Home » Actviteiten » Excursies » Verslag van de Kop van Noord-Holland excursie op zaterdag 23 februari 2019

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag van de Kop van Noord-Holland excursie op zaterdag 23 februari 2019

Hans de WinterAlweer de 8e keer dat ik een groep liefhebbers vanuit Delft meenam naar de waddenkust van Noord-Holland, een prachtig vogelrijk gebied. We waren met zijn tienen: Hans, Margreet, Joke, Petra, John, Loet, Marti, Evelien, Gerda en de bijna jarige Albert. Met de drie beschikbare auto’s (Hans, Joke en Petra) reden we naar den Oever. Dat ligt niet naast de deur maar dankzij het uitstekende Nederlandse snelwegennet ben je er in 1 ¼ uur. Vorig jaar trotseerden we een snijdende koude noordoosten wind, wel met veel zon. Dit jaar was het weliswaar fris bij het opstaan maar het werd een prachtige lentedag. En dat midden in het winterseizoen. De foto’s bij dit verslag zijn van Petra.

Onze eerste stop was de Zuiderhaven van den Oever en wel de landzijde. Op het water van de haven en in de boomrijke groenzoom er om heen, zagen en hoorden we de te verwachten soorten: baltsende futen, heel veel kuifeenden, nonnetje (vrouwtje), dodaars, wilde eend, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw (die met dat vriendelijke gezicht), kokmeeuw, meerkoet, waterhoen, pimpelmees, koolmees, staartmees, matkop, groenling, vink, putter, winterkoning, heggenmus, merel, spreeuw, kauw, kraai, ekster, holenduif, houtduif en Turkse tortel. De oeverzwaluwenwand was nog verlaten maar zag er keurig onderhouden uit.

De tweede stop was ook nog in de Zuiderhaven maar dan de IJsselmeerzijde. Daar ook weer vele kuifeenden, futen en dodaars, maar ook grauwe ganzen, tafeleend, scholekster, knobbelzwaan, nijlgans en blauwe reiger. Een genot om naar te kijken was het vliegende showballet van een zeer grote groep tureluurs. Als ze neerstreken op de dijk langs het IJsselmeer leken het wel snoepjes met al die rode poten. Ook een veldleeuwerik kwam overvliegen. Een bonus was het vrouwtje roodborsttapuit met dank aan de fietsende vogelaar en fotograaf. Het mannetje roodborsttapuit was niet meer te vinden. Evelien dacht een slechtvalk te zien in een mast aldaar maar hij vloog weg voor we nader konden kijken. Gelukkig werd dat later bij het marine terrein bij den Helder goed gemaakt.

Stop nummer drie was visrestaurant Basalt in de Noorderhaven van den Oever. Er wordt flink gewerkt aan het verhogen van de dijken rond de haven. Er blijft daardoor een stuk minder ruimte over in de haven. De nieuwe dijk is massaal maar niet perse lelijk, even wennen. Het interieur van Basalt was vernieuwd. Gelukkig hing er nog wel een foto van het etablissement op zijn terp, uitstekend boven het hoogstaande de haven overstromend water. Hier geen nieuwe vogels maar koffie, thee (lekkere losse thee), chocolademelk (koud en warm) en appelgebak (helaas niet eigen gemaakt).

Vierde stop was de Buitenhaven van den Oever. Een klein stukje doorrijden en parkeren aan het einde van de Vissershaven. Eerder deze week tijdens het proefkijken samen met René, zag ik nog een gewone zeehond in de Vissershaven. Wat een schattig gezicht zo’n koppie boven het water. Vandaag geen zeehond, jammer. Op stap naar het winderige uitzichtpunt, andere groepen vogelaars kwamen er net vandaan. Ook onder honden uitlaters is dit een favoriete plek. Helaas gaan honden en vogels niet echt samen. De verticale balken rond de bovenverdieping van het uitzichtpunt bleken gelukkig ingekort. Nu hadden we wel een goed zicht met de telescopen. Wat zagen wij: krakeend, steenloper, graspieper, smient, wulp (wat een heerlijk jodelend geluid produceren ze, daar word je op slag vrolijk van), rosse grutto (ver weg), pijlstaart, slobeend, middelste zaagbek, rotgans, bergeend en torenvalk.

De vijfde stop was Vatrop. De Vissershaven uitrijden, de hoge waddendijk over en de voet van de dijk blijven volgen. Volgend jaar ook eens stoppen en kijken op de waddendijk tussen Buitenhaven en Vatrop. Wat je dan kunt zien is zeer afhankelijk van de stand van het getij. Er is ook altijd een verschil tussen het getijdenniveau bij Den Oever en bij Den Helder. Bij Vatrop ook veel wandelaars en mensen met honden. Niet alleen vogelaars vonden het prachtig weer om er tussenuit te gaan. Naast die rare betonnen wal buiten de waddendijk aan de rand van het wad, zwom een fraaie groep rotganzen lekker dichtbij. Ook weer wulpen, bergeenden en pijlstaarten wat verder weg. Nog verder weg een groep kluten. Op het eiland in de kleiput alleen bergeenden.

Zesde stop Balgzand vogelkijkhut. Daar naar toe via de toeristische route over het glooiende Wieringen. Over smalle weggetjes met bomen en struiken aan weerszijden. Prima plekken voor klein grut. We zagen dan ook het nodige wegschieten, kleine bruine takkenvogeltjes (wie heeft dat ooit eens tegen mij gezegd?). Wel duidelijk zichtbaar in een sloot een grote zilverreiger, een grote groep brandganzen onder aan de waddendijk op het sappige gras en een buizerd. Dan over de N99 langs het saaie Amstelmeer. Kunstsalon Amstelmeer aan het einde van de rechte streep N99 aan het Amstelmeer, serveert Amstelbier. Een constatering van Albert die de Waddenzee even de rug toekeerde vanuit de vogelkijkhut. Zonnende fietsers maakten daar voor ons plaats. Het was weliswaar zonnig maar heiig in de verte boven de Waddenzee. Texel was vrijwel niet te zien (dat had ik Albert wel beloofd). We zagen het veer vanuit den Helder langzaam verdwijnen in de laaghangende bewolking. Het vogelleven zat nogal ver weg op het wad. Toch een mooie plek om even te genieten van een bankje in de zon.

Stop nummer zeven was het Balgzandpolder vogelkijkscherm. Op weg er naar toe langs de N99 zagen de twee voorste chauffeurs (Petra en ik) nog baltsende sperwers. Het is geen handig vogelkijkscherm wat betreft de positionering van de kijkgaten. We hebben zelfs op de picknicktafel gestaan met de telescoop. Maar wat een mooie plek, zeker met de zon in je rug. Alles wat je daar ziet kan met het blote oog bewonderd worden. Met kijker en telescoop kun je zelfs veertjes tellen. Wat zijn de pijlstaarten toch prachtig. Verder vele kieviten, wintertaling, kluut en verschillende soorten ganzen waaronder de Canadese gans. Wat ik zelf een hoogtepunt vond, was geen watervogel maar een patrijs. Hij was voor iedereen uitstekend te zien net buiten het dijkje om de plasjes. Voor andere bezoekers ter plekke bleek dit een standaard waarneming.

De achtste stop was de waddendijk aan de rand van het Marine terrein bij natuurinformatiecentrum Balgzand ’t Kuitje. Het centrum is zeer beperkt geopend, eigenlijk alleen bij excursies. Het is te vinden als je de Oostoeverweg uitrijdt. Voor het hek van het marine terrein maakt de weg een bocht en eindigt dan bij de waddendijk. Dit was onze laatste blik op de Waddenzee. Ook hier stond het water erg laag, zodat er weinig watervogels te zien waren. Maar dit werd meer dan goed gemaakt door een prooi plukkende juveniele slechtvalk. Hij zat duidelijk zichtbaar voor ons allen boven op een informatiebord (of een verbodsbord).

Onze negende en laatste stop was de Harger- en Pettemerpolder achter de Hondsbossche duinen. Een fantastische plek om op de terugweg naar Delft langs te gaan voor ganzen, eenden en steltlopers. Weer geen dwergganzen gezien en ook niet de roodhalsgans die er wel zaten volgens waarneming.nl. Wel imponerend veel kolganzen en brandganzen. Daarnaast bontbekplevier, kemphaan en zwarte ruiter. We waren niet de enige gasten. Gerda nam een kleine jongen mee op sleeptouw die met zijn vader vogels kwam kijken. Haar telescoop op jongenshoogte. Wat de jongen zag werd afgevinkt in zijn vogelboek.

Uiteindelijk vermoeid maar tevreden naar huis na een zeer geslaagde vogeldag buiten. Als ik niet achter het stuur had gezeten was ik in de auto in slaap gevallen.

Alle gespotte soorten op een rijtje: fuut, kuifeend, nonnetje, dodaars, wilde eend, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw, kokmeeuw, meerkoet, waterhoen, pimpelmees, koolmees, staartmees, matkop, groenling, vink, putter, winterkoning, heggenmus, merel, spreeuw, kauw, kraai, ekster, holenduif, houtduif, Turkse tortel, grauwe gans, tafeleend, scholekster, knobbelzwaan, nijlgans, blauwe reiger, tureluur, veldleeuwerik, roodborsttapuit, slechtvalk, krakeend, steenloper, graspieper, smient, wulp, rosse grutto, pijlstaart, slobeend, middelste zaagbek, rotgans, bergeend, torenvalk, kluut, grote zilverreiger, brandgans, buizerd, sperwer, kievit, wintertaling, Canadese gans, patrijs, kolgans, bontbekplevier, kemphaan, zwarte ruiter.

Deze pagina is 86 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading