Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Ameide/Zouweboezem

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Ameide/Zouweboezem

Annemieke van Oosten27 mei 2017

BlauwborstOm 7 uur vertrek naar de Zouweboezem. We waren met drie personen; Herco, Marty en ikzelf. Zo vroeg in de morgen was het niet druk op de weg dus om 8 uur waren we al in Lexmond waar we de auto aan het einde van de Boezemweg geparkeerd hebben. Er was een tropisch warme dag voorspeld met een temperatuur van rond de dertig graden. Bij de Zouweboezem was het goed uit te houden. Graslanden, water en riet wisselen elkaar af in dit natuurgebied.

De dag begon al goed: bij het openen van de autodeuren werden we verwelkomd door de Cetti’s Zanger – een explosie van zang kwam op ons af. De huismussen hipten over de grond en de huiszwaluwen vlogen druk heen en weer.  In de verte was een Buizerd aan het bidden. We hadden nauwelijks een stap gezet…

Zwarte SternNa een korte wandeling kwamen we bij een uitkijkpunt over een plas. Daar was de Zwarte Stern goed te zien, erg dichtbij (we hebben de telescoop niet hoeven te gebruiken). Ze zijn nu aan het broeden. Hun nesten zijn beschermd met gaas zodat de (Kuif)eend niet op de vlonders kan komen. Hier zagen we ook de Bruine Kiekendief, hoog in de lucht. Ze waren met z’n tweeën. Even later had één Bruine Kiekendief het aan de stok met een Buizerd. Allebei de soorten zo dicht bij elkaar, nu konden we het verschil goed zien.

En plots was daar weer de zang van de Cetti’s Zanger. Hij kon niet meer dan een meter bij ons vandaan zijn, het geluid was zo helder (en hard..). En, ja, daar zagen we hem in de struiken naast ons! Tot nu toe deze vogel alleen gehoord maar nu eindelijk ook een keer gezien. Verder veel Kuifeenden in deze plas en een Meerkoet en een Waterhoen.

TjiftjafToen we verder liepen hoorden (en zagen) we de Rietzanger. Ook de Kleine Karekiet liet zich horen. En in de buurt van het kijkscherm zagen we de Blauwborst. Wat een mooie vogel! Vanachter het kijkscherm hadden we uitzicht op de Grote Zilverreiger, Kleine Plevier, Tureluur, Bergeend en een Lepelaar.

We hebben pauze gehouden bij een kijkhut . Daar zagen we de Koekoek overvliegen. Eerst 1… Toen 2… Toen 3…! Op de achtergrond de zang van de Tuinfluiter en de Spotvogel.

Weer terug bij de auto besloten we om wat te gaan drinken in het dorpje Ameide. Daar bleek juist een dorpsfeest aan de gang te zijn. Er was een rommelmarkt en een veiling. En er waren oliebollen te koop. De oliebollen hebben we even overgeslagen (met dertig graden) maar een kop koffie ging er wel in. Ondertussen een Ooievaar op het nest op het dak van de kerk gezien. Ook één van de jongen was goed te zien.

OoievaarDaarna zijn we naar een andere kant van de Zouweboezem gereden om te kijken naar de Purperreigers. In de Zouweboezem broedt de grootste purperreigerkolonie van Nederland. De nesten zijn niet te zien (tussen het riet) maar we zagen de reigers wel overvliegen. Het was een mooi einde van een prachtige, zonnige dag!

Deze dag 49 soorten:

Krakeend, Tjiftjaf, Cetti’s Zanger, Purperreiger, Zwarte Stern, Buizerd, Scholekster, Kievit, Grasmus, Rietzanger, Bruine Kiekendief, Rietgors, Merel, Huismus, Huiszwaluw, Kuifeend, Nijlgans, Waterhoen, Meerkoet, Knobbelzwaan, Kleine Plevier, Lepelaar, Blauwborst, Fitis, Grutto, Wilde Eend, Tureluur, Bergeend, Bosrietzanger, Zanglijster, Winterkoning, Zwartkop, IJsvogel, Koolmees, Aalscholver, Koekoek, Visdief, Spotvogel, Tuinfluiter, Witte Kwikstaart, Fuut, Grote Bonte Specht, Kauw, Ooievaar, Groenling, Putter, Vink, Canadese Gans, Zwarte Kraai.

Deze pagina is 151 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 17:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel 015-2134636 of 06-22026848. Was het Nationale Park de … Continue reading
sep
7
za
07:00 Excursie : Rondom het Haringvliet
Excursie : Rondom het Haringvliet
sep 7 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 5 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Jannie de Jong Tel: 015-2617327 Rond het Haringvliet, de zoete zeearm in … Continue reading
sep
28
za
07:00 Excursie : Westlandse plassen
Excursie : Westlandse plassen
sep 28 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 26 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Gert van der Horn, ( 015 ) 285 28 02 We maken … Continue reading
okt
10
do
20:00 Lezing: De egel
Lezing: De egel
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Egelwerkgroep zoogdierenvereniging ( snelweg voor egels)
okt
12
za
08:00 excursie Maasvlakte
excursie Maasvlakte
okt 12 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 10 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans (015)-214 70 15. De Maasvlakte is een gebied dat is … Continue reading