Home » Vereniging » plannen Groene Keijzer, voorheen compensatiegebied N470

plannen Groene Keijzer, voorheen compensatiegebied N470

Hans ZweekhorstIn de Zuidpolder van Delfgauw ligt de Groene Keijzer, voorheen compensatiegebied N470. Het is een natuurgebied bedoeld m.n. voor weidevogels. Al zijn er ook best wat moerasvogels (zie inventarisatieverslag in de Vogelstreken). Dit gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Natuur en Milieu Pijnacker-Nootdorp en de Vogelwacht werken daar nauw mee samen.

Het grootste deel wordt verpacht met beperking. Dat betekent dat de boer zich aan de natuur moet aanpassen, dus vogels gaan voor. Enkele delen zijn voor de boer minder interessant en het idee is geboren om de bestaande bloemenstrook aan de westkant uit te breiden. Die weststrook was een succes, mens en dier genoten ervan. En we zijn ervan overtuigd dat een uitbreiding aan de noord-oost kant ook succesvol zal zijn.

Zo’n bloem/kruidenrijk kavel kan uitstekend kuikenland voor weidevogels zijn en bedient ook de zaadeters. Het kavel ligt hoger, de grond is lemiger. Ik heb er foto’s van gemaakt en opgestuurd naar een zaadwinningsbedrijf. Zij stellen aan de hand van de foto’s vast welk mengsel hier zou aanslaan. Het zal wel inheems moeten zijn. De kosten worden door de Vogelwacht gedragen, al zullen wij proberen co-sponsors te vinden. Het project valt ruim binnen de doelstellingen van onze vereniging.
Persoonlijk ben ik zeer benieuwd of er door dit project ook nieuwe soorten hier tot broeden komen. Maar op bezoek mag ook. Stiekem hoop ik dat de patrijs dit ontdekt.

Deze pagina is 561 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder
feb
10
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland, St...
Excursie: Schouwen Duiveland, St...
feb 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, Schouwen Duiveland, Stellendam, Brouwersdam, Plan Tureluurs, Koudekerkse inlaag. auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en … Lees verder

Thank you for your upload