Home » Actviteiten » Excursies » verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

Jannie de JongExcursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater op 22 april 2017.

Ondanks het vroege tijdstip en de aanvankelijk slechte weersvoorspelling, vertrokken we met 11 personen naar de Beninger slikken. Voor de 2e keer raakte ik de weg kwijt bij Zuidland maar het is goed gekomen…  Tegen acht uur stonden we met onze kijkers op het fietspad, naar wat leek een wat leeg gebied te kijken… Dat is natuurlijk altijd afwachten en bleek mee te vallen, Chris ontdekte al snel een rosse grutto en toen een mede- vogelaar ons wees op een rouwkwikstaart steeg ons enthousiasme. Het was frisjes, maar  ondanks de kou hebben we het volgende gezien:

2 x gele kwikstaart, witte kwik- en rouwkwikstaart, grutto en rosse grutto, veel kemphanen met veel verschillende kleuren ( ik heb pas gelezen  dat er 3 groepen mannen zijn onder de kemphanen, wat o.a. te zien is aan de kleur van de kopveren die als een kraag opgezet kunnen worden. Wie hierin geïnteresseerd is kijk op internet, het is een interessant verhaal.). Verder met de soorten: tureluur, kievit, kluut, lepelaar, zwarte ruiter, groenpootruiter, goud- en zilverplevier, bontbekplevier, bonte strandloper, kleine strandloper, graspieper, wintertaling, pijlstaart, krak- en wilde eend, bergeend, slobeend en natuurlijk grauwe ganzen met pullen, brand- en Canadese gans. Wat knobbelzwanen en een man bruine kiekendief die zich – tijdens het jagen – prachtig liet zien in het zonnetje. Natuurlijk kok- en zilvermeeuw en een baltsende kleine mantel-/ zilvermeeuw. We hebben goed gekeken of er geen zwartkopmeeuw tussen zat, maar helaas. Ook een enkele visdief aanwezig.

Rond 10 uur, wat gaan wandelen richting spuimond, op jacht naar de blauwborst… dit leverde op: groenling,fitis, tjiftjaf, tapuiten, rietzanger, rietgors en roodborsttapuit  maar geen blauwborst. Ook twijfel of nu wel of niet de Cetti’s zanger gehoord is, maar die was later in overvloed aanwezig in de Kwade Hoek. Het gebied is prachtig en omringd door veldleeuweriken, kun je er lang doorbrengen.. Onderweg op het veld o.a. holenduif.

Rond half 12 vertrokken voor de koffie in Zoet en Zout in Stellendam, aan te bevelen voor een stop.

Daarna op naar de buitenhaven, echter vanaf de dijk was er nog weinig te zien, doordat het vloed was en er nogal wat honden op het strand liepen. Dus ook met de dreigende bui snel vertrokken richting duingebied Kwade Hoek, waar in de buurt die ochtend de eerste zomertortel was gehoord. Nadat de bui over was, begonnen een aantal nachtegalen prachtig te zingen, dat was genieten..ook hier weer een wandeling gemaakt, wat ons deed genieten van de Cetti’s  zanger, de – voor mij – eerste koekoek, wat onbekend gekwetter in de struiken, niemand kon dit benoemen en natuurlijk de sprinkhaanzanger, braamsluiper, putter, tortel en houtduif, maar geen zomertortel. Deze zat wat verderop, vlgs Waarneming. nl . We hebben ons verbaasd over de hoeveelheid donderkopjes in een plas…padden ?

Tot slot naar het Quackjeswater, waar we erg genoten hebben van een familie dodaars met 4 pullen, jonge lepelaars die via de scoop goed te zien waren. Verder hier tafel-, kuif-en slobeend en de aalscholverkolonie die ieder jaar groter wordt. Wederom families grauwe gans met pullen.

Tot zover, dit stukje is niet een volledige lijst van soorten, maar meer een impressie van een excursie, waarbij met elkaar van vogels genieten en het leren kennen van soorten en gedrag voorop staan..ook het genieten van het gebied, zodat je er later nog eens zelf naar toe gaat.. Kortweg, samen genieten en leren zijn mijn intentie. Ga volgend jaar ook eens mee naar de Beninger slikken en laat je verrassen.!

Deze pagina is 101 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

dec
14
za
08:00 Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
dec 14 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8:00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 12 december tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, – telefoon klik hier – Arkemheen is een graslandgebied aan het … Continue reading
jan
9
do
20:00 Lezing: Meeuwen
Lezing: Meeuwen
jan 9 @ 20:00 – 22:00
Merijn Loeve, mede- auteur van het in april 2019 verschenen boek: ‘ De Nederlandse Meeuwengids’ Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam – en op leeftijd- te brengen. Niet alleen hebben we in … Continue reading
jan
18
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
jan 18 @ 08:00 – 16:00
Start:Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 16 januari  tussen 19:00 en 21:00 uur, door Herco Christerus – telefoon klik hier –. De Tureluur kun je het hele … Continue reading
feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading
mrt
12
do
20:00 Lezing: De regenworm
Lezing: De regenworm
mrt 12 @ 20:00 – 22:00
Jeroen Onrust, onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels. “Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen … Continue reading