Home » Actviteiten » Excursies » Verslag excursie Rondje Ackerdijk

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag excursie Rondje Ackerdijk

De Nationale Vogelweek biedt iedereen de kans om eens mee te gaan met een vogelexcursie. Via de landelijke website kan men zich inschrijven voor een excursie naar keuze en bij de vogelwacht Delft organiseren we voor deze week de fietsexcursie Ackerdijk.
Het was vandaag niet koud en de wind hield zich rustig. De zon scheen volop, best goed weer om naar vogels te kijken. We verzamelden bij de Papaver en zijn eerst naar de Korftlaan (oeverzwaluwwand) en het plas-dras gebied gegaan. In de nieuwe zwaluwwand zijn de gaten gevuld met klei te zien en in de lucht zien we veel oeverzwaluwen. Bovenop de zwaluwwand steek een kopje van een broedende scholekster uit. Bij de vogelkijhut aan de Noordeindsekant zien we een kluut met een kuiken, oeverloper, kieviten, visdiefjes, en een tureluur.

Op naar het compensatiegebied Zuidpolder. Vanaf de uitkijktoren is het uitzicht prachtig. Ook hier zien we een kluut, veel ganzen, gierzwaluwen in de lucht.
Inmiddels beginnen de deelnemers steeds enthousiaster te worden over de mooie omgeving. We fietsen via een nieuw fietspad (Karitaatmolenpad) door tot de uitkijktoren de Tureluur. Vanaf de bomen bij de Ackerdijkse plassen horen we de koekoek. Aalscholvers vliegen af en aan en vanuit de bosjes achter ons zingt luidkeels de Cetti zanger. De koekoek laat zich ook nog even zien als hij naar een ander plekje vliegt. We doen nog twee stops, het plas-dras gebiedje en de vogelkijkhut bij het Ackerdijkse pad. Bij het plas-dras gebiedje zien we twee paapjes op het hek zitten. Ze zitten redelijk rustig, dus alle tijd om dit vogeltje goed te bekijken. In de vogelhut spotten we twee wulpen met een jonkie, dat niet door iedereen gezien wordt.

We nemen de Zwethkade richting de A13 en komen vlakbij de Manege de Prinsenstad uit. Een slechtvalk en buizerds cirkelde boven de manege, waar we heerlijke koffie gedronken hebben. Hierna namen we de fietserstunnel onder de A13 door en fietsten we langs de A13 naar de TU wijk. Als je het verkeer op de A13 negeert en hardnekkig naar het mooie landschap aan de linkerkant blijft kijken, zie je mooi oud-Hollands landschap met veel ganzen en hun jongen. In de TU wijk kijken we nog even omhoog naar het gebouw van Wiskunde en Informatica of we de slechtvalken kunnen zien. Dat is helaas niet het geval.

Tot slot fietsen we terug naar Delftse hout en staan we nog even stil bij de lepelaars. Hoog boven ons zweven twee ooievaars. Al deze mooie vogels zijn te zien in Delft, tot verrassing van de deelnemers. De Vogelwacht Delft bedankt de deelnemers voor hun belangstelling voor deze excursie!

Foto Peter Jacobs

De score van 3 uur vogels kijken: knobbelzwaan, grauwe gans, Canadese gans, Nijlgans, fazant, halsbandparkiet, bergeend, krakeend, wilde eend, aalscholver, blauwe reiger, ooievaar, lepelaar, fuut, waterhoen, meerkoet, scholekster, kluut, kievit, grutto, tureluur, oeverloper, kokmeeuw, visdief, houtduif, Turkse tortel, koekoek, paapje, boerenzwaluw, oeverzwaluw, Cetti-zanger, groenpoot ruiter (?), winterkoning, heggenmus, roodborst, merel, kleine karekiet, grasmus, zwartkop, tjiftjaf, fitis, koolmees, ekster, kauw, zwarte kraai, spreeuw, huismus, vink buizerd, slechtvalk.

Ieke de Leeuw en Peter Jacobs

Deze pagina is 42 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading