Home » Werkgroepen » Nestkasten » Innovatie in de steenuilenkast

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Innovatie in de steenuilenkast

Steenuilenkast met speciale invliegopening.

Steenuilenkast met speciale invliegopening.

De Vogelwacht Delft verzorgt in de hele omgeving dat er nestgelegenheid is voor diverse soorten vogels. Voor de holenbroeders worden nestkasten gemaakt. Dat is soms een heel precies werkje want de vogels zijn nogal kieskeurig. Ook moeten ze stevig zijn, want een beetje specht tikt zo een koolmezenkast open en doet zich vervolgens tegoed aan al dat lekkers. Dus krijgen alle nestkasten een verstevigde invliegopening. Het dak wordt bedekt met mastiek wat garandeert dat de kast vele jaren meegaat.

Steenuilenkast met labyrint.

Steenuilenkast met labyrint.

Voor de steenuilenkasten moeten nog wat extra trucjes uitgehaald worden. Ten eerste is de vliegopening niet rond maar heeft een gegolfde vorm. De kast werd namelijk vaak gekaapt door kauwen. Door de speciale vorm van de invliegopening kunnen kauwen de kast niet meer in. Zie foto.

Maar er zijn meer steenuilenvijanden in het gebied. De nieuwste is de boommarter die steeds vaker in onze contreien opduikt. Deze behendige klimmer is prima in staat om een steenuilenkast binnen te dringen. maar daar hebben onze nestkastenbouwers alweer wat op gevonden. Door na de ingang van de kast een soort labyrint te maken, zal de marter wegblijven want zijn lange lijf kan zich toch niet in alle bochten wringen. En voor de steenuil is het net kermis.

Deze pagina is 145 keer bezocht

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

feb
14
do
20:00 De Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen
feb 14 @ 20:00 – 22:00
Wie kent ze niet: de Oostvaardersplassen? In zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Vele vogelsoorten wisten de Oostvaardersplassen te vinden, waaronder een aantal die decennia lang als broedvogel uit Nederland … Lees verder
feb
23
za
08:00 Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
feb 23 @ 08:00 – 17:00
Vogelexcursie: Kop van Noord-Holland, de Waddenzeekust van den Oever naar den Helder. Op de terugweg naar Delft bezoeken we de polders achter de Hondsbossche Zeewering. Het Balgzand is een natuurgebied op de wadden tussen Den … Lees verder
mrt
14
do
20:00 Insecten
Insecten
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
Insecten zijn voor de meeste mensen een groep dieren die alle emoties op kunnen roepen van prachtig (vlinders) tot afschuwelijk (b.v. wespen). Volgens Anna Kreffer begint de bescherming van natuur bij het beschermen van insecten. Zij zal de volgende vragen … Lees verder
mrt
23
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 23 @ 07:00 – 10:00
Data: 23 maart, 30 maart, 6, 13, 20, 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in Delftste Hout zes wandelingen georganiseerd … Lees verder
teller