Home » Actviteiten » Excursies » Vogelwacht excursie op 7 september ’19 naar Stellendam

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vogelwacht excursie op 7 september ’19 naar Stellendam

In de stromende regen, toch met z’n vieren op pad gegaan. Paula was wel gekomen, maar is weer naar huis gegaan, anders waren we met z’n vijven geweest. Een van ons was al half doorweekt bij aankomst, de anderen natte voeten. Dus de kachel aan en stomen maar… omdat het bleef regenen, eerst maar naar de overdekte hut op de Maasvlakte gegaan, waar vaak wel iets te zien is. Niet zo heel veel bijzonders en slecht te zien, toch wel leuk om een grote mantelmeeuw een krab op te zien peuzelen en later o.a. bij slag bergeend kleine zilverreigers , op hun grappige manier fouragerend. Natuurlijk de overal aanwezige cetti’s zanger en kleine zangvogels.

Al vroeg zaten we aan de koffie in Oostvoorne, iedereen was daar aan toe. Na de koffie binnendoor naar Rockanje, teveel regen voor de Stypse wetering, dan maar door naar de buitenhaven van Stellendam. Ook hier stroomde de regen te overvloedig om uit te stappen, dus op naar de nieuwe hut aan het Haringvliet Tij. Daar aangekomen werd het droog en via een leuk pad, op naar de nieuwe hut. Deze is werkelijk prachtig en heel mooi gelegen, grotendeels overdekt en ruim opgezet. De watersnippen waren van vlakbij mooi te zien, evenals oeverlopers en witte kwikstaarten. In het water, vooral eenden, zoals krakkers, 2 juveniele pijlstaarten en lepelaars. Genoeg om van te genieten, op de terugweg werden we attent gemaakt op een rondcirkelende boomvalk, een vrouwtje waarschijnlijk op zoek naar de juiste luchtstroom om zich mee te laten voeren… prachtig.

Omdat het nog droog was even terug naar de buitenhaven, waar we verrast werden door het spel van lucht en kleuren op het water. Aanvankelijk alles grijs, daarna toch kleur en ineens waren de vlakbij foeragerende lepelaars op kleur in blauw/ groen water. Grote groepen lepelaars , schatting enkele honderden. Op de strekdam zelf een aantal tapuiten die zich mooi lieten zien. De hoop was op reuzenstern, maar helaas ( thuisgekomen zie ik op waarneming dat er 2 wat verder de Kwade Hoek in waren gezien). Albert wilde toch wel even naar de Brouwersdam, maar helaas door allerlei surfactiviteiten was er weinig te zien. Wat steenlopers, scholeksters.

We zijn vroeg terug gegaan, omdat ieder het welletjes vond, dus rond 15:30 weer op de Korftlaan. Na een zeer natte, maar met 45 soorten toch een geslaagde dag. Tij houden we erin, misschien in combinatie met andere hutten daar vlakbij.

Gezien: Grote zilverreiger, kleine zilverreiger, blauwe reiger, kraai, kauw en ekster, knobbelzwaan veel aanwezig i.v.m. rui, bergeend, wilde eend, kuifeend ( Sluftermeer), krakeend, pijlstaart, kievit, tureluur, wulp, lepelaar, watersnip, oeverloper,scholekster, Canadese gans, grauwe gans, nijlgans, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, kokmeeuw en stormmeeuw, graspieper, heggenmus, koolmees, tjif tjaf, witte kwikstaart, groenling, spreeuw, boerenzwaluw, huiszwaluw, steenloper, grote stern, visdief, kleine strandloper, cetti’s zanger, fuut, tapuit, boomvalk  en tot slot de meerkoeten.

Tot zover, voor herhaling vatbaar. Jannie de Jong.

Deze pagina is 34 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading