Home » Leden » Ledenblog » Verslag van Big Day 19 mei 2019 – team A

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag van Big Day 19 mei 2019 – team A

Ad van BentenIk had de wekker wel gezet maar ik was al wakker. Vogelaars zijn gewend om vroeg op te staan ☺

We hadden om 04:00 in de Broekpolder afgesproken, dat was het startpunt en verder hadden we diverse kansrijke plekken met elkaar besproken en wilde deze in volgorde aflopen.

Eerst haalde ik Han op en daarna Rik. Michael zou Diego onderweg oppikken. We hadden allemaal de fiets mee om snel door de Broekpolder te kunnen trekken.

We gingen om 04:00 uiteraard voor de uilen, eigenlijk wel risicovol omdat je eigenlijk maar 1 ½ uur de tijd hebt voordat het licht wordt.

In het donker stapte we op de fietsen en trokken we langs de golfbaan en De Vlietlanden. De eerste vogels werden al snel opgepikt. Op dat soort momenten merkte ik vooral dat mijn gehoor minder was dan van bijvoorbeeld Michael en Diego, daar waar zij al een Sprinkhaanzanger hoorde moest ik toch echt nog vijf meter verder fietsen om hem op te pikken. Tja leeftijd zal ik maar zeggen.

Nadat we de meeste bekende geluiden al hadden omgezet naar soorten was het nu toch echt tijd voor een Uil. We hoopte op een Bos-, Rans- en Kerkuil. Maar helaas de Rans- en Kerkuil bleven uit. Gelukkig hoorde we langs de rand van de golfbaan nog een Bosuil. Kort maar krachting. Pff… dat was een opluchting want het eerste licht kwam al door en zonder Uil de dag in zou ons direct op achterstand zetten.

De zangvogels begonnen al goed op dreef te raken en nabij de golfbaan meenden we in eerste instantie een Grote lijster te horen, een goede soort die de laatste jaren steeds minder algemeen wordt. Toch zat het niet helemaal lekker, het was zeker geen zanglijster, maar voor Grote klopte eigenlijk niets. Na wat aandachtiger geluisterd te hebben, leek het ons beter om het geluid op te nemen en dan maar aan Team B voor te leggen.

Ondertussen werd het licht en gingen we een vaste route af. Toen ging het snel, de plekken die we vooraf hadden gekozen wierpen in de Broekpolder hun vruchten af. Dodaars, Geoorde Fuut, Zomertortel, Nachtegaal, Bosrietzanger en Goudhaan zaten allemaal op de juiste plekken. Diego hoorde nog een Appelvink en na even zoeken ook nog in het vizier gekregen. Alleen de Grauwe Vliegenvanger konden we niet vinden maar die zouden we later in de Ackerdijkse nog oppikken.

Tot zo ver ging alles op rolletjes. Op weg richting de Vockestaert pikte we nog de Gekraagde Roodstaart op en uitkijkend over de plas dras kwamen ook de eerste steltjes in beeld. Ook hoorde we in het riet meerdere snorren. Ik zag daar ook nog een Watersnip, een goede soort voor in mei en Diego ging los op de roofvogels. Ik een mum van tijd hadden we een Slechtvalk, Havik, Sperwer en een Bruine Kiekendief. Ook werd deze plek aangedaan om de Blauwborst te kunnen bijschrijven, in het begin van het voorjaar een inkoppertje, later in het seizoen notoir lastig. Na flink wat tijd te hebben besteed aan het zoeken naar een Blauwborst vonden we een mooi zingend mannetje. Blij met deze waarneming liepen we terug naar de auto. Denkende de tijd goed besteed te hebben aan slechts 1 soort. Naderhand werden we echter nog net niet doodgegooid met Blauwborst en zagen we diverse exemplaren op meerdere plekken. Verder was deze stop echt een topper, de stemming zat er goed in. Van team B kwamen de eerste gegevens door en wij gaven gecontroleerd door dat het wel ging. Tja, we laten vooral de concurrentie langzaam in slaap sukkelen ☺.

