Home » Leden » Ledenblog » Op vogelreis vanuit je luie leesstoel

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Op vogelreis vanuit je luie leesstoel

Hans de WinterVogels zijn Hot! Om de haverklap verschijnen er verhalen in boeken, kranten of tijdschriften. En dat is al een hele tijd zo. Vogels zijn een graadmeter voor de biodiversiteit. Voor de stand van zaken van de gehele natuur. En dat niet alleen in de ‘vakliteratuur’ van Vogelbescherming en Natuurbehoud. Dus als je niet naar buiten kunt, of niet naar buiten wil, kun je het buiten van anderen naar binnen halen. Natuurhistorie is onuitputtelijk. De verhalen blijven komen. Het natuurlijke leven gaat namelijk altijd door, wat er ook gebeurt.

Al vele jaren lees ik met veel plezier de heerlijk geschreven boeken van Koos van Zomeren en Kester Freriks. Ook al is het niet altijd rozengeur en maneschijn wat ze beschrijven. Een melancholisch vrolijke variant zijn de verhalen van Hans Dorrestijn. Ik kan zijn zelfspot wel waarderen en hij schrijft ook lekker. Dat wil zeggen, dat vind ik. Smaken verschillen natuurlijk. Alle drie schrijvers waarvan ik aan een stuk door kan blijven lezen.

Andere regelmatige vogelschrijvers zijn Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen. Zij publiceren in verschillende kranten en tijdschriften. Hun artikelen zijn ook gebundeld in boekvorm verkrijgbaar. Prettig geschreven en zeer herkenbaar voor de beginnende vogelaar. Sinds begin vorig jaar is er ‘De Scharrelaar, vogeltijdschrift voor lezers’. Verschijnend in het voorjaar en in het najaar, alleen met verhalen over vogels. Er staan er nu dus al drie bij mij in de boekenkast.

Mijn nieuwste boekaanwinst is ‘Caspar loopt, Een voettocht door de landschappen van Nederland’. Als e-book deze keer. Een prachtige uitvinding de e-reader. Leest net als een boek van papier. Dat kun je van een tablet niet zeggen. Over de geneugten van een e-reader en e-books gaat het nu echter niet. Terug naar de inhoud! Caspar Janssen schreef voor de Volkskrant bijna dagelijks een miniatuurtje over zijn voettocht door Nederland. Een voettocht van anderhalf jaar, van mei 2017 tot en met november 2018. Ik moet eerlijk zeggen dat ik lang niet alle stukjes van hem toen heb gelezen. Ik had moeite met het zoekende in zijn stukjes. Wat hij allemaal niet wist. Dat in combinatie met het niet altijd positieve nieuws over het reilen en zeilen van de ‘wilde’ natuur in Nederland. Postzegeltjes natuur in zijn woorden, ingebed tussen grote percelen intensieve landbouw. Toch zijn boek gekocht en het boeiend genoeg bevonden. Heldere verhalen met enthousiasme geschreven. En niet meer dan logisch dat je al lerend op stap gaat. Want onbekend maakt onbemind. Als je iets niet weet, kun je er ook niet enthousiast over worden. Laat staan aan natuurbehoud te willen en kunnen werken.

Veel leerzaam leesplezier allemaal.

 

Deze pagina is 4 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading