Home » Actviteiten » Excursies » Excursie vogelringstation Meijendel  Wassenaar

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Excursie vogelringstation Meijendel  Wassenaar

Renate de WitMet acht personen vertrokken we naar Meijendel. In het ringstation waren we welkom om mee te kijken bij het ringen van vogels. Na ongeveer een kwartier lopen kwamen we aan op de afgesproken plek en Rinse begeleidde ons het laatste stuk naar het ringstation. Luid vogelgezang kwam ons tegemoet. De vogels worden gelokt met zang- en baltsgeluiden.

Binnen werd er al hard gewerkt. Drie personen haalden de vogels uit de netten. Door Rinse en Maarten werden de in zakjes binnengebrachte vogels geringd, gewogen en gemeten. Het tempo lag hoog, maar tussendoor was er wel tijd om ons uitleg te geven. Zo zagen wij dat om het vet van de vogel in te schatten, op de buik geblazen werd. Ondertussen werden gegevens zoals het soort, geslacht, vetpercentage, vleugellengte, gewicht en juveniel of volwassen ingevoerd in de computer. Een enkele keer werd er een geringde vogel gevangen en ook daarvan werden de gegevens genoteerd. Het was iedere keer een verassing wat er uit het zakje zou komen. We zagen heel veel goudhaantjes, maar ook enkele pimpelmezen, koperwieken, roodborsten en een staartmees voorbij gaan. Een opmerkelijke vangst was de kleine karekiet; die zou toch eigenlijk al vertrokken moeten zijn? Natuurlijk werd er af en toe geprotesteerd door de vogels, maar binnen een paar minuten vlogen ze weer vrij rond.

Er werd gesproken over de invasie van sijzen die nu in Nederland plaatsvindt. Rinse hoopte op een aantal sijzen in de netten omdat die nog niet eerder geringd waren in Meijendel. Het team was zichtbaar enthousiast toen de eerste sijs binnen werd gebracht. Tijd voor een vreugde- of vogeltjesdansje was er niet, want het ringen moest doorgaan!

Na het ringen begonnen we aan een wandeling richting de libellenvallei. Buiten werden we meteen opgewacht door een groepje sijzen. Behalve vogels werden ook de boomkikker en veel soorten paddenstoelen bewonderd. (En wat fijn dat Jannie zoveel namen ervan kende). Verder zagen we heel veel groepjes vogels hoog overvliegen. Het determineren ervan was niet altijd makkelijk voor ons. Gelukkig herkenden we de sperwer wel en de roodborsttapuit die hoog op de struik zat te zingen. Maar wat zou hij wegen? Wat is zijn vleugellengte en vetpercentage? Dit laten we maar aan de experts over.

 

Periode netten open: 07:30 – 14:00
Weer: wind Zuid2, bewolking 7/8, temperatuur 14 ?, Z2 -> O2
Meters net open: ?
Geluid: ?
Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
Grote Bonte Specht 1 Spreeuw 2
Pimpelmees 16 2 Koperwiek 3
Koolmees 11 4 Zanglijster 2
Veldleeuwerik 1 Roodborst 24 8
Staartmees 1 Heggenmus 1
Tjiftjaf 1 Graspieper 1
Kleine Karekiet 1 Waterpieper 2
Zwartkop 16 2 Keep 2
Vuurgoudhaan 2 Groenling 2
Goudhaan 160 Sijs 7
Winterkoning 1 Rietgors 1

Totaal: 258 nieuw geringd, 16 teruggevangen, 22 soorten, 6:30 uren

Deze pagina is 35 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading