Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Nieuwkoopse Plassen

Verslag Excursie Nieuwkoopse Plassen

Annemieke van OostenOp 20 mei 2017

DSCN5956Rond 7 uur stonden we met 16 man/vrouw klaar om naar de Nieuwkoopse Plassen te gaan. Van de 16 waren er overigens vier deelnemers die elkaar hadden ontmoet tijdens de cursus Vogels kijken voor beginners, afgelopen april. Zij gingen nu vol enthousiasme zelf aan de slag.

Na een autorit van 40 minuten kwamen we in het dorp Noorden aan waar we de auto’s geparkeerd hebben. We konden meteen de fluisterboot op. De groep werd daar over twee boten verdeeld. Gert, Paula, Frank, Toine, Christine, Len, Léon en ikzelf in de eerste boot en Petra, Henny, Leo, Wout, Willy, Peter, Stephan en Sylvia in de tweede boot.

Het begon meteen goed. We hoorden van alles; Rietzanger, Koekoek, Zwartkop en de Tuinfluiter. De Rietzanger liet zich even later niet alleen nog een keer horen maar ook zien. Zo ook de Visdief, Kokmeeuw en de Wulp. De Wulp zagen we een schitterende baltsvlucht maken.

Turend naar de boomvalk
Turend naar de boomvalk

We mochten niet in de buurt van de kolonie Purperreigers varen maar we hebben wel een Purperreiger over zien vliegen. Er was nog even twijfel of het de Blauwe reiger was maar het was toch echt een Purperreiger! De Boomvalk werd ook gezien. De Libellen die nu rondvliegen zijn smakelijke hapjes voor deze valk, evenals voor de Zwarte Stern.

Tijdens de pauze werd de Cetti’s zanger gehoord maar (weer) niet gezien. Er werd ons veel uitgelegd over de verschillende soorten zang. Het verschil tussen de zang van de Tuinfluiter en Zwartkop bijvoorbeeld. Ook over het gedrag van de vogels werd veel verteld.

In de ochtend hadden we heerlijk weer. Terwijl Gert en Leo de boten bestuurden, zaten wij te kijken of we een vogel zagen. O.a. de Zwarte Stern liet zich goed zien en de Bruine Kiekendief.

DSCN5871De Nachtegaal hoorden we tegen het einde van de tocht. Wat een mooie, heldere zang heeft deze vogel. Degenen die mee geweest zijn met de Nachtegaal excursie herkenden hem direct. Na ruim drie uur varen waren we weer bij het beginpunt. Bij café de Klinker hebben we wat gedronken en de foto’s bekeken die sommigen hadden gemaakt.

Daarna snel door naar moerasgebied de Groene Jonker. We waren de parkeerplaats nog niet af of er werd al veel gezien. In dit gebied hebben we heel mooi de Blauwborst zien zitten. Het was duidelijk ‘zijn’ plek want hij keerde er telkens weer terug. Ook de Grutto, Kluut, Bergeend en Krakeend waren te zien.

Sommigen van ons hadden een bonus deze dag: zij zagen nog net de Zwarte Ibis! Terwijl we aan het speuren waren voor nog een glimp zagen we drie Geoorde Futen. Mooi in zomerkleed: gele pluimen, zwarte veren en knalrode ogen. In de middag regende het af en toe maar dat hield ons niet tegen.

DSCN6048Na het bezoek aan de Groene Jonker zijn we ter afsluiting naar het natuurgebied de Ruygeborg gereden. Een nieuw gebied. De Lepelaar heeft het al gevonden, we zagen er twee druk bezig met eten zoeken. Verder hebben we hier ook een Witte Kwikstaart, de Huiszwaluw en de Groenpootruiter gezien.

Inmiddels was het 16 uur. Het tijdstip waarop we eigenlijk al in Delft hadden moeten zijn… We hebben de tijd volop benut en veel gezien en gehoord! Een leerzame dag. Voor mij, als nog niet zo ervaren vogelaar, erg interessant!

Deze dag 75 soorten.

Boerenzwaluw, Tjiftjaf, Kokmeeuw, Ekster, Visdief, Winterkoning, Wilde Eend, Rietzanger, Tuinfluiter, Wulp, Gaai, Pimpelmees, Kleine Karekiet, Meerkoet, Fitis, Koekoek, Groene Specht, Zwarte Stern, Fazant, Zwarte Kraai, Blauwe Reiger, Kleine Mantelmeeuw, Grauwe Gans, Buizerd, Koolmees, Roodborst, Canadese Gans, Cetti’s Zanger, Grote Bonte Specht, Aalscholver, Fuut, Rietgors, Kuifeend, Merel, Kievit, Knobbelzwaan, Krakeend, Sprinkhaanzanger, Boomvalk, Nijlgans, Bruine Kiekendief, Ooievaar, Houtduif, Zanglijster, Kauw, Gierzwaluw, Spotvogel, Boompieper, Nachtegaal, Purperreiger, Lepelaar, Torenvalk, Putter, Bergeend, Kluut, Grutto, Grasmus, Tureluur, Grote Zilverreiger, Brandgans, Slobeend, Scholekster, Smient, Blauwborst, Tafeleend, Geoorde Fuut, Zwarte Ibis, Spreeuw, Kleine Plevier, Waterhoen, Kolgans, Witte Kwikstaart, Zomertaling, Huiszwaluw, Groenpootruiter.

DSCN5908

 

Deze pagina is 296 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
2
zo
09:00 fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
okt 2 @ 09:00 – 13:00
Zondag 2 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start : Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 29 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. … Lees verder
okt
15
za
08:00 Driemanspolder: fietsexcursie
Driemanspolder: fietsexcursie
okt 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 13 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt … Lees verder
nov
5
za
hele dag Dagje of weekendje Texel
Dagje of weekendje Texel
nov 5 – nov 6 hele dag
Zaterdag 5 en zondag 6 november, vertrek zaterdag om 7.00 uur, auto-excursie. Vertrek : Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Hans de Winter en Toine Andernach Kosten € 0,07 per kilometer en € 37,- voor de … Lees verder
nov
12
za
08:00 excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
nov 12 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 12 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder
dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder

Thank you for your upload