Home » Leden » Ledenblog » Uilenkwartet !

Uilenkwartet !

Verslag van de Big Day op 19 mei 2019 door Peter Planken.

Het is zondagnacht 01:30 uur als de wekker afloopt. Na een korte periode van bijkomen besef ik dat ik er echt uit moet, Big Day Delft. Even zuchten, korte douche, koffie zetten, brood smeren en op pad.

Het doel van een Big Day is om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien in een bepaald gebied. In dit geval het werkgebied van Vogelwacht Delft e.o. De deelnemende teams hebben afgesproken dat beginnen mag vanaf middernacht maar om 5 uur ’s middags stoppen we en sluiten af met een hapje en een drankje op het terras van Café du Midi. Het winnende team mag dit dan doen op kosten van de andere teams.

Dit is de 3e editie van de Delft Big Day, de eerste hielden we in 2017. Dat jaar wist het winnende team 111 soorten te zien, in 2018 wist het team bestaande uit Han Goudappel, Rik Brouwer, Michael Gan, Arjan Joon en Diego Jansen 101 soorten te zien.

Dit jaar hebben we 2 teams. Een team bestaande uit Han Goudappel, Rik Brouwer, Michael Gan, Ad van Benten en Diego Jansen en ons team Ed Hauser, Ferry van der Lans, Bert Ardesch en Peter Planken.

De strategie van ons team is om met een busje door de regio te gaan. Achter in het busje zetten we onze fietsen zodat we de grotere gebieden op de fiets kunnen verkennen. De kleinere gebieden doen we te voet.

Ik stap om 02:00 uur op de fiets om naar de Papaver, ons startpunt, te fietsen. Ik hoop onderweg nog ergens een Bosuil (of takkelingen) te horen, zodat ik de rest van het team kan waarschuwen om direct naar die locatie te komen. Onderweg zie of hoor ik geen uilen, maar als ik om 02:20 bij de Papaver aan kom hoor ik direct takkelingen van de Bosuil roepen. Gelukkig komt de rest van het team vrij snel, soort 1 is binnen.

Nadat ook mijn fiets achter in het busje is gezet rijden we richting Klein Delfgauw en stoppen even bij Bieslandse Bovenpolder. We pikken wat algemene soorten op maar horen ook een Waterral roepen. Leuk! Bert pikt een overvliegende uil op, een Kerkuil! Daar zijn we heel blij mee, want dit bleek de afgelopen jaren een moeilijke soort.

Op weg naar de Nieuwe Droogmaking zien we in een klein plasje een witte vogel staan, een Lepelaar. Vanaf de parkeerplaats aan de Meerweg lopen we het gebied in. De Snor, waar we op hopen, laat zich niet horen, maar wel horen we o.a. een Blauwborst en een overvliegende Visdief.

De Steenuil laat zich niet zien als we via de Oude Bovendijk op weg gaan naar de Kandelaar. Rijdend over de Doenkade zien we een Ransuil opvliegen van een verkeersportaal. Deze maakt een kort rondje over polder Schieveen en verdwijnt vervolgens.

Als we richting de Kandelaar rijden hebben we het over de gemelde Gekraagde Roodstaart aan de Groene Weg. Onze inschatting is dat het nog te vroeg is om de vogel te horen en dat we in de loop van de dag nog terug moeten. We stoppen toch maar even op de kruising van de Groene Weg en de Kandelaarweg, tot onze verbazing zit de Gekraagde Roodstaart  luidkeels te zingen.

Na aankomst op de parkeerplaats bij de Kandelaar luisteren we even en horen al snel de Roerdomp hoempen. Een Cetti’s Zanger zit al volop te zingen. Ferry en ik horen in de verte een Snor zingen maar de rest van het team hoort niets, we lopen een stuk het gebied in en uiteindelijk horen ook Bert en Ed de vogel.

De Broekpolder is een fijn gebied voor zangvogels, ook zitten hier een paar soorten die op andere plekken in de regio moeilijk of niet te vinden zijn. Rond 5 uur laden we de fietsen uit de bus en gaan het gebied in. Algemene soorten worden snel gevonden maar de specialiteiten van de Broekpolder zijn voor ons lastig te vinden. We dwalen een beetje door het bos en belanden op een mountainbikeparcours waar we eigenlijk helemaal niet op wilden zijn. Maar soms moeten dingen gaan zoals ze gaan. Op het punt waar we weer op de gewone paden komen zit ineens de Zomertortel te zingen. Ook Groenling, Kneu en Staartmees (vaak lastig in deze periode) kunnen op deze plek aan de lijst worden toegevoegd. Als er een vlucht van 11 plevieren over ons heen vliegt zetten we daar snel de kijker op en zien Goudplevieren, een totaal onverwachte soort. We blijven een beetje door het bos zwerven en vinden uiteindelijk toch ook de Wielewaal, een Goudhaan en de Nachtegaal. Wat andere soorten waar we op gehoopt hadden lukken echter niet. Met een beetje dubbel gevoel, er had meer in gezeten, zetten we om 09:15 de fietsen weer in de bus.

Over de A20 gaan we naar Maasland voor de vogels van de bebouwde kom. De Roekenkolonie zit tegenwoordig ook aan de Delftse kant van de A20 dus dat is een inkoppertje. In Maasland laten Turkse Tortel en Huismus zich zien en horen.

