Home » Actviteiten » Excursies » Verslag van de excursie naar de Kop van Noord-Holland

Verslag van de excursie naar de Kop van Noord-Holland

Hans de WinterOp zaterdag 24 februari 2018.

JJW_5125_Kluut (2)_00001_01Een excursie langs de bovenrand van Noord-Holland, het vasteland dan, Texel niet mee gerekend. Best een eindje weg vanuit Delft maar zeer de moeite waard. Het Balgzand is een natuurgebied op de wadden tussen Den Helder en Den Oever. Landschap Noord-Holland noemt dit het vogelrijkste gebied van Noord-Holland. Vanaf diverse plekken kan het gebied bekeken worden. Al naar gelang het getij sta je dichtbij of veraf van de waterrand. Op de terugweg bezochten we de Harger- en Pettemerpolder achter de Hondsbossche Zeewering. Ook een zeer fraai gebied om vogels te kijken.

De opkomst was groter dan ik had verwacht. Vanwege de komst van de Siberische Beer, een straffe snijdende noordoosten wind, zou het nogal koud worden. Daar ben ik zelf geen fan van. De wind kwam recht op ons af daar aan de Waddenkust. Maar het werd ook een stralende zonnige dag. We vertrokken met 10 liefhebbers (ikzelf, Joke, Bram, Bart, Mari, John, Gerda, Leo, Marc en Chris) en 3 auto’s naar het hoge noorden. Iedereen goed gekleed om de koude wind te kunnen trotseren. Zoals Marc achteraf aangaf een ‘heerlijk dagje uitwaaien’. Gerda heeft onze waarnemingen bijgehouden (69 70 soorten), zie de lijst aan het einde van dit verslag.

JJW_4968_Bufffelkopeend (2)_00001Al enige dagen zat in de havens bij Den Oever een Buffelkopeend (waarneming.nl), een dwaalgast afkomstig uit Noord-Amerika. Het zou mooi zijn die te kunnen zien. En dat lukte op onze eerste stop in de binnenhaven van Den Oever. Ook de langsrijdende politieagenten konden we op dit moois trakteren. Tevens een Grote Zaagbek. Verder veel Kuifeenden en Tafeleenden, alle bijeen in de luwte van de dijk om de Zuiderhaven. Elders in de Zuiderhaven een Brilduiker. Aan de andere kant van de Zuiderhaven veel (baltsende) Futen, Dodaarsjes en een groepje Nonnetjes. Van de andere Zaagbekken nog een Middelste.

JJW_5110_BonteStrandloper (2)_00001In de havens aan de noordzijde van de Afsluitdijk trotseerden we wederom de wind. We bezochten het nieuwe uitkijkplatform in de Waddenhaven. In de haven Krakeenden en overvliegend Watersnippen. Naast de oude ‘ruïne’ staat een hagelnieuw platform met twee niveaus. Hoger dan de ruïne zodat je keurig over de pieren heen kon kijken. Wel met een bijzondere balustrade van dikke verticale houten binten. Je bent al gauw niet lang genoeg om daar met je telescoop overheen te kijken. Tussendoor kijken is even puzzelen. Ook de wind blies er ongenadig tussen door. Tegen de wind inkijken was sowieso zeer moeilijk vanwege de tranende ogen en de klappen die statief en telescoop dan wel kijker (zowel de persoon als het optiek) moesten doorstaan. Zeer veel Wulpen en groepen Bonte Strandloper en Drieteenstrandlopers op het wad, voorbijvliegend Eidereenden.

Na een opwarmende stop in visrestaurant Basalt in de Noorderhaven (let op: pas na 11 uur geopend) met Steenlopers op de kade, weer in de auto op weg naar Vatrop. In de weide achter de Waddendijk een grote groep Goudplevieren, Kramsvogels en Koperwieken. Voor de gelukkigen onder ons (Marc en Chris) ook Patrijzen. In de Waddenzee veel Bergeenden en Pijlstaarten. Niet de eerste keer overigens dat ik de afslag naar Vatrop glad voorbij reed. Daarna in slow motion over de landweggetjes van het voormalige eiland Wieringen. Naast het vogelleven (o.a. Brandganzen en een Grote Zilverreiger) veel leuke optrekjes waarvan één zichtbaar hernoemd was van Zeezicht naar Dijkzicht. Vervolgens via Hippolytushoef (toeristische route) naar de N99 voor een rit naar den Helder. Bij industrieterrein Oostoever staat een vogelkijkscherm bij de Balgzandpolder, een hoogwater rustplaats. Je zit daar met je neus bovenop vele vogels, goed zichtbaar zonder kijker. Daar veel Wintertalingen, Smienten, Slobeenden en een enkele Kluut. Bovenop de uitgegraven bunker één Rotgans. Tevens troffen wij daar een van de kandidaten van de TV serie ‘Boswachter Gezocht’. Ik was het in eerste instantie niet van plan, vanwege de lage waterstand verwachtte ik weinig waterwild, maar hij gaf aan dat het de moeite waard was even door te rijden tot aan het (afgesloten) marine terrein voor een blik op de Waddenzee. Daar troffen we o.a. een Kanoet en vele Bontbekplevieren.

JJW_5088_Nonnetje (2)_00001Toen was het tijd om onze blik weer op het zuiden te richten. Onze laatste stop voor de verdere terugweg naar Delft was het terrein achter de Hondsbossche Zeewering. Daar ligt de waterrijke Harger- en Pettemerpolder. Een gebied ontstaan bij het creëren van de Zeewering. De vele kleiputten zijn veranderd in brakke plassen, omringd door oude polders. Een blik op de grote plas achter de Zeewering liet zeer vele Smienten zien en één mogelijke Roodhalsfuut. Of was het toch een van de Dodaarsjes. Volgens waarneming.nl zaten hier Dwergganzen. Voor de ontdekker in onze groep had ik graag een fles wijn over. Maar helaas. Ook slow motion rijdend over de zeer smalle dijkjes van de polder leverden ons geen Dwergganzen op. Wel veel schuwe Kol- en Brandganzen achter in de polder. Tevens Grauwe- en Grote Canadese Ganzen en wolken Spreeuwen. Voor de auto van Joke vloog een Zwarte Ruiter langs. De nieuwe duinen achter de Zeewering leverden niets interessants op, ook het daarachter liggende strand niet. Het blijft wennen, de dijk oversteken en niet de zee te zien maar de duinen. Al met al een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar. Met dank aan al mijn excursiegenoten.

Gerda’s soortenlijst (69 70): Groene Specht (gehoord bij het startpunt aan de Korftlaan), Grote Bonte Specht (idem), Vink (idem), Wilde zwaan (onderweg), Knobbelzwaan, Kolgans, Grauwe Gans, Grote Canadese Gans, Brandgans, Rotgans, Bergeend, Nijlgans, Wilde Eend, Krakeend, Pijlstaart, Slobeend, Wintertaling, Smient, Tafeleend, Kuifeend, Eidereend, Brilduiker, Nonnetje, Grote Zaagbek, Middelste Zaagbek, Buffelkopeend, Patrijs, Fazant, Dodaars, Fuut, Aalscholver, Grote Zilverreiger, Blauwe Reiger, Buizerd, Torenvalk, Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Kluut, Bontbekplevier, Goudplevier, Kievit, Kanoet, Drieteenstrandloper, Steenloper, Bonte Strandloper, Kleine Strandloper, Tureluur, Zwarte Ruiter, Wulp, Watersnip, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Holenduif, Houtduif, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Koperwiek, Kramsvogel, Merel, Koolmees, Pimpelmees, Boomkruiper (gehoord), Ekster, Kauw, Zwarte Kraai, Spreeuw, Huismus, Putter (onderweg).

Deze pagina is 251 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
mei
4
za
04:00 Nachtegalenexcursie
Nachtegalenexcursie
mei 4 @ 04:00 – 11:00
Nachtegalenexcursie Zaterdag 4 mei om 04.00 uur! Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 2 mei tussen 20.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring. Tel:telefoonnr Om vier uur verzamelen bij de Papaver … Lees verder

Thank you for your upload