In opperbeste stemming gingen we naar de volgende stop: De Kandelaar. Daar liep het niet helemaal lekker. De Roerdomp werd niet gehoord of gezien, de Roodborsttapuit werd niet gevonden en toen kwam de twitch binnen van een Poelruiter in de Vockestaert. Daar kwamen we net vandaan! maar ja een Poelruiter laat je niet schieten dus terug de auto’s in en richting de Vockestaert.  Door miscommunicatie rondom de plek en tijd van de melding van de Poelruiter zijn we redelijk wat tijd kwijt geraakt. Na een vruchteloze wandeling besloten we terug te gaan naar de Kandelaar en ook in de tweede poging bleven de Roerdomp en Roodborsttapuit uit. Nog even hebben we overwogen om de Roodborsttapuit achter bij het spoor op te halen maar besloten om toch door te gaan omdat we nog wel een Roodborsttapuit in de Nieuwe Droogmaking konden vinden…. toch?

Na een korte stop bij De Zweth voor de zingende Spotvogel, gingen we richting Den Hoorn. Hier ging het weer lekker. De Patrijs was druk met het afslaan van een aanvallende Kievit en verderop vonden we nog een groepje Tapuiten. Een meevaller was een zingende Zwarte Roodstaart die Han, Rik en ik tegelijk vanuit de auto hoorden zingen bij de bedrijven in de Harnaschpolder. Han wist nog een zingende Braamsluiper te zitten langs de A4 en die bleek er nog te zitten. Wederom weer een super stop.

De volgende stop was het stookhuisje voor de Steenuil maar helaas alleen Zwarte Kraaien en geen Steenuil. Hierna snel door naar de Bergboezem(bedrijventerrein). Hier wist ik nog een Temmincks Strandloper in een mooie groep Bontbekplevieren te scoren en snel door naar de Ackerdijkse. De Grauwe Vliegenvanger was snel gespot op de bekende plek en verder de dijk oplopend wist Diego ons nog te loodsen naar een aantal Grote Zilverreigers. Dit ging ook lekker… door naar het Compensatiegebied. Michael zag daar nog een Zomertaling. Snel door naar de Nieuwe Droogmaking, hier moest het gebeuren. De Smient die daar al dagen “vastgeplakt” zat moest daar nog zitten… Toch, jammer joh. Geen Smient. De dagen na de Big Day zat hij er gewoon weer ☹.  Afijn ook de Roodborsttapuit werd wel gezien maar alleen door één van de vier teamleden. Tja en dan telt ie niet.

Nog een stop bij het Delftse Hout voor de IJsvogel en zijn we nog doorgereden naar de Brasserskade voor mogelijke Boomvalken, dit voelde als een verplichting en waren eigenlijk ook wel blij dat de dag er toen op zat.

We hadden het hele werkgebied in een efficiënte route afgelegd. 108 soorten gezien en/of gehoord. We waren trots op het resultaat maar toch blijkt nu ook weer: Als je een soort kan scoren moet je het niet uitstellen want je weet niet of je nog de kans krijgt.

Bij het opmaken van de score samen met Team B, nog even de eerdere ‘Lijster-spec’ laten horen, ook Team B had deze gehoord en kwam uit op een apart traag roepende Merel. Helaas.

Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed met een Big Day. Ik vond het super om met een groep enthousiaste vogelaars bezig te zijn met deze mooie hobby. Je merkt dat je veel meer ziet en hoort als je met een groep erop uitgaat. Zeer leerzaam en ik hoop volgend jaar weer van de Partij te zijn.

Han, Rik, Diego en Michael bedankt!

 

Deze pagina is 23 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading
mrt
12
do
20:00 Lezing: De regenworm
Lezing: De regenworm
mrt 12 @ 20:00 – 22:00
Jeroen Onrust, onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels. “Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen … Continue reading
mrt
14
za
07:00 NIEUW: Excursie Rondje Texel
NIEUW: Excursie Rondje Texel
mrt 14 @ 07:00 – 18:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer en de veerkosten per auto. (€ 37,- tarief 2019!). Informatie en aanmelden op donderdag 5 maart 2020 tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de … Continue reading
mrt
21
za
07:00 Ochtendwandeling Delftse Hout
Ochtendwandeling Delftse Hout
mrt 21 @ 07:00 – 11:00
Aanmelden: is niet nodig. Start: Bij de Papaver aan de Korftlaan Met de komst van de lente worden er in de Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur … Continue reading
mrt
28
za
07:00 Ochtendwandeling Delftse Hout
Ochtendwandeling Delftse Hout
mrt 28 @ 07:00 – 11:00
Aanmelden: is niet nodig. Start: Bij de Papaver aan de Korftlaan Met de komst van de lente worden er in de Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur … Continue reading