Home » Leden » Ledenblog » Bosuilen in bebouwde kom

Bosuilen in bebouwde kom

Caroline ElfferichBegin april wandel ik met mijn man in de avondschemering naar de Hoogseweg in Pijnacker om te luisteren of daar geluiden van uilen te horen zijn. Afgelopen jaren zaten daar wel eens steenuilen en ransuilen, dus altijd spannend of ze ook dit jaar van zich laten horen.

Na ongeveer een half uur zwijgend wachten hebben we nog steeds geen uilengeluiden gehoord. Zo gaat dat meestal met dit soort uitstapjes, je moet een beetje geluk hebben. Omstreeks half tien gaan we weer op huis aan. Onderweg horen we echter tot onze verbazing de spookachtige vibrerende roep van een mannetje bosuil: “HOEOEuh…hoe hoe hoe HOEOEuh”. Het geluid komt uit de richting van het Klapwijkpark. We lopen meteen die kant op, maar de uil laat zich niet meer horen. Eind vorig jaar zat er een bosuil in de strook bos tussen Akkerlanden en het spoor. De volgende avond gaan we daarheen met een omweg langs het Tolhekpark, maar zonder succes.

Enkele dagen later krijg ik via de Telstar redactie een bericht van een mevrouw uit Koningshof: “Circa een week geleden dacht ik voor het eerst een uil te horen ’s avonds. Wij wonen in de buurt van de dorpskerk en eerlijk gezegd had ik niet verwacht een uil te horen in onze omgeving. Maar sinds een week hoor ik ’s avond, maar ook vanmorgen vroeg om 6.00 uur een uil…. Zojuist heb ik op youtube een filmpje geluisterd van uilengeluiden en ik denk dat het een bosuil is.”

Diezelfde avond ondernemen we een uilenexpeditie richting dorpskerk. De uilen zwijgen in alle talen. Desondanks neem ik mij voor om over de bosuil te schrijven in de natuurrubriek. Ik vraag Gerard de Hoog of hij een foto van een bosuil heeft. Dat blijkt niet het geval, maar hij schrijft: “De bosuil hoor ik hier al een week of zes. Afgelopen woensdag man en vrouw roepend. Twee weken geleden zat er ’s ochtends vroeg één kort in de tuin, grote paniek onder de Eksters.” Gerard woont niet ver van de dorpskerk, dus het gaat vast om hetzelfde stel.

Niet veel later krijg ik weer bericht van de mevrouw uit Koningshof: “Vannacht werd ik wakker om 2.45 uur van een uilenroep! Ik ben uit bed gegaan en heb in de open achterdeur staan luisteren. Het klonk zeer dichtbij! Echt in de bomen aangrenzend aan onze tuin. Op een gegeven moment zag ik hem zelfs vliegen. Het was een zwarte schaduw in de nacht. Van opwinding kon ik niet meer slapen. Om 5.00 uur hoorde ik de uil weer! Ik was zo duf dat ik niet echt meer wakker geworden ben, ik heb alleen op de klok gekeken. Daarna droomde ik dat het helemaal geen uil bleek te zijn, maar een soort van paarse kraanvogel. Hahaha.”

 

 

Deze pagina is 271 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
4
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 4 @ 07:00 – 13:00
Zaterdag 4 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 2 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie aan de … Lees verder
jun
10
vr
19:00 Wandel-avondexcursie plas-drasge...
Wandel-avondexcursie plas-drasge...
jun 10 @ 19:00 – 21:00
Avondexcursie plas-drasgebied Korftlaan o.a. oeverzwaluwwand Vrijdag 10 juni, 19.00-21.00 uur, wandelexcursie Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 9 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Annemieke van Oosten. Tel: telefoonnr . … Lees verder
jun
18
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade
Wandelexcursie Tanthofkade
jun 18 @ 07:00 – 12:00
Zaterdag 18 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 16 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent een … Lees verder
jun
25
za
09:00 Fietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
Fietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
jun 25 @ 09:00 – 12:00
Zaterdag 25 juni, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . De Zuidpolder van Delfgauw … Lees verder
aug
20
za
hele dag Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
aug 20 hele dag
Jubileumactiviteit: sluitingsdatum fotowedstrijd
Vandaag sluit de inzendingstermijn voor de fotowedstrijd. Zie