Home » Actviteiten » Excursies » Vogelwacht excursie op 7 september ’19 naar Stellendam

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vogelwacht excursie op 7 september ’19 naar Stellendam

In de stromende regen, toch met z’n vieren op pad gegaan. Paula was wel gekomen, maar is weer naar huis gegaan, anders waren we met z’n vijven geweest. Een van ons was al half doorweekt bij aankomst, de anderen natte voeten. Dus de kachel aan en stomen maar… omdat het bleef regenen, eerst maar naar de overdekte hut op de Maasvlakte gegaan, waar vaak wel iets te zien is. Niet zo heel veel bijzonders en slecht te zien, toch wel leuk om een grote mantelmeeuw een krab op te zien peuzelen en later o.a. bij slag bergeend kleine zilverreigers , op hun grappige manier fouragerend. Natuurlijk de overal aanwezige cetti’s zanger en kleine zangvogels.

Al vroeg zaten we aan de koffie in Oostvoorne, iedereen was daar aan toe. Na de koffie binnendoor naar Rockanje, teveel regen voor de Stypse wetering, dan maar door naar de buitenhaven van Stellendam. Ook hier stroomde de regen te overvloedig om uit te stappen, dus op naar de nieuwe hut aan het Haringvliet Tij. Daar aangekomen werd het droog en via een leuk pad, op naar de nieuwe hut. Deze is werkelijk prachtig en heel mooi gelegen, grotendeels overdekt en ruim opgezet. De watersnippen waren van vlakbij mooi te zien, evenals oeverlopers en witte kwikstaarten. In het water, vooral eenden, zoals krakkers, 2 juveniele pijlstaarten en lepelaars. Genoeg om van te genieten, op de terugweg werden we attent gemaakt op een rondcirkelende boomvalk, een vrouwtje waarschijnlijk op zoek naar de juiste luchtstroom om zich mee te laten voeren… prachtig.

Omdat het nog droog was even terug naar de buitenhaven, waar we verrast werden door het spel van lucht en kleuren op het water. Aanvankelijk alles grijs, daarna toch kleur en ineens waren de vlakbij foeragerende lepelaars op kleur in blauw/ groen water. Grote groepen lepelaars , schatting enkele honderden. Op de strekdam zelf een aantal tapuiten die zich mooi lieten zien. De hoop was op reuzenstern, maar helaas ( thuisgekomen zie ik op waarneming dat er 2 wat verder de Kwade Hoek in waren gezien). Albert wilde toch wel even naar de Brouwersdam, maar helaas door allerlei surfactiviteiten was er weinig te zien. Wat steenlopers, scholeksters.

We zijn vroeg terug gegaan, omdat ieder het welletjes vond, dus rond 15:30 weer op de Korftlaan. Na een zeer natte, maar met 45 soorten toch een geslaagde dag. Tij houden we erin, misschien in combinatie met andere hutten daar vlakbij.

Gezien: Grote zilverreiger, kleine zilverreiger, blauwe reiger, kraai, kauw en ekster, knobbelzwaan veel aanwezig i.v.m. rui, bergeend, wilde eend, kuifeend ( Sluftermeer), krakeend, pijlstaart, kievit, tureluur, wulp, lepelaar, watersnip, oeverloper,scholekster, Canadese gans, grauwe gans, nijlgans, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, kokmeeuw en stormmeeuw, graspieper, heggenmus, koolmees, tjif tjaf, witte kwikstaart, groenling, spreeuw, boerenzwaluw, huiszwaluw, steenloper, grote stern, visdief, kleine strandloper, cetti’s zanger, fuut, tapuit, boomvalk  en tot slot de meerkoeten.

Tot zover, voor herhaling vatbaar. Jannie de Jong.

Deze pagina is 20 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

nov
20
wo
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2019
Najaarscursus Vogels Kijken 2019
nov 20 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2019 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Continue reading
dec
14
za
08:00 Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
dec 14 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8:00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 12 november tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, – telefoon klik hier – Arkemheen is een graslandgebied aan het Eemmeer, … Continue reading
jan
9
do
20:00 Lezing: Meeuwen
Lezing: Meeuwen
jan 9 @ 20:00 – 22:00
Merijn Loeve, mede- auteur van het in april 2019 verschenen boek: ‘ De Nederlandse Meeuwengids’ Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam – en op leeftijd- te brengen. Niet alleen hebben we in … Continue reading
jan
18
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
jan 18 @ 08:00 – 16:00
Start:Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 16 januari  tussen 19:00 en 21:00 uur, door Herco Christerus – telefoon klik hier –. De Tureluur kun je het hele … Continue reading
feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading