Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Nachtegalentocht Meijendel

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Nachtegalentocht Meijendel

Dit keer zeer vroeg mijn bed uit om mee te gaan met de excursie; om 4 uur verzamelen aan de Korftlaan. We gingen met 12 man op weg naar Meijendel. De opkomst was hoog. Er was regen voorspeld maar niemand heeft zich daardoor laten tegenhouden. Er was zelfs een heel jonge deelnemer (9 jaar) mee.

De zon kwam vandaag op om 6:08 uur. Toen we de parkeerplaats op reden om 4:30 uur was het dan ook nog donker. Toen we uitgestapt waren, liet de eerste nachtegaal zich al meteen horen. Een heel voorzichtig geluid… Deze ochtend stond er een flinke wind (windkracht 5 uit het noorden) misschien dat het daarom even duurde voordat we er meer hoorden.
Als eerste gingen we richting strand. Niemand had er aan gedacht een zaklamp mee te nemen dus het was een wandeling in het donker. De sterren waren hierdoor wel goed te zien. Al duurde het niet lang voordat de eerste wolken verschenen – en de eerste regenbui…
We hebben even geschuild achter een grote struik. Toen het weer droog was, zijn we verder gegaan.

Nu waren er steeds meer nachtegalen te horen. Vanuit verschillende struiken, aan beide kanten van het pad hoorden we hun zang. Wat mooi om er zoveel tegelijk te horen!
Een vogel zat duidelijk heel dichtbij maar liet zich niet zien. Dan maar luisteren en genieten van het geluid!

Uiteindelijk kwamen we bij het strand uit. Het was duidelijk vloed, er was niet veel strand over. Het was nog vrij donker dus we konden de lichten goed zien van de grote schepen op zee. Ook Scheveningen was goed te zien. Toen we na een korte pauze de duinen weer in liepen, hoorden we voor het eerst andere vogels. De fitis liet als eerste van zich horen om 5:15 uur. Daarna kwamen al snel de grasmus en de tuinfluiter.

Grasmus

Op de route lag een grote plas (uitkijkpunt Meijendel). Daar zagen we krooneenden. Veel krooneenden. Ze zagen er prachtig uit! Gelukkig hadden 2 mensen hun telescoop meegenomen, daardoor hebben we ze van heel dichtbij kunnen zien. Op de plas zwommen ook veel tafeleenden en kuifeenden.
De volgende bui kwam over, dit keer met hagel. Gelukkig waren we op dat moment net bij een bank met een afdak dus daar konden we mooi even schuilen en meteen even een boterham eten en wat drinken.

foto Ellen Boszhard

Na het uitkijkpunt (en de bui) zijn we het bos ingelopen.
Een van de deelnemers zag een vogel een boomholte invliegen. Na een tijd geduldig te hebben gewacht, kwamen we erachter dat het een spreeuw was. Twee spreeuwen wisselden elkaar af; 1 kwam uit de holte en 1 ging er weer in.
Op dit stuk waren ook veel boomkruipers te horen maar ze lieten zich niet zien.
We waren al bijna bij Boerderij Meyendel toen we heel duidelijk een grote bonte specht zagen zitten. Even later kwam er nog een bij. Een mooie laatste vogel voordat we wat gingen drinken bij de boerderij.

Grote bonte specht

Hans heeft veel uitgelegd over de vogels die we zagen. Ik ben weer wat wijzer geworden. Voor nu is het even klaar met schrijven. Na het vroege opstaan van vanmorgen, is het de hoogste tijd voor een middagdutje!

Vandaag 32 soorten gehoord en/of gezien: aalscholver, blauwe reiger, boomkruiper, ekster, fitis, fuut, gekraagde roodstaart, grasmus, grauwe gans, grote bonte specht, grote canadese gans, grote mantelmeeuw, houtduif, kauw, knobbelzwaan, krooneend, kuifeend, meerkoet, merel, nachtegaal, nijlgans, pimpelmees, rietzanger, snor, spreeuw, tafeleend, tjiftjaf, tuinfluiter, vink, zilvermeeuw, zwarte kraai, zwartkop

Annemiek van Oosten (verslag en foto’s)

Deze pagina is 9 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

sep
28
za
07:00 Excursie : Westlandse plassen
Excursie : Westlandse plassen
sep 28 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 26 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Gert van der Horn, ( 015 ) 285 28 02 We maken … Continue reading
okt
10
do
20:00 Lezing: De egel
Lezing: De egel
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Egelwerkgroep zoogdierenvereniging ( snelweg voor egels)
okt
12
za
08:00 excursie Maasvlakte
excursie Maasvlakte
okt 12 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 10 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans (015)-214 70 15. De Maasvlakte is een gebied dat is … Continue reading
okt
20
zo
08:30 NIEUW! Excursie Vogelringstation...
NIEUW! Excursie Vogelringstation...
okt 20 @ 08:30
NIEUW! VOGELRINGSTATION MEIJENDEL, Wassenaar Zondag 20 oktober, om 08:30 uur.  Vrijdagavond 18 oktober hoort u de juiste tijden tijdsduur en hoort u of de excursie doorgaat. Bij heel slecht weer wordt er niet geringd. Aantal … Continue reading
okt
30
wo
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2019
Najaarscursus Vogels Kijken 2019
okt 30 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2019 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Continue reading