Home » Actviteiten » Excursies » verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

Jannie de JongExcursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater op 22 april 2017.

Ondanks het vroege tijdstip en de aanvankelijk slechte weersvoorspelling, vertrokken we met 11 personen naar de Beninger slikken. Voor de 2e keer raakte ik de weg kwijt bij Zuidland maar het is goed gekomen…  Tegen acht uur stonden we met onze kijkers op het fietspad, naar wat leek een wat leeg gebied te kijken… Dat is natuurlijk altijd afwachten en bleek mee te vallen, Chris ontdekte al snel een rosse grutto en toen een mede- vogelaar ons wees op een rouwkwikstaart steeg ons enthousiasme. Het was frisjes, maar  ondanks de kou hebben we het volgende gezien:

2 x gele kwikstaart, witte kwik- en rouwkwikstaart, grutto en rosse grutto, veel kemphanen met veel verschillende kleuren ( ik heb pas gelezen  dat er 3 groepen mannen zijn onder de kemphanen, wat o.a. te zien is aan de kleur van de kopveren die als een kraag opgezet kunnen worden. Wie hierin geïnteresseerd is kijk op internet, het is een interessant verhaal.). Verder met de soorten: tureluur, kievit, kluut, lepelaar, zwarte ruiter, groenpootruiter, goud- en zilverplevier, bontbekplevier, bonte strandloper, kleine strandloper, graspieper, wintertaling, pijlstaart, krak- en wilde eend, bergeend, slobeend en natuurlijk grauwe ganzen met pullen, brand- en Canadese gans. Wat knobbelzwanen en een man bruine kiekendief die zich – tijdens het jagen – prachtig liet zien in het zonnetje. Natuurlijk kok- en zilvermeeuw en een baltsende kleine mantel-/ zilvermeeuw. We hebben goed gekeken of er geen zwartkopmeeuw tussen zat, maar helaas. Ook een enkele visdief aanwezig.

Rond 10 uur, wat gaan wandelen richting spuimond, op jacht naar de blauwborst… dit leverde op: groenling,fitis, tjiftjaf, tapuiten, rietzanger, rietgors en roodborsttapuit  maar geen blauwborst. Ook twijfel of nu wel of niet de Cetti’s zanger gehoord is, maar die was later in overvloed aanwezig in de Kwade Hoek. Het gebied is prachtig en omringd door veldleeuweriken, kun je er lang doorbrengen.. Onderweg op het veld o.a. holenduif.

Rond half 12 vertrokken voor de koffie in Zoet en Zout in Stellendam, aan te bevelen voor een stop.

Daarna op naar de buitenhaven, echter vanaf de dijk was er nog weinig te zien, doordat het vloed was en er nogal wat honden op het strand liepen. Dus ook met de dreigende bui snel vertrokken richting duingebied Kwade Hoek, waar in de buurt die ochtend de eerste zomertortel was gehoord. Nadat de bui over was, begonnen een aantal nachtegalen prachtig te zingen, dat was genieten..ook hier weer een wandeling gemaakt, wat ons deed genieten van de Cetti’s  zanger, de – voor mij – eerste koekoek, wat onbekend gekwetter in de struiken, niemand kon dit benoemen en natuurlijk de sprinkhaanzanger, braamsluiper, putter, tortel en houtduif, maar geen zomertortel. Deze zat wat verderop, vlgs Waarneming. nl . We hebben ons verbaasd over de hoeveelheid donderkopjes in een plas…padden ?

Tot slot naar het Quackjeswater, waar we erg genoten hebben van een familie dodaars met 4 pullen, jonge lepelaars die via de scoop goed te zien waren. Verder hier tafel-, kuif-en slobeend en de aalscholverkolonie die ieder jaar groter wordt. Wederom families grauwe gans met pullen.

Tot zover, dit stukje is niet een volledige lijst van soorten, maar meer een impressie van een excursie, waarbij met elkaar van vogels genieten en het leren kennen van soorten en gedrag voorop staan..ook het genieten van het gebied, zodat je er later nog eens zelf naar toe gaat.. Kortweg, samen genieten en leren zijn mijn intentie. Ga volgend jaar ook eens mee naar de Beninger slikken en laat je verrassen.!

Deze pagina is 93 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 17:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel 015-2134636 of 06-22026848. Was het Nationale Park de … Continue reading
sep
7
za
07:00 Excursie : Rondom het Haringvliet
Excursie : Rondom het Haringvliet
sep 7 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 5 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Jannie de Jong Tel: 015-2617327 Rond het Haringvliet, de zoete zeearm in … Continue reading
sep
28
za
07:00 Excursie : Westlandse plassen
Excursie : Westlandse plassen
sep 28 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 26 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Gert van der Horn, ( 015 ) 285 28 02 We maken … Continue reading
okt
10
do
20:00 Lezing: De egel
Lezing: De egel
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Egelwerkgroep zoogdierenvereniging ( snelweg voor egels)
okt
12
za
08:00 excursie Maasvlakte
excursie Maasvlakte
okt 12 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 10 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans (015)-214 70 15. De Maasvlakte is een gebied dat is … Continue reading