Home » Actviteiten » Cursussen » Cursus Broedvogels inventariseren.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Cursus Broedvogels inventariseren.

Rosse Stekelstaart
Rosse Stekelstaart

De Vogelwacht Delft e.o. heeft een lange traditie in het inventariseren van broedvogels. Door het geven van speciale inventarisatie cursussen en het organiseren van tellingen worden nu ruim dertig gebieden rond Delft ieder jaar op broedvogels geïnventariseerd. Veel van deze gegevens worden naar de landelijke organisatie SOVON gestuurd waar ze worden verwerkt voor het berekenen van broedvogeltrends en tevens gebruikt voor het opstellen van de jaarlijkse Vogelbalans.

In 2015 is de Groenzoom opengesteld. Een nieuw natuur-recreatiegebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Voor de inrichting en het beheer van dit grote terrein zou het wenselijk zijn om dit gebied in z’n geheel te inventariseren op broedvogels.  Na overleg tussen verschillende natuur-  en vogelwerkgroepen in de regio is besloten om in het voorjaar van 2016 een gezamenlijke broedvogelinventarisatie cursus te organiseren.

Deze inventarisatie cursus is bedoeld als vervolg op andere vogelcursussen. Iedereen die enige kennis en interesse heeft in vogels is welkom op deze cursus. Enthousiasme is hierbij belangrijker dan vogelkennis. Tijdens het inventariseren zal je veel gaan leren over vogels! We gaan in vier avonden alle aspecten van het tellen van broedvogels behandelen, de geluiden oefenen en ook in het veld oefenen met het noteren van broedvogels op een plattegrond.

De bedoeling is dat je na de cursus een eigen telgebied naar keuze gaat kiezen (dit hoeft niet in de Groenzoom te zijn) om daarin de broedvogels te inventariseren. Deze tellingen vinden plaats tijdens het broedseizoen ongeveer van half maart tot eind juni.  In het algemeen zijn 10-15 tellingen verdeeld over deze periode voldoende. Je kunt dit in je eentje gaan doen, maar het is beter om een groepje te vormen en daarmee de tellingen te doen. Regelmatig zal er een ervaren teller meelopen met deze telgroepen om adviezen te geven. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid! De Vogelwacht Delft e.o. organiseert deze cursus samen met Natuur- en Vogelwacht Rotta. Op de laatste avond zal iemand van SOVON langskomen om meer te vertellen over online invoer en autoclustering.

De cursus zal gehouden worden op donderdag 18 en 25 februari en 3 en 10 maart van 20:00 – 22:00.
Locatie is gebouw “Het Trefpunt” Hoeksekade 164 2661 JL Bergschenhoek.
De kosten bedragen 10 euro.
Aanmelden voor 15 februari bij Peter Elfferich | elfferich13@hetnet.nl  | 015-3613259

 

Deze pagina is 171 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Activiteiten

dec
11
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 11 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 11 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 9 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: Africa Wood Grow
Lezing: Africa Wood Grow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
jan
15
za
08:00 Excursie: De Kwade Hoek
Excursie: De Kwade Hoek
jan 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 januari 2022, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 13 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder
mrt
10
do
20:00 Lezing: Wie is de bij ?
Lezing: Wie is de bij ?
mrt 10 @ 20:00 – 21:00
door Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten) Na de noodkreet van wetenschappers dat het niet goed gaat met bijen en andere insecten is de aandacht voor “de bij” sterk toegenomen. Helaas blijft de broodnodige kennis over … Lees verder