Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Veluwe excursie 18 mei 2019

Verslag Veluwe excursie 18 mei 2019

Zo halverwege mei is om 7 uur de zon al een tijdje op, maar wij eigenlijk nog maar net. Maar wij zijn dan wel met een groep van 16 goedgemutste vogelaars die zin hadden in een lekker tripje naar de Veluwe. Eén opgegeven deelnemer bleek toch nog niet uit de veren te kunnen komen en moesten we dus helaas opgeven als deelnemer. Met een voorspoedige autorit van iets meer dan een uur bereikten we de eerste bestemming: Planken Wambuis bij Ede. Daar sloten nog twee vogelaars aan. En zo liepen we met z’n achttienen over een zanderig pad tussen diverse roepende vinken door richting de Oud-Reemsterlaan, zo’n mooie oude beukenlaan in het bos.

Gert van der Horn

Langs het zandpad vernamen we al snel de zang van boomkruiper, zwartkop, merel, zanglijster, koolmees, fitis en tjiftjaf. Bij de oude beukenlaan gekomen, hoorden we houtduif koeren en iets verderop zagen we holenduiven foerageren. Ook goudhaantjes lieten zich goed horen. Zo’n beukenlaan is de perfecte biotoop voor diverse holenbroeders, waaronder de zwarte specht. Deze liet zich echter niet zien of horen. Wel al vrij snel hoorden we de boomklever, en iets later ook een eerste bonte vliegenvanger. Deze konden we direct ook redelijk goed in de kijker krijgen, dus mocht de hele groep daar even van genieten. Niet veel verder stonden we aan de bosrand, met zicht op het Reemsterheide en een rij naaldbomen. Daar bewonderden we de activiteiten enkele koekoeken, en ook een grote lijster die prachtig bleef zingen. Z’n zang lijkt op die van een merel met een sterker rollende R, uiterlijk lijkt meer op een uit de kluiten gewassen zanglijster. Hij liet zich ook goed bekijken. Fijn dat we een aantal telescopen bij ons hadden zodat iedereen deze mooi gestippelde vogel goed kon bekijken. Verder hoorden we al diverse boompiepers zingen. Terug de laan op hoorden we ook even de fluiter, die zich helaas niet zo goed liet zien.

Boompieper. Chris van der Hoeven

Ook hier de boompieper, en boven het veld aan de andere kant van de laan ook veldleeuweriken met hun opbeurende zang en hoge vluchten. Op het veld ook spreeuwen natuurlijk, nog een soort die gebruik maakt van de vele holen in de oude beuken. Toen zagen we een grote vogel opvliegen met gestrekte hals en lange poten, die in eerste instantie aan een ooievaar deed denken maar bij nader inzien duidelijk een kraanvogel bleek. Wat een imposante vogel! Het was maar een enkel individu, die helaas vrij snel richting noord uit het zicht verdween.

Ondertussen bleek Hans de Winter terug gelopen te zijn naar de auto om een verloren statiefdeel terug te zoeken, wat gelukkig gelukt was. Na telefonisch contact met hem afgesproken dat hij ons vanuit de andere richting weer tegemoet zou komen.

Aan het einde van de beukenlaan, daar wederom een bonte Vliegenvanger en fluiter te horen, slaan we linksaf een volgende beukenlaan in (Nieuwe Reemsterlaan).

Ook hier langs de randen van de laan zicht op lichtglooiende heidevelden. Op die velden ontdekten we al snel roodborsttapuiten, zingend en spelend, kneutjes en boompiepers.

Gert van Horn

Iets verderop, bij een grote stapel omgezaagde bomen kregen we weer prachtig zicht op een zingende bonte vliegenvanger (ja, de zoveelste). Dit was vlakbij de nestholtes van de zwarte specht die we daar een voorgaande keer nog zo goed konden bewonderen. Deze keer moesten we het doen met een boomklevertje die er een nestholte had, en een pimpelmees. Soorten die er natuurlijk allebei net zo goed mogen zijn qua vogelpracht. Inmiddels was Hans weer aangesloten bij de groep. Hij had ons al gerapporteerd over een grote groep Belgen op de parkeerplaats, die wij nu dan ook tegen het lijf liepen, en die warempel ook op vogelexcursie waren.

Iets verderop, langs het ‘ontoegankelijke’ wildgebied waar zich vaak zwijnen ophouden, hoorden we weer duidelijk de fluiter in actie (zang met fluittonen en eindigend met een ‘rollend kwartje op een glasplaat’). Nu konden we met wat speurwerk wel een glimp opvangen van deze zangvogel, met z’n gele borst. Tevens kwamen er twee raven langs vliegen over de boomtoppen. Niet zo heel goed te zien, maar des te beter te horen (‘kruk’).

Gekraagde roodstaart. Chris van der Hoeven

We meenden al diverse malen een gekraagde roodstaart te horen, maar nu liet deze soort zich eindelijk echt goed horen en zien. We waren inmiddels aangekomen op het hoekje met de Planken Wambuisweg. Inmiddels hadden we zeker al een mooie lijst aan soorten gescoord, en begonnen al aardig trek in koffie te krijgen. Langs deze weg nog diverse malen soorten die we al eerder gezien hadden, maar door de trek in koffie iets minder lang bij stil stonden. Teruggekomen bij de parkeerplaats staken we de weg over om bij het Planken Wambuis restaurant even rustig bij te komen met wat versnaperingen op het mooie terras.

Na de gezellige ‘pauze’ in de zon vervolgden we onze reis naar het Deelerwoud. De route riep wat vragen op: hopelijk bestempelde de elektronische navigatie ons terecht als bestemmingsverkeer, want zo kwamen we het snelst bij de parkeerplaats in Groenendaal (gemeente Loenen).

Deelerwoud. Gert van Horn

Daar bij de huizen vernamen we nog huismussen en Turkse tortels voor onze soortenlijst. Vervolgens liepen we door het tunneltje onder de snelweg door het bos weer in. Hier een stukje bospad met diverse vinken en ook bonte vliegenvanger. Op de bosrand hoorden we, nu nog duidelijker dan op eerste deel van de excursie, de zang van de boomleeuwerik. Deze soort konden we ook ontdekken in de toppen van een van de mooie kale bomen op het uitgestrekte heideveld. Het was vrij ver weg, maar gelukkig met de telescoop wel goed te zien: er bleken er zowaar twee in dezelfde boom te zitten. We vervolgden onze tocht over het grote veld, waar hier en daar even uitgerust kon worden, ondertussen genietend van koekoek, roodborsttapuit, boompieper, raven, en wat buizerds.

Roodborsttapuit. Chris van der Hoeven

We probeerden nog een geelgors te spotten, maar helaas bleef het bij een enkele keer de zang. De terugweg liep verder door stukken naaldbos, waar onder andere de goudhaantjes zich nog even lieten zien. De zwarte mees liet zich goed horen, en sommigen wisten ook daar een glimp van op te vangen. zwartkop en bonte vliegenvanger waren ook weer van de partij. Een over het bos vliegende roofvogel kon niet direct gedetermineerd worden, mogelijk een havik, mogelijk toch een buizerd. Helaas iets te kort in beeld. Ondanks dat niet alle ‘wenssoorten’ erop prijkten hadden we toch een mooie scorelijst met diverse typische soorten voor deze streek en natuurlijk als een van de hoogtepunten de kraanvogel, en zo konden we tevreden terug naar de auto en terug naar Delft.

Gert van der Horn

Soortenlijst van Rik:

Winterkoning, koolmees, pimpelmees, zwarte mees, goudhaan, ekster, zwarte kraai, kauw, raaf, merel, grote lijster, zanglijster, houtduif, turkse tortel, holenduif, roodborst, boomkruiper, boomklever, vink, koekoek, zwartkop, fluiter, spreeuw, huismus, boomleeuwerik, boompieper, veldleeuwerik, roodborsttapuit, kneu, putter, geelgors, grote bonte specht, groene specht, witte kwikstaart, gierzwaluw, tjiftaf, fitis, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger, kievit, buizerd, en kraanvogel.

 

 

Deze pagina is 84 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
10
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 10 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder

Thank you for your upload