Langs de Gaag gaat de tocht verder naar de Duifpolder waar door Vogelwerkgroep Midden-Delfland een paar mooie stroken plas-dras zijn aangelegd. Vlak voordat we bij het eerste stuk plas-dras aankomen, wordt er via een app-groep een Poelruiter door gegeven in de Vockestaert. We overleggen wat we zullen doen maar zijn het er snel over eens dat dit veel tijd gaat kosten. We gaan nog naar de Vockestaert dus als de vogel er dan nog zit zou dat mooi zijn, in de tussentijd kunnen we andere soorten vinden. Op het plas-dras veel Kieviten en Tureluurs maar ook een Kemphaan. De Veldleeuwerik zingt hier nog volop en ook een jagende Bruine Kiekendief is aanwezig. Een Tapuit laat zich goed zien en we horen Ringmussen.

Ferry weet een plek waar onlangs nog een Kwartel is gehoord maar helaas horen wij daar geen Kwartel. Een Spotvogel laat zich echter goed horen.

Via het ‘t Kraaiennest en de Wollebrand rijden we naar de Harnaschpolder. Na enige tijd zoeken vinden we een koppel Patrijs, de kans is groot dat dit het laatste jaar is voor de Patrijs op deze plek en mogelijk voor de hele regio.

Dan is het tijd om naar Vockestaert te gaan. De Poelruiter bleek maar kort aanwezig te zijn geweest en dus hebben we, achteraf, de juiste beslissing genomen om daar niet gelijk op af te gaan. We halen de fietsen uit de bus en gaan het gebied doorzoeken. Al snel vinden we Kolgans, Wintertaling en Roodborsttapuit. In een hoogspanningsmast zit een grote roofvogel, als we de telescoop er op zetten blijkt het een Havik te zijn. Bijna terug bij de bus ontdekt Ferry een Boomvalk deze heeft de eer om onze 100e soort van de dag te zijn.

Onze volgende bestemming is de Bergboezem maar eerst gaan we voor de 2e keer langs plek voor Steenuil aan de Oude Bovendijk. De vogel laat zich goed zien en daarmee is het Kwartet uilen compleet. We gaan verder via het sluisje aan de Zweth, een Grauwe Vliegenvanger laat zich hier mooi zien. De Graspieper is een lastige soort in deze tijd van het jaar maar gelukkig ontdekte Ferry een week voor de Big Day een paartje in de Bergboezem. Na wat zoekwerk konden we de vogels terugvinden. Het plas-dras in de Bergboezem is goed bezet met Bontbekplevieren en andere steltlopers. Nadat we het plas-dras hebben afgespeurd met de telescoop en geen andere nieuwe soorten voor de dag vinden doet Ferry nog een ultieme poging. En ja hoor, helemaal achterin weet hij nog twee Temminck’s Strandlopers te ontdekken.

De volgende plek is (opnieuw) de Nieuwe Droogmaking. Hier vinden we nog 2 mannen Zomertaling.

Zwarte Roodstaarten zijn dit voorjaar op een aantal plekken in de regio te vinden, we besluiten de vogel in Pijnacker te gaan zoeken en daarna naar de plasjes langs de N470 te gaan. De Zwarte Roodstaart werkt goed mee en laat zijn karakteristieke zang al horen als we de straat in rijden. De plasjes langs de N470 leveren geen nieuwe soorten op en kosten best veel tijd. Wat nu? Dan laat Jeroen Bes van zich horen, hij heeft in zijn achtertuin een Paapje gevonden. Dankzij de gastvrijheid van de familie Bes lukt ons om deze te zien. Jeroen bedankt!

Het is nu 16:50 uur we hebben nog 10 minuten. Ik denk dat we binnen die tijd bij het gebouw van Bouwkunde in de TU-wijk kunnen zijn. Helaas was dat iets te optimistisch zien we na 5 minuten in. Binnendoor met de ramen van de bus open (wie weet horen we nog een Braamsluiper) rijden we naar Café du Midi voor de afsluiting met het andere team.

Onder het genot van een biertje en bitterballen wordt de stand opgemaakt. Wij blijken de meeste soorten gezien te hebben en dat is mooi want de rekening voor consumpties is dus voor het andere team. Team A komt uit op 108 soorten en wij beëindigen de dag met een score van 110. Een totaal overzicht van de door ons team waargenomen soorten is te vinden op waarneming.nl. De resultaten van het andere team zijn hier te vinden. Beide teams hebben hier 1 soort minder omdat Grote Canadese Gans niet meer mee telt.

Een mooie score maar we hebben het gevoel dat er meer in zit. We missen een aantal soorten die te doen zijn in de regio (Geoorde Fuut, Braamsluiper, Slechtvalk, IJsvogel en Watersnip om er een paar te noemen). Volgens ons moet het mogelijk zijn om met een team 120 soorten op een dag te kunnen zien in de regio. In totaal werden er deze dag volgens vwgdelft.waarneming.nl 124 soorten gezien in de regio.

Helaas gaan we, vanwege de coronacrisis,  in 2020 geen Big Day doen. Hopelijk blijft een ieder gezond en kunnen we het in 2021 weer proberen.

Deze pagina is 232 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload