Home » Actviteiten » Excursies » verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

verslag Excursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater

Jannie de JongExcursie Beninger slikken, Kwade hoek en Quackjeswater op 22 april 2017.

Ondanks het vroege tijdstip en de aanvankelijk slechte weersvoorspelling, vertrokken we met 11 personen naar de Beninger slikken. Voor de 2e keer raakte ik de weg kwijt bij Zuidland maar het is goed gekomen…  Tegen acht uur stonden we met onze kijkers op het fietspad, naar wat leek een wat leeg gebied te kijken… Dat is natuurlijk altijd afwachten en bleek mee te vallen, Chris ontdekte al snel een rosse grutto en toen een mede- vogelaar ons wees op een rouwkwikstaart steeg ons enthousiasme. Het was frisjes, maar  ondanks de kou hebben we het volgende gezien:

2 x gele kwikstaart, witte kwik- en rouwkwikstaart, grutto en rosse grutto, veel kemphanen met veel verschillende kleuren ( ik heb pas gelezen  dat er 3 groepen mannen zijn onder de kemphanen, wat o.a. te zien is aan de kleur van de kopveren die als een kraag opgezet kunnen worden. Wie hierin geïnteresseerd is kijk op internet, het is een interessant verhaal.). Verder met de soorten: tureluur, kievit, kluut, lepelaar, zwarte ruiter, groenpootruiter, goud- en zilverplevier, bontbekplevier, bonte strandloper, kleine strandloper, graspieper, wintertaling, pijlstaart, krak- en wilde eend, bergeend, slobeend en natuurlijk grauwe ganzen met pullen, brand- en Canadese gans. Wat knobbelzwanen en een man bruine kiekendief die zich – tijdens het jagen – prachtig liet zien in het zonnetje. Natuurlijk kok- en zilvermeeuw en een baltsende kleine mantel-/ zilvermeeuw. We hebben goed gekeken of er geen zwartkopmeeuw tussen zat, maar helaas. Ook een enkele visdief aanwezig.

Rond 10 uur, wat gaan wandelen richting spuimond, op jacht naar de blauwborst… dit leverde op: groenling,fitis, tjiftjaf, tapuiten, rietzanger, rietgors en roodborsttapuit  maar geen blauwborst. Ook twijfel of nu wel of niet de Cetti’s zanger gehoord is, maar die was later in overvloed aanwezig in de Kwade Hoek. Het gebied is prachtig en omringd door veldleeuweriken, kun je er lang doorbrengen.. Onderweg op het veld o.a. holenduif.

Rond half 12 vertrokken voor de koffie in Zoet en Zout in Stellendam, aan te bevelen voor een stop.

Daarna op naar de buitenhaven, echter vanaf de dijk was er nog weinig te zien, doordat het vloed was en er nogal wat honden op het strand liepen. Dus ook met de dreigende bui snel vertrokken richting duingebied Kwade Hoek, waar in de buurt die ochtend de eerste zomertortel was gehoord. Nadat de bui over was, begonnen een aantal nachtegalen prachtig te zingen, dat was genieten..ook hier weer een wandeling gemaakt, wat ons deed genieten van de Cetti’s  zanger, de – voor mij – eerste koekoek, wat onbekend gekwetter in de struiken, niemand kon dit benoemen en natuurlijk de sprinkhaanzanger, braamsluiper, putter, tortel en houtduif, maar geen zomertortel. Deze zat wat verderop, vlgs Waarneming. nl . We hebben ons verbaasd over de hoeveelheid donderkopjes in een plas…padden ?

Tot slot naar het Quackjeswater, waar we erg genoten hebben van een familie dodaars met 4 pullen, jonge lepelaars die via de scoop goed te zien waren. Verder hier tafel-, kuif-en slobeend en de aalscholverkolonie die ieder jaar groter wordt. Wederom families grauwe gans met pullen.

Tot zover, dit stukje is niet een volledige lijst van soorten, maar meer een impressie van een excursie, waarbij met elkaar van vogels genieten en het leren kennen van soorten en gedrag voorop staan..ook het genieten van het gebied, zodat je er later nog eens zelf naar toe gaat.. Kortweg, samen genieten en leren zijn mijn intentie. Ga volgend jaar ook eens mee naar de Beninger slikken en laat je verrassen.!

Deze pagina is 162 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mei
25
za
hele dag Dag/weekend excursie Texel
Dag/weekend excursie Texel
mei 25 – mei 26 hele dag
Dag/Weekend excursie Texel Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 Verzamelen: vertrek om 7.00 uur, boot van 9.00 uur Start: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per kilometer … Lees verder
jun
8
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 8 @ 07:00 – 15:00
Kraaiennest, Zaterdag 8 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 6 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) … Lees verder
jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload