariseren op broedvogels.  Na overleg tussen verschillende natuur-  en vogelwerkgroepen in de regio is besloten om in het voorjaar van 2016 een gezamenlijke broedvogelinventarisatie cursus te organiseren.

Deze inventarisatie cursus is bedoeld als vervolg op andere vogelcursussen. Iedereen die enige kennis en interesse heeft in vogels is welkom op deze cursus. Enthousiasme is hierbij belangrijker dan vogelkennis. Tijdens het inventariseren zal je veel gaan leren over vogels! We gaan in vier avonden alle aspecten van het tellen van broedvogels behandelen, de geluiden oefenen en ook in het veld oefenen met het noteren van broedvogels op een plattegrond.

De bedoeling is dat je na de cursus een eigen telgebied naar keuze gaat kiezen (dit hoeft niet in de Groenzoom te zijn) om daarin de broedvogels te inventariseren. Deze tellingen vinden plaats tijdens het broedseizoen ongeveer van half maart tot eind juni.  In het algemeen zijn 10-15 tellingen verdeeld over deze periode voldoende. Je kunt dit in je eentje gaan doen, maar het is beter om een groepje te vormen en daarmee de tellingen te doen. Regelmatig zal er een ervaren teller meelopen met deze telgroepen om adviezen te geven. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid! De Vogelwacht Delft e.o. organiseert deze cursus samen met Natuur- en Vogelwacht Rotta. Op de laatste avond zal iemand van SOVON langskomen om meer te vertellen over online invoer en autoclustering.

De cursus zal gehouden worden op donderdag 18 en 25 februari en 3 en 10 maart van 20:00 – 22:00.
Locatie is gebouw “Het Trefpunt” Hoeksekade 164 2661 JL Bergschenhoek.
De kosten bedragen 10 euro.
Aanmelden voor 15 februari bij Peter Elfferich | elfferich13@hetnet.nl  | 015-3613259

 

Deze pagina is 175 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mei
28
za
07:00 Auto-excursie Ameide Zouweboezem
Auto-excursie Ameide Zouweboezem
mei 28 @ 07:00 – 16:00
Ameide/Zouweboezem Zaterdag 28 mei, 7.00 uur, auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 26 mei tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr Dé … Lees verder
jun
4
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 4 @ 07:00 – 13:00
Zaterdag 4 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 2 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie aan de … Lees verder
jun
10
vr
19:00 Wandel-avondexcursie plas-drasge...
Wandel-avondexcursie plas-drasge...
jun 10 @ 19:00 – 21:00
Avondexcursie plas-drasgebied Korftlaan o.a. oeverzwaluwwand Vrijdag 10 juni, 19.00-21.00 uur, wandelexcursie Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 9 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Annemieke van Oosten. Tel: telefoonnr . … Lees verder
jun
18
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade
Wandelexcursie Tanthofkade
jun 18 @ 07:00 – 12:00
Zaterdag 18 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 16 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent een … Lees verder
jun
25
za
09:00 Fietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
Fietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
jun 25 @ 09:00 – 12:00
Zaterdag 25 juni, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . De Zuidpolder van Delfgauw … Lees verder

Thank you for your upload