Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Schouwen Duivenland

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Schouwen Duivenland

update 12:39 (er werd slechts een deel weergegeven)
Annemieke van Oosten
20 januari 2018

De eerste excursie van dit jaar ging naar Schouwen Duiveland en dan in het bijzonder naar Plan Tureluur. Vooral aan de zuidkust van Schouwen Duiveland werden nieuwe natuurgebieden aangelegd. Het vroegere landschap wordt teruggebracht.

De omschrijving van de excursie op vogelwachtdelft.nl beloofde Kluut, Rosse Grutto, Bergeend, Grote Mantelmeeuw, Brandgans en mogelijk al teruggekeerde Lepelaars.

03 watersnipHet opgeven ging wat omslachtiger dan anders. Ik kreeg eerst een onbekende aan de telefoon die niets met de vogelwacht te maken had…..Gelukkig was dit haar al vaker overkomen en had ze inmiddels het telefoonnummer van Herco paraat! Herco heeft mijn naam genoteerd en meldde vervolgens dat niet hij maar Hans de excursie zou leiden.

Om 8 uur stonden René, Alfred, Albert, Gerda, Paula, Chris, Henk, Rik, Léon en ik klaar. Met Hans voorop gingen we op pad. Na ongeveer een uur kwamen we aan bij de eerste stop, Stellendam – Buitenhaven. Meteen zagen we de Steenloper heen en weer dribbelen over de stenen. Een vogel die absoluut niet bang is en gerust dichterbij komt.

Verder o.a. een Grote Mantelmeeuw en een Dodaars.

We zijn met de auto iets verder gereden om het gebied vanuit een andere hoek te bekijken.

Daar zagen we de Tureluur, de vogel die het hele jaar te zien is in en rond de Oosterschelde.

De Middelste Zaagbek zwom hier ook rond. En hier zagen we ook de beloofde Kluut!

02 nonnetjesLeuke soorten hier waren de Middelste Zaagbek, een overvliegende Slechtvalk en de ‘bijvangst’: een keep (bleek later op de foto….ontdekt tussen een groep vinken!).

We zagen ook een meeuw waarvan we dachten dat dat wel eens een Zwartkopmeeuw zou kunnen zijn. De ANWB vogelgids werd er bij gepakt en na uitvoerig vergelijken, gingen we toch voor een Kokmeeuw – maar dan wel een rare!

Aangezien Eetcafé De Stelle gesloten was, werd de koffiepauze nog even uitgesteld. Door dus naar de volgende plek: Brouwersdam (Noordzeezijde). Op de een of andere manier is de groep hier een beetje uit elkaar gevallen, 1 auto ging rechtdoor, 1 auto naar rechts en 2 auto’s naar rechts en toen weer naar links…. De auto waar ik in zat ging naar Haventje Noord. We hadden geluk, we zagen daar de Roodhalsfuut én de Kuifduiker!

Ook de Paarse Strandloper hebben we hier gezien.

01 rosse gruttoGelukkig vonden we de anderen even later weer terug. Zij hadden inmiddels de Zwarte Zee-eend gezien. Weer een van de vogels die in de wintermaanden voor de kust van Nederland gezien kan worden. Een mooie waarneming!

Bij de Spuisluis zagen we de Grote Stern vliegen en zagen we in het water een zeehond (grijze) zwemmen. Ook leuk!

Rond de middag kwamen we aan bij restaurant De Heerenkeet. Een bekende bij degenen die meer op excursie zijn mee geweest, heb ik begrepen. Inmiddels was het gaan regenen dus we hebben uitgebreid de tijd genomen om wat te eten en te drinken.

Buiten bij dit restaurant begon overigens het deel dat bij Plan Tureluur hoort. Er zijn diverse plassen waar mooie vogels te zien zijn. We hebben hier de Kleine Zilverreiger, Wintertaling, Smient, Pijlstaart gezien en hier zaten inderdaad de eerste Lepelaars!

’s Middags regende het minder hard dus we zijn een stuk gaan lopen.

We eindigden de dag in de Prunjepolder. Deze polder heeft een kijkscherm. Zeker de moeite waard om eens doorheen te gluren! We zagen een Watersnip, Kluten, Nonnetjes (erg mooi in beeld!) en de ons beloofde Rosse Grutto, deze laatste in groten getale.

Uiteindelijk sloten we deze mooie dag af met zon!

Deze dag zijn ongeveer 63 soorten vogels waargenomen (sommige deelnemers hebben meer gezien, anderen weer minder…). Dit zijn de soorten die ik zelf heb gezien:

Brandgans, Grauwe Gans, Rotgans, Kolgans, Knobbelzwaan, Nijlgans, Bergeend, Muskuseend, Slobeend, Krakeend, Smient, Wilde Eend, Pijlstaart, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Eider, Zwarte Zee-eend, Brilduiker, Nonnetje, Middelste Zaagbek, Fazant, Dodaars, Roodhalsfuut, Fuut, Kuifduiker, Lepelaar, Blauwe Reiger, Kleine Zilverreiger, Aalscholver, Buizerd, Meerkoet, Scholekster, Kluut, Kievit, Zilverplevier, Watersnip, Rosse Grutto, Regenwulp, Wulp, Zwarte Ruiter, Tureluur, Kanoet, Drieteenstrandloper, Paarse Strandloper, Kokmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Grote Stern, Holenduif, Stadsduif, Torenvalk, Slechtvalk, Ekster, Zwarte Kraai, Kauw, Koolmees, Winterkoning, Spreeuw, Huismus, Vink

Deze pagina is 161 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Activiteiten

dec
11
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 11 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 11 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 9 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: Africa Wood Grow
Lezing: Africa Wood Grow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
jan
15
za
08:00 Excursie: De Kwade Hoek
Excursie: De Kwade Hoek
jan 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 januari 2022, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 13 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder
mrt
10
do
20:00 Lezing: Wie is de bij ?
Lezing: Wie is de bij ?
mrt 10 @ 20:00 – 21:00
door Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten) Na de noodkreet van wetenschappers dat het niet goed gaat met bijen en andere insecten is de aandacht voor “de bij” sterk toegenomen. Helaas blijft de broodnodige kennis over … Lees verder