Home » Nieuwsbrief » De nieuwe voorzitter stelt zich voor : Pieter Aaldring

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

De nieuwe voorzitter stelt zich voor : Pieter Aaldring

De afgelopen jaren was het altijd moeilijk kiezen voor mij; sporten of vogelen, of allebei tegelijk. Ik ben in 2006 vanuit Den Haag naar Delft verhuisd en eigenlijk meteen lid geworden van de Vogelwacht Delft en Omstreken. In Den Haag, waar ik bijna 15 jaar had gewoond, deed ik naast mijn werk ook veel aan sport (atletiek) en was daar ook actief binnen het bestuur en diverse commissies en als ver- en hink-stap-sprong-trainer. Bij de Vogelwacht Delft heb ik me na de verhuizing meteen ingeschreven voor de onovertroffen cursus Vogels Kijken voor Beginners. Met de hierbij horende voorjaarsexcursies leerde ik meteen een deel van Delft goed kennen. Daarna heb ik ook aan de najaars-cursus en de BMP-cursus meegedaan. Ik was toen klaar voor het echte vogeltelwerk: het (BMP) tellen van een deel van de Ackerdijkse Plassen voor Natuurmonumenten. Ik heb dit 5 jaar met veel plezier gedaan en veel geleerd, voornamelijk het herkennen van vogels aan hun (voorjaars-)zang. Maar het sporthart bleef toch nog stevig door kloppen. Langzamerhand ging ik, mede geïnspireerd door mijn vrouw Petra, steeds meer aan triatlons doen. Bij veel mensen loopt zoiets dan een klein beetje uit de hand en zo ook bij mij. Het vogelen kwam toch weer wat op de tweede plaats daardoor. Afgelopen jaar heb ik de cirkel rond gemaakt: het volbrengen van de hele triatlon. Ik heb dat 1 juli 2018 gedaan in Haugesund, Noorwegen. Het was een hele ‘bevalling’, maar ik heb het geflikt in 12 uur en 41 minuten. Een enorme voldoening na zo’n zware inspanning en zoveel uren trainingsarbeid. Het werd tijd voor iets anders: voorzitter worden van de Vogelwacht Delft e.o.

Oorspronkelijk kom ik uit een heel andere kant van het land: het wonderschone Twente. Een heel ander landschap met weer hele ander natuur en vogels. Geboren en getogen in de (oud) industriestad Hengelo, maar ook veel te vinden in Enschede waar ik na het VWO, bestuurskunde ging studeren; eerst aan de HEAO en daarna aan de universiteit Twente.

De liefde voor vogels zat er al vroeg in. Mijn vader moest mij als peuter elk weekend in het grote bed van papa en mama het verhaal vertellen over de grote vogel. Hij was onderwijzer dus dat ging hem best goed af; ook al was het steeds het zelfde verhaal. Van de overlevering heb ik vernomen dat ik in de wandelwagen al kraaide van opwinding als ik, liggend op mijn rug en naar de hemel starend, bomen zag. Het duurde ook niet lang of ik kreeg mijn eerste vogelboeken op mijn verjaardag en daarna, onvermijdelijk, een verrekijker. Ook de plaatjes behorende bij de jaargetijde boeken van Jac. P. Thijsse heb ik minutieus 1-voor-1 ingeplakt en ging vervolgens de mooiste vogels natekenen. De boomklever was hierbij toch wel favoriet. Bij mijn opa, woonachtig in het bosrijke Noord-Drentse Paterswolde, ging ik als jonge puber het bos in, en vlijde me in mijn eentje tegen een boom en liet me verrassen door wat er tevoorschijn zou komen: wielewaal en groene specht, o.a.

Dit laatste geeft wel een beetje aan wat voor soort vogelaar ik ben. Ik ga niet persé op zoek naar bepaalde soorten, maar laat me verrassen wat er op mijn pad komt. Vandaar dat ik ook bepaalde soorten nog nooit heb gezien. Ik houd van de ‘ alledaagse’ vogels die bijvoorbeeld in onze tuin voorkomen. Ik tel ook al vanaf het begin dat ik aan de Molensingel in Delft woon, wat er zo al binnen komt vallen. Onze dochter Yara en zoon Boyd worden er wel eens gek van: “papa weer met z’n vogels!”.

Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ik in 2010 stadsvogeladviseur (en een tijdje ook tuinvogelconsulent) voor de Vogelbescherming Nederland ben geworden. Het bevorderen van draagvlak voor stadsvogels bij gemeente, woningbouwverenigingen en bewoners is de belangrijkste taak. Het liefst maak ik dit zo concreet mogelijk door bijvoorbeeld het geven van lezingen of realiseren van nestlocaties of vogelvriendelijke inrichting van openbare ruimte. Dit is niet altijd even eenvoudig en vereist veel doorzettingsvermogen. Ook is het zoeken van samenwerking met gelijkgezinden en enige diplomatie hier essentieel.

Als voorzitter wil ik ook graag in deze lijn doorgaan: aan concrete activiteiten werken, bruggen slaan, nieuwe initiatieven opzetten en ten slotte alle leden enthousiasmeren om zich in te zetten voor de vogels in en rondom Delft.

Met een voltallig bestuur, up-to-date statuten en veel enthousiaste vrijwilligers staat de Vogelwacht Delft er, na ruim 50 jaar, goed voor. In de rest van deze Vogelstreken leest u over een keur aan recente en toekomstige activiteiten waarvoor we u al lid graag uitnodigen deel te nemen.

Pieter Aaldring

Deze pagina is 154 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Brabantse Biesbosch
Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel 015-2134636 of 06-22026848. Was het Nationale Park de … Continue reading