Home » Actviteiten » Excursies » Excursie vogelringstation Meijendel  Wassenaar

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Excursie vogelringstation Meijendel  Wassenaar

Renate de WitMet acht personen vertrokken we naar Meijendel. In het ringstation waren we welkom om mee te kijken bij het ringen van vogels. Na ongeveer een kwartier lopen kwamen we aan op de afgesproken plek en Rinse begeleidde ons het laatste stuk naar het ringstation. Luid vogelgezang kwam ons tegemoet. De vogels worden gelokt met zang- en baltsgeluiden.

Binnen werd er al hard gewerkt. Drie personen haalden de vogels uit de netten. Door Rinse en Maarten werden de in zakjes binnengebrachte vogels geringd, gewogen en gemeten. Het tempo lag hoog, maar tussendoor was er wel tijd om ons uitleg te geven. Zo zagen wij dat om het vet van de vogel in te schatten, op de buik geblazen werd. Ondertussen werden gegevens zoals het soort, geslacht, vetpercentage, vleugellengte, gewicht en juveniel of volwassen ingevoerd in de computer. Een enkele keer werd er een geringde vogel gevangen en ook daarvan werden de gegevens genoteerd. Het was iedere keer een verassing wat er uit het zakje zou komen. We zagen heel veel goudhaantjes, maar ook enkele pimpelmezen, koperwieken, roodborsten en een staartmees voorbij gaan. Een opmerkelijke vangst was de kleine karekiet; die zou toch eigenlijk al vertrokken moeten zijn? Natuurlijk werd er af en toe geprotesteerd door de vogels, maar binnen een paar minuten vlogen ze weer vrij rond.

Er werd gesproken over de invasie van sijzen die nu in Nederland plaatsvindt. Rinse hoopte op een aantal sijzen in de netten omdat die nog niet eerder geringd waren in Meijendel. Het team was zichtbaar enthousiast toen de eerste sijs binnen werd gebracht. Tijd voor een vreugde- of vogeltjesdansje was er niet, want het ringen moest doorgaan!

Na het ringen begonnen we aan een wandeling richting de libellenvallei. Buiten werden we meteen opgewacht door een groepje sijzen. Behalve vogels werden ook de boomkikker en veel soorten paddenstoelen bewonderd. (En wat fijn dat Jannie zoveel namen ervan kende). Verder zagen we heel veel groepjes vogels hoog overvliegen. Het determineren ervan was niet altijd makkelijk voor ons. Gelukkig herkenden we de sperwer wel en de roodborsttapuit die hoog op de struik zat te zingen. Maar wat zou hij wegen? Wat is zijn vleugellengte en vetpercentage? Dit laten we maar aan de experts over.

 

Periode netten open: 07:30 – 14:00
Weer: wind Zuid2, bewolking 7/8, temperatuur 14 ?, Z2 -> O2
Meters net open: ?
Geluid: ?
Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
Nieuw
geringd
Terug-
gevangen
Grote Bonte Specht 1 Spreeuw 2
Pimpelmees 16 2 Koperwiek 3
Koolmees 11 4 Zanglijster 2
Veldleeuwerik 1 Roodborst 24 8
Staartmees 1 Heggenmus 1
Tjiftjaf 1 Graspieper 1
Kleine Karekiet 1 Waterpieper 2
Zwartkop 16 2 Keep 2
Vuurgoudhaan 2 Groenling 2
Goudhaan 160 Sijs 7
Winterkoning 1 Rietgors 1

Totaal: 258 nieuw geringd, 16 teruggevangen, 22 soorten, 6:30 uren

Deze pagina is 7 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

nov
20
wo
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2019
Najaarscursus Vogels Kijken 2019
nov 20 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2019 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Continue reading
dec
14
za
08:00 Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
Excursie: Arkemheense Polder, Oo...
dec 14 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8:00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 12 november tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, – telefoon klik hier – Arkemheen is een graslandgebied aan het Eemmeer, … Continue reading
jan
9
do
20:00 Lezing: Meeuwen
Lezing: Meeuwen
jan 9 @ 20:00 – 22:00
Merijn Loeve, mede- auteur van het in april 2019 verschenen boek: ‘ De Nederlandse Meeuwengids’ Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam – en op leeftijd- te brengen. Niet alleen hebben we in … Continue reading
jan
18
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
Excursie: Schouwen Duiveland/ S...
jan 18 @ 08:00 – 16:00
Start:Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 16 januari  tussen 19:00 en 21:00 uur, door Herco Christerus – telefoon klik hier –. De Tureluur kun je het hele … Continue reading
feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading