Home » Werkgroepen » Nestkasten » Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

In de aanloop en tijdens de aanleg van de zo omstreden verlengde A4 zijn veel natuurvriendelijke maatregelen genomen. Hierbij waren diverse lokale natuur-, milieu- en belangenorganisaties betrokken.

Eén van de initiatieven was het inbouwen van een oeverzwaluwwand in de geluidswal ter hoogte van de afslag Delft – Kruithuisweg. Rijkswaterstaat was van alle adviezen voorzien, o.a. door de stadsecoloog van de gemeente Delft  en door de Vogelwacht Delft. De bouwer hoefde slechts het voorgeschreven ontwerp uit het bestek over te nemen. Echter, wat bleek na oplevering van de A4: de architect en aannemer hadden er een eigen draai aangegeven. Er was een wand in het dijklichaam ingebouwd dat in de verste verte niet in de buurt kwam van het voorgeschreven ontwerp. Een veenpakket met gaten er in en bijeengehouden door staaldraden zoals gebruikt bij schanskorven. Hier zouden oeverzwaluwen naar alle waarschijnlijkheid nooit gaan broeden.

Binnen de Vogelwacht zijn er diverse mensen actief geworden om in contact te treden met Rijkswaterstaat, wat nog geen sinecure was. Via een lid die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, zijn we uiteindelijk in contact gekomen met de betrokken  adviseur Natuur van Rijkswaterstaat. Zij bleek ten tijde van de bouw met zwangerschapsverlof te zijn geweest.

John Kleijweg, Hans Zweekhorst en ondertekende zijn begin 2017 bij Rijkswaterstaat op bezoek geweest en hebben foto’s laten zien van de opgeleverde wand. Rijkswaterstaat bleek niet op de hoogte van de afwijkende realisatie. Rijkswaterstaat zou onderzoeken wat er aan te doen was. Wij boden als Vogelwacht onze medewerking aan, met name John heeft ervaring met het plaatsten van oeverzwaluwwanden opgebouwd. Medio 2017 kregen we het verlossende woord dat er geld gevonden was om een juiste wand te plaatsen. Rijkswaterstaat heeft ons bij elke stap keurig op de hoogte gehouden via de mail en waar nodig ons advies gevraagd.

Na de bouwvak van 2018 is een door Rijkswaterstaat gecontracteerde aannemer begonnen met het plaatsen van de juiste  oeverzwaluwwand. We zijn nog op kantoor van RWS in Rijswijk geweest om het gekozen zand te keuren. Desondanks ontdekte John Kleijweg bij een bezoek dat de aannemer zand met een toch net iets andere samenstelling op de bouwplaats had laten komen; deze kon weer terug. Zo blijkt maar weet dat je er bij moet blijven voor het beste resultaat.

Op 3 oktober 2018 werd de wand door de aannemer aan Rijkswaterstaat opgeleverd, en ook de Vogelwacht Delft e.o. was hierbij uitgenodigd. Hans Zweekhorst en ondergetekende gaven acte de présence. De wand zag er piek-o-bello uit en we kunnen de lente nu met een geruster hart tegemoet zien; voor de oeverzwaluwen in ieder geval dan.

Daarnaast zijn we met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de Vogelwacht Delft e.o. het beheer van deze wand zal gaan uitvoeren. Er is een beheersovereenkomst in de maak, die binnenkort (begin 2019) door beide partijen zal worden getekend.

Naast deze oeverzwaluwwand langs de A4 is er nog een initiatief om een (permanente) wand voor oeverzwaluwen te plaatsen. Hierover leest u binnenkort meer in de Vogelstreken, op de website en/of de elektronische nieuwsbrief.

Pieter Aaldring, mede namens John Kleijweg en Hans Zweekhorst

Deze pagina is 37 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Brabantse Biesbosch
Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel 015-2134636 of 06-22026848. Was het Nationale Park de … Continue reading