Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Nieuwkoopse Plassen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Nieuwkoopse Plassen

Annemieke van OostenOp 20 mei 2017

DSCN5956Rond 7 uur stonden we met 16 man/vrouw klaar om naar de Nieuwkoopse Plassen te gaan. Van de 16 waren er overigens vier deelnemers die elkaar hadden ontmoet tijdens de cursus Vogels kijken voor beginners, afgelopen april. Zij gingen nu vol enthousiasme zelf aan de slag.

Na een autorit van 40 minuten kwamen we in het dorp Noorden aan waar we de auto’s geparkeerd hebben. We konden meteen de fluisterboot op. De groep werd daar over twee boten verdeeld. Gert, Paula, Frank, Toine, Christine, Len, Léon en ikzelf in de eerste boot en Petra, Henny, Leo, Wout, Willy, Peter, Stephan en Sylvia in de tweede boot.

Het begon meteen goed. We hoorden van alles; Rietzanger, Koekoek, Zwartkop en de Tuinfluiter. De Rietzanger liet zich even later niet alleen nog een keer horen maar ook zien. Zo ook de Visdief, Kokmeeuw en de Wulp. De Wulp zagen we een schitterende baltsvlucht maken.

Turend naar de boomvalk
Turend naar de boomvalk

We mochten niet in de buurt van de kolonie Purperreigers varen maar we hebben wel een Purperreiger over zien vliegen. Er was nog even twijfel of het de Blauwe reiger was maar het was toch echt een Purperreiger! De Boomvalk werd ook gezien. De Libellen die nu rondvliegen zijn smakelijke hapjes voor deze valk, evenals voor de Zwarte Stern.

Tijdens de pauze werd de Cetti’s zanger gehoord maar (weer) niet gezien. Er werd ons veel uitgelegd over de verschillende soorten zang. Het verschil tussen de zang van de Tuinfluiter en Zwartkop bijvoorbeeld. Ook over het gedrag van de vogels werd veel verteld.

In de ochtend hadden we heerlijk weer. Terwijl Gert en Leo de boten bestuurden, zaten wij te kijken of we een vogel zagen. O.a. de Zwarte Stern liet zich goed zien en de Bruine Kiekendief.

DSCN5871De Nachtegaal hoorden we tegen het einde van de tocht. Wat een mooie, heldere zang heeft deze vogel. Degenen die mee geweest zijn met de Nachtegaal excursie herkenden hem direct. Na ruim drie uur varen waren we weer bij het beginpunt. Bij café de Klinker hebben we wat gedronken en de foto’s bekeken die sommigen hadden gemaakt.

Daarna snel door naar moerasgebied de Groene Jonker. We waren de parkeerplaats nog niet af of er werd al veel gezien. In dit gebied hebben we heel mooi de Blauwborst zien zitten. Het was duidelijk ‘zijn’ plek want hij keerde er telkens weer terug. Ook de Grutto, Kluut, Bergeend en Krakeend waren te zien.

Sommigen van ons hadden een bonus deze dag: zij zagen nog net de Zwarte Ibis! Terwijl we aan het speuren waren voor nog een glimp zagen we drie Geoorde Futen. Mooi in zomerkleed: gele pluimen, zwarte veren en knalrode ogen. In de middag regende het af en toe maar dat hield ons niet tegen.

DSCN6048Na het bezoek aan de Groene Jonker zijn we ter afsluiting naar het natuurgebied de Ruygeborg gereden. Een nieuw gebied. De Lepelaar heeft het al gevonden, we zagen er twee druk bezig met eten zoeken. Verder hebben we hier ook een Witte Kwikstaart, de Huiszwaluw en de Groenpootruiter gezien.

Inmiddels was het 16 uur. Het tijdstip waarop we eigenlijk al in Delft hadden moeten zijn… We hebben de tijd volop benut en veel gezien en gehoord! Een leerzame dag. Voor mij, als nog niet zo ervaren vogelaar, erg interessant!

Deze dag 75 soorten.

Boerenzwaluw, Tjiftjaf, Kokmeeuw, Ekster, Visdief, Winterkoning, Wilde Eend, Rietzanger, Tuinfluiter, Wulp, Gaai, Pimpelmees, Kleine Karekiet, Meerkoet, Fitis, Koekoek, Groene Specht, Zwarte Stern, Fazant, Zwarte Kraai, Blauwe Reiger, Kleine Mantelmeeuw, Grauwe Gans, Buizerd, Koolmees, Roodborst, Canadese Gans, Cetti’s Zanger, Grote Bonte Specht, Aalscholver, Fuut, Rietgors, Kuifeend, Merel, Kievit, Knobbelzwaan, Krakeend, Sprinkhaanzanger, Boomvalk, Nijlgans, Bruine Kiekendief, Ooievaar, Houtduif, Zanglijster, Kauw, Gierzwaluw, Spotvogel, Boompieper, Nachtegaal, Purperreiger, Lepelaar, Torenvalk, Putter, Bergeend, Kluut, Grutto, Grasmus, Tureluur, Grote Zilverreiger, Brandgans, Slobeend, Scholekster, Smient, Blauwborst, Tafeleend, Geoorde Fuut, Zwarte Ibis, Spreeuw, Kleine Plevier, Waterhoen, Kolgans, Witte Kwikstaart, Zomertaling, Huiszwaluw, Groenpootruiter.

DSCN5908

 

Deze pagina is 101 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

dec
14
za
08:00 Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
dec 14 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8:00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 12 december tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, – telefoon klik hier – Arkemheen is een graslandgebied aan het … Continue reading
jan
9
do
20:00 Lezing: Meeuwen
Lezing: Meeuwen
jan 9 @ 20:00 – 22:00
Merijn Loeve, mede- auteur van het in april 2019 verschenen boek: ‘ De Nederlandse Meeuwengids’ Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam – en op leeftijd- te brengen. Niet alleen hebben we in … Continue reading
jan
18
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
jan 18 @ 08:00 – 16:00
Start:Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 16 januari  tussen 19:00 en 21:00 uur, door Herco Christerus – telefoon klik hier –. De Tureluur kun je het hele … Continue reading
feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading
mrt
12
do
20:00 Lezing: De regenworm
Lezing: De regenworm
mrt 12 @ 20:00 – 22:00
Jeroen Onrust, onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels. “Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen … Continue reading