Home » Actviteiten » Excursies » excusieverslag : Veel vogelpracht op een grijze dag.

excusieverslag : Veel vogelpracht op een grijze dag.

Gert van der Horn

2016-12-09-11-13-54-_1110Met 9 aangemelde deelnemers, 1 ‘verstekeling’ en 1 excursieleider vertrokken we zaterdag in het donker, maar vol goede moed, richting Arkemheen (spreek uit zonder h). De weerberichten beloofden zowel kans op (mot)regen als kans op een beetje zon, maar met zekerheid behoorlijk wat grijze lucht. Aangekomen bij het gemaal van Hertog Reijnout (inmiddels aangegeven als Nijkerkergemaal) oogde de lucht en het water inderdaad grijs, maar gelukkig vol met vogels. Op het water Smienten en Kuifeenden en op of boven de weilanden Ganzen (Kol) en Kieviten in grote getale. Ook diverse Brilduikers en Nonnetjes lieten zich door de telescopen goed bewonderen. Mooi om bij beide soorten weer eens rustig verschil en overeenkomst tussen mannetjes en vrouwtjes te zien. Ook in vlucht oogsten deze soorten bewondering. Natuurlijk ook veel andere algemenere eendensoorten en futen op het water.

Van het gemaal een korte rit naar de grote plas bij de brug over de sluis, waar het aantal smienten helemaal indrukwekkend is. Met wat speurwerk vonden we hier ook enkele Grote Zaagbakken, met hun botergele buiken. Ze bleven helaas wel ver weg en doken regelmatig onder. Ook hier tientallen nonnetjes en diverse brilduikers, en een snel langszij scherende watersnip. De klamme mist joeg ons weer vrij snel naar de behaaglijkheid van de auto’s. Met een rondje rond de Arkemheense polder werden ons door de excursieleider Kemphanen beloofd. Rustig rijdend langs de weilanden konden we deze echter niet ontdekken, zelfs Kieviten zaten er niet. De oogst aan vogels kwam niet verder dan een Buizerd en wat Zilverreigers totdat we het rondje bijna voltooid hadden en we net voor we de N301 weer op zouden rijden een grote groep vogels op de weilanden aan de andere kant van de weg zagen. Veel Kieviten, maar gelukkig ook de beloofde Kemphanen. Wel even lastig om over de drukke weg de vogels goed in de telescoop te bestuderen. Maar gelukkig ging het en konden we tientallen Kemphanen ontdekken. De oranje poten vielen niet zo op in het hoge gras, maar het postuur en gedrag was duidelijk anders dan van de Kieviten en de tevens in grote getale aanwezige Goudplevieren. Bij de Kemphanen zagen we ook in hun winter outfit behoorlijk wat variatie in het verenkleed. er was er een bij met opvallend witte kop en hals.

2016-08-06-13-01-01-_0178We vervolgden de reis naar Nunspeet. De plek aan het Veluwemeer wordt toevallig ook in de laatste Vogels (tijdschrift Vogelbescherming) beschreven. De kijksleuven in het kijkscherm bleken niet handig gekozen (veel te laag) voor normale telescoop-hoogte dus daarom maar de telescopen op het ernaast gelegen grasveldje opgesteld en het water afgescand. Een indrukwekkend aantal zwanen op het water (honderden), merendeels Kleine Zwanen! De nevel speelden ons ondertussen wel parten: de zwanen binnen verrekijker afstand lieten af en toe het geel op hun snavel nog wel zien (als de kop niet onder water, of tussen de veren zat), maar op grotere afstand transformeerden de zwanen in statige schimmen. Daarom was het lastig te ontdekken of er ook Wilde Zwanen tussen zaten. De overkant van het water was nauwelijks te zien. Gelukkig was het onophoudelijk geluid van de Kleine Zwanen ook imposant. Verder konden we grote groepen Nonnetjes onderscheiden (tientallen). Uit de mist kwam plots een groot silhouet opdagen met langzame vleugelslagen, nog groter dan een reiger. Het bleek een pracht van een Zeearend! Hij vloog demonstratief langs en daarna zagen we hem iets verderop in de grijze mist even richting het water duiken en iets oppakken om vervolgens langzaam in de mist te verdwijnen.

Een korte maar prachtige landelijke route over smalle weggetjes bracht ons naar de volgende etappe bij Elburg. Onderweg diverse ganzensoorten in het grasland. Bij Doornspijk, net achter de Sint-Ludgerus kerkruine, niet meer dan een turf hoge muren die het contour van het oude fundament laten zien, een klein kijkscherm waar de kijksleuven veel te hoog zaten. Gelukkig konden we met wat improviseren toch nog wel wat zien: wederom honderden Kleine Zwanen op het water achter het riet. Met wat moeite konden we ook nog Pijlstaarteenden ontdekken: slechts de contouren, want veel kleurbeleving was er niet bij met zoveel nevel boven het water.

2015-09-06-15-34-06-_8096Door naar de laatste stop. Aan de andere kant van het water: de Flevopolder dus. Ietsje verder rijden deze keer. De plek waar we stopten wordt aangeduid als Vossemeer, dit ligt ter hoogte van Kampen en Dronten. Op het Vossemeer een mooie zandplaat vol vogels die we vanaf de dijk rustig konden bestuderen. Veel Kieviten, maar ook veel Wintertalingen. Een paartje Pijlstaart was nu beter te zien, en ook Brilduikers lieten zich weer bewonderen. Verder Bonte Strandlopers en een klein Groepje Kemphanen. Diverse groepjes Grote Zaagbekken vlogen langs, man voorop, richting de Ketelhaven: vast om aan te meren voor een beschutte overnachtigsplek.

Op zo’n grijze dag lijkt het wel erg vroeg donker te worden. Om de dag af te sluiten bezochten we nog kort de Ketelhaven waar we een zaagbek van dichtbij konden bekijken. Daarna reden we door de Flevopolder vlot terug naar Delft, voldaan van de mooie lijst vogelwaarnemingen.

Soortenlijst:

Kolgans, Brandgans, Grauwe Gans, Canadese Gans, Nijlgans, Brilduiker, Pijlstaarteend, Wintertaling, Bergeend, Meerkoet, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuw,  Kokmeeuw,  Zilvermeeuw, Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger, Aalscholver, Slobeend, Nonnetje, Grote Zaagbek, Smient, Tafeleend, Wilde Eend,  Fuut, Wulp, Kievit, Kemphaan, Goudplevier, Watersnip, Bonte Strandloper, Goudplevier, (Witgatje), Zeearend, Torenvalk,  Buizerd, Winterkoning, Roodborst, Heggemus, Graspieper, Spreeuw, Merel, Koolmees, Pimpelmees, Huismus.

Deze pagina is 168 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
10
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 10 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder

Thank you for your upload