Home » Actviteiten » Excursies » Vogelexcursie zaterdag 26 augustus 2017 Brabantse Biesbosch (en een stukje Z-H)

Vogelexcursie zaterdag 26 augustus 2017 Brabantse Biesbosch (en een stukje Z-H)

Hans de Winter

Buiter-20170826-C7D26963-Een mooie dag met een prachtige afsluiting. Ik was van plan deze keer maar eens geen verslag te maken maar die prachtige afsluiting moet worden vastgelegd. Hoewel het beeld bij alle aanwezigen in het geheugen gegrift staat. Het was een jagende visarend boven de Tongplaat en pats/plons hij had beet. Dat op het moment dat we net op weg waren naar de auto’s voor de terugreis naar Delft (en Breda).  De mooie dag zat hem in het fraaie zomerweer, de fantastische omgeving en de vele waarnemingen. Zie Gert zijn soortenlijst (64 soorten) onder aan dit verslag.

Vogelwacht Delft en omstreken gaat al vele jaren in augustus naar dit gebied. Alleen het eerste jaar was de respons vergelijkbaar met vandaag, 22 deelnemers! Misschien had dat te maken met een Biesbosch uitzending van Vroege Vogels de voorafgaande week? Ik heb het niet gevraagd. Toch leuk om op plekken te komen waar ook de medewerkers van Vroege Vogels zijn geweest. Alle deelnemers vandaag: Frans, René, Chris, Carolien (vanuit Breda), Liesbeth, Karel, Peter, Bart, Anniek, Carolien, Gerda, Albert, Annemiek, Wim, Paula, Gert, Leo, Jan, Hennie, Petra, Evelien en Hans.

Via Gorinchem en Werkendam bereikten we de Bandijk. Het boerenlandschap heeft hier plaats gemaakt voor kreken en plassen en de bijbehorende flora en fauna. Dat heb je natuurlijk met een Nationaal Park, maar ook het project ruimte voor de rivier heeft zijn steentje bijgedragen. Er zijn hier vele plekken waar het goed toeven is als je vogels wilt kijken. Wij maakten vandaag een selectie. Zie onderstaande plattegrond van het Nationaal Park de Biesbosch (http://np-debiesbosch.nl/).

biesbosch

Onze eerste stop was halverwege de Bandijk bij het rode bakstenen gemaal annex uitzichttoren ‘Buiten Kievitswaard’. Daar stond Carolien op ons te wachten. Wie we daar ook troffen was boswachter Thomas. Zelfs in zijn vrije tijd is hij te vinden in dit fraaie gebied. De toren hebben we niet beklommen. Vanaf de Bandijk hebben we veel kunnen zien zonder erg ver te lopen. Als je maar wacht komt er van alles langs of ontdek je weer iets nieuws. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zoveel gele kwikstaarten bij elkaar gezien. Altijd mooi een vis vangende ijsvogel, wel een maatje kleiner dan de vangst van de visarend. Zoals elk jaar waren ook nu de eenden moeilijk herkenbaar vanwege het wisselen van zomer- naar winterkleed. De gespotte bruine kiekendief was een vrouwtje. Daar zagen we er later meer van, geen man gezien. De V-stand van de vleugels was voor enkele nieuwelingen onder ons niet zo uitgesproken als verwacht. Ook leuk om weer eens ringmussen te zien. Het duurde even voor we de kemphanen hadden gedetermineerd, ze zaten ook wel een eind weg.

Weer op weg zagen we vanuit de auto’s een enkele purperreiger gebroederlijk naast een blauwe reiger. De volgende etappe was de Bandijk bij de Kleine Noordwaard. Daar parkeerden we de auto’s en liepen naar de bult bij Landart Wassende Maan. Het krekenkunstwerk verruigt ieder jaar meer. Hier kwam o.a. een oeverloper voorbij en liet een kleine karekiet zich zien.

image002_2

Foto Gert van der Horn

Daarna weer de benenwagen naar de panoramatafel in de Noordwaard en het uiteinde van die landtong. In de wilgenbosjes onderweg de eerste van vele cetti’s Zangers. Dat wil zeggen duidelijk hoorbaar maar niet te zien. Dat bleef de hele dag zo. In een paar jaar tijd gingen de cetti’s Zangers in de Biesbosch van vrijwel geen naar vele exemplaren. Ik memoreer nog even het geluid zoals Wim het omschrijft: een ontploffende nachtegaal. Vanaf hier een mooi overzicht op al het waterwild waaronder een grote groep Lepelaars en enkele casarcas. Aan de (verre) overkant van de plas zicht op één van de twee visarendnesten in de Biesbosch. Ook enkele bewoners lieten zich via de telescoop zien. Drie jongen heeft dit paartje dit jaar gekregen.

Terug naar de auto’s en op weg naar het bezoekerscentrum aan de Hilweg, het Biesbosch MuseumEiland (www.biesboschmuseumeiland.nl). Uit de auto’s gestapt hadden we op de brug al een beter zicht op de visarenden. Voor een nog beter zicht moesten we nog een stukje lopen naar een fraai uitzichtpunt over de Noordwaard. In de kale bomenrij aan de overzijde twee visarenden, met de telescoop perfect te zien.

Toen was het tijd voor een pauze in het restaurant bij het bezoekerscentrum. Daarna de volgende etappe naar een echte ouderwetse vogelhut in polder Maltha. Een romanticus had het toegangspad naar de hut uitgelijnd met waxinelichtjes. In de hut stond een rotan zetel op ons te wachten. Overblijfselen van een voorstelling die we gemist hebben. Niet voor de eerste keer bevolkten ook wespen deze hut. Niet zoveel als een van de vorige jaren maar genoeg om voorzichtig te zijn. Geen nieuwe soorten gezien en o, ja een vrouwtje bruine kiek. Onder het warme zonnetje liepen we verder de polder in onder de hoogspanningsmasten door tot aan het water. Dat laatste stuk was niet meer het grasland waar het goed toeven was in eerdere jaren, maar aardig verruigd. We hadden net geen kapmessen nodig. Enkelen onder ons bezochten het leegstaande huisje op de route. Een huisje met mogelijkheden werd er gezegd. Op de terugweg naar de auto’s werd ons roofvogellijstje aardig uitgebreid, een boomvalk die een libel uit de lucht plukte en twee haviken. Of waren dat toch twee sperwers. Na raadpleging van de foto’s van Frans ga ik toch voor de havik, brede ‘heupen’ volgens de ANWB vogelgids.

De laatste etappe was naar de Dordtse Biesbosch, met de veerpont over de Nieuwe Merwede naar Kop van ’t Land bij Dordrecht. De pont was net weg dus we stonden met onze 8 auto’s keurig vooraan te wachten tot hij weer terug kwam. Ik krijg er een vakantiegevoel van een rivier zo over te steken. De grote hoeveelheid recreatiefietsers naast ons versterkten dat beeld. Vanaf de pont gingen we linksaf de Zeedijk op en dan maar doorrijden tot je met de auto niet verder kunt. We stonden hier bij de Tongplaat, ook onderdeel van het Nationaal Park De Biesbosch. Na een klein stukje doorlopen de dijk op hadden we een mooi zicht op de Tongplaat met zijn rijke vogelleven waaronder een watersnip, bosruiter en enkele tapuiten. En ja, dan te kunnen afsluiten met een succesvolle jacht van een visarend is fantastisch. Geen zeearend deze keer. Er broedt wel een paartje aan deze kant van de Biesbosch. Een week eerder, bij het proefkijken, had ik hier wel het genoegen een zeearend laag vliegend voorbij te zien komen. Dat gaf een hoop commotie bij alle andere vogels. Dus we hebben nog iets te wensen voor de volgende keer.

Buiter-20170826-C7D27110-

Foto Frans Buiter

Soortenlijst (64)

Witte Kwikstaart, Kneu, Bruine Kiekendief, Grote Zilverreiger, Kleine Zilverreiger, Huiszwaluw, IJsvogel, Spreeuw, Nijlgans, Lepelaar, Wilde Eend, Meerkoet, Buizerd, Ringmus, Aalscholver, Gele Kwikstaart, Blauwe Reiger, Kokmeeuw, Grauwe Gans, Kievit, Kemphaan, Tureluur, Kuifeend, Purperreiger, Krakeend, Tjiftjaf, Winterkoning, Knobbelzwaan, Cetti’s Zanger, Gaai, Waterhoen, Oeverloper, Kleine Karekiet, Putter, Visdief, Wintertaling, Fuut, Dodaars, Kleine Mantelmeeuw, Casarca, Visarend, Grote Mantelmeeuw, Kluut, Grote Canadese Gans, Brandgans, Rietgors, Grote Bonte Specht, Merel, Havik, Boomvalk, Boomkruiper, Pimpelmees, Bosruiter, Watersnip, Holenduif, Slobeend, Zwarte Kraai, Tapuit, Sprinkhaanzanger, Sperwer, Groenling, Houtduif, Ekster, Torenvalk

 

 

 

Deze pagina is 453 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload