Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Huiszwaluwtil Rijswijk Buiten geplaatst

Huiszwaluwtil Rijswijk Buiten geplaatst

Pieter AaldringOp 28 april was het dan zo ver. Na ongeveer twee jaar voorbereiden, praten, overleggen, initiatief laten, initiatief nemen, het aanvragen van vergunningen bij de gemeente en het Hoogheemraadschap is op initiatief van de Vogelwacht Delft e.o. een heuse huiszwaluwtil geplaatst in de Rijswijkse nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten.

De gemeente Rijswijk had deze wijk aangewezen als voorbeeldwijk om zoveel mogelijk ecologische maatregelen te realiseren. Eén van de soorten waarvoor voorzieningen voor de hand lagen, was de huiszwaluw. Er is sinds enige jaren sprake van een uitdijende populatie afkomstig van de Kerstanjewetering op de rand van Delft, Den Hoorn en Rijswijk. Een aantal zwaluwen had de nieuwbouwwoningen ontdekt als fijne nestplaats. Door de open, lemige plekken tussen de nieuwbouwactiviteiten was er genoeg nestmaterieel te vinden. Zo was er de afgelopen jaren sprake van een kolonie van ongeveer 60 tot 70 broedparen. Lang niet gek voor een vogel die het lang niet overal even makkelijk heeft.

Echter, wat wil het geval; veel bewoners van de nieuwbouwwoningen willen na een aantal jaren hun witte dak-overstekken schilderen en bikken dan de nestkommetjes weg; vaak wel netjes na het broedseizoen, maar toch, weg is weg. Het was dus tijd om na te denken over alternatieve broedlocaties niet te ver van de huidige nesten. Een huiszwaluwtil was dan een logische oplossing. De gemeente Rijswijk had bij monde van Reinder de Boer en stadsecoloog Michel Barendse een mooi bedrag gereserveerd en hoopte dat een aantal bewoners het initiatief zouden nemen om zo’n til te plaatsten. Echter voor een handjevol bewoners is het best wel een financieel risico om zo’n til te bestellen.

Dus na enig overleg in het bestuur van de Vogelwacht hebben we de handschoen opgepakt. Offerte aangevraagd bij Vivara, een omgevings- en een watervergunning aangevraagd bij de gemeente respectievelijk het Hoogheemraadschap Delfland en de plaatsing begeleid, samen met Hans Zweekhorst.

Graag willen de til nog officieel openen met een informatiebord, samen met alle betrokken inclusief de enthousiaste bewoners. Deze laatste willen we ook graag inzetten bij het open houden van door de gemeente aangewezen modderplaatsen, waar de zwaluwen zelf nestmateriaal kunnen verzamelen, mochten ze persé zelf een nestkommetje willen bouwen.

Nu maar hopen dat de vogels de til aan het Terras van Sion kunnen vinden. Ik zal in ieder geval vaak een oogje in het spreekwoordelijke zeil houden.

Deze pagina is 228 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload