Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Schouwen-Duiveland – 18 januari 2020

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Schouwen-Duiveland – 18 januari 2020

Annemieke van OostenDe eerste excursie van het jaar gaat naar Schouwen-Duiveland en omstreken. Om 8 uur vertrokken we met 13 man eerst richting Oostvoorne. Daar is namelijk al weken elke dag de grote trap gesignaleerd. Aangezien we toch al in die richting rijden, is een grote trap mooi mee genomen!

(foto van een week eerder)

Toen we op de plek aankwamen, stonden er al vogelaars. We hoefden niet te zoeken of te wachten totdat hij zich zou laten zien, de grote trap stond in een open veld zodat hij zeer goed te zien was! Deze trap is gezenderd. Er wordt gezegd dat dit een jong uit de omgeving van Berlijn is. Dit was al een mooi begin!

Daarna door naar Stellendam-Buitenhaven. Onderweg konden we al van alles noteren; buizerd, ekster, grauwe gans, kauw, spreeuw. Bij Stellendam zagen we de eerste middelste zaagbekken. Ook hebben we daar veel futen gezien. Er was nog even twijfel tussen fuut of roodhalsfuut maar uiteindelijk, met boek erbij, bleek het toch om de fuut te gaan. We zijn de dijk opgelopen. Leuk om te zien waren de drieteenstrandlopers en de scholeksters. Het was wel erg koud op die plek! Het was vandaag 6 graden en er stond een Noordwesten wind, kracht 4. Toen iemand vroeg: ‘zullen we weer gaan?’, zaten de meesten al in de auto… We reden naar Koudenhoek. Daar liggen vogeleilandjes voor broedvogels. Er stond een grote groep rotganzen. Ook zilverplevieren en goudplevieren waren er te zien.

Op naar Brouwersdam. Daar was veel te zien! O.a. veel middelste zaagbekken, ver op zee maar mooi dichtbij in de telescoop. Een heel mooie waarneming was de ijseend. Eerst 1, uiteindelijk 5. Voor veel mensen was het de eerste keer dat zij deze vogel zagen. De brilduikers waren hier ook in groten getale aanwezig. Normaal kom ik niet verder dan 1 of 2 brilduikers samen maar hier zag ik er zeker 15 bij elkaar.  De kuifduiker liet zich ook zien. De eider zat dichtbij de kant en kon dus heel mooi gefotografeerd worden. En op de golfbrekers bij de spuisluis zaten, zoals misschien te verwachten valt, de steenloper en de paarse strandloper.

Onderweg hebben we een uitgebreide stop gemaakt bij Strandpaviljoen Brouw. Een traditioneel stuk appeltaart bij de thee/koffie/warme chocolademelk en even (de voetjes) opwarmen bij de houtkachel!

Verder op de Brouwersdam hebben we diverse soorten meeuwen gezien die dankzij de lezing over meeuwen, die overigens nog vaak ter sprake kwam,  (bijna…) feilloos op naam konden worden gebracht. Bij de spuisluis hebben we ook weer de zeehonden gezien, blijft leuk!

We hebben zoveel gezien bij Brouwersdam dat we uiteindelijk pas rond 2 uur in de Prunjepolder van Plan Tureluur stonden. Daar zagen we veel vogels die nieuw waren voor de daglijst; kluut, kemphaan, slobeend en… de lepelaar! Hier zagen we ook duizenden goudplevieren in de lucht. Een bijzonder gezicht. Volgens het informatiebord groeien in de Prunjepolder bijzondere zoutverdragende planten. In de kreken, stroompjes en plassen leven veel kleine waterdieren. De vogels vinden in deze polder naast broed- en rustplaatsen, ook hun voedsel. Eenden, ganzen en zwanen overwinteren hier.

Rond 4 uur waren we nog niet klaar met vogels kijken. We zijn door gereden naar een plek waar misschien wilde zwanen zaten. Tijdens de rit daar naar toe zagen we ineens een blauwe kiekendief jagend over het veld!

Het bleek dat in iedere auto wel iemand de kiekendief gezien had dus de auto’s werden meteen gestopt en deuren werden geopend om zo snel mogelijk te kunnen kijken naar die vogel! Consternatie alom… De wilde zwaan hebben we uiteindelijk niet gezien maar wel 1 kleine zwaan tussen een groep toendrarietganzen.

Het begon al te schemeren, maar nu we toch in de buurt waren wilden we ook nog langs de attractie van de Grevelingen. Deze groep heeft het maximale uit de excursie van vandaag gehaald. Want met het laatste licht van de dag, hebben we de flamingo’s bij Battenoord nog mooi kunnen zien staan in het water!

Zelf heb ik vandaag 70 soorten gezien:

Aalscholver, Bergeend, Blauwe Kiekendief, Blauwe Reiger, Brandgans, Brilduiker, Buizerd, Dodaars, Drieteenstrandloper, Eider, Ekster, Fazant, Flamingo, Fuut, Goudplevier, Graspieper, Grauwe Gans, Groenling, Grote Canadese Gans, Grote Mantelmeeuw, Grote Trap, Grote Zilverreiger, Holenduif, Houtduif, Huismus, IJseend, Kauw, Kemphaan, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Zilverreiger, Kleine Zwaan, Kluut, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Krakeend, Kuifduiker, Kuifeend, Lepelaar, Meerkoet, Merel, Middelste Zaagbek, Nijlgans, Nonnetje, Paarse Strandloper, Pijlstaart, Rosse Grutto, Rotgans, Scholekster, Slobeend, Smient, Spreeuw, Steenloper, Stormmeeuw, Tafeleend, Toendrarietgans, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Waterhoen, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Wulp, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zilverplevier, Zwarte Kraai.

Deze pagina is 16 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
4
zo
11:00 Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
okt 4 @ 11:00
Zondag 4 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. – … Continue reading
okt
10
za
08:00 Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
okt 10 @ 08:00
Zaterdag 10 oktober,  De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start:  Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 8 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. – telefoon … Continue reading
okt
17
za
08:00 Fietsexcursie Driemanspolder
Fietsexcursie Driemanspolder
okt 17 @ 08:00 – 14:00
Zaterdag 17 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 15 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. – telefoon klik hier – Op … Continue reading
nov
7
za
08:00 Oude land van Strijen/Korendijks...
Oude land van Strijen/Korendijks...
nov 7 @ 08:00
Zaterdag 7 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 5 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Continue reading
dec
12
za
08:00 Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
dec 12 @ 08:00
Zaterdag 12 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Continue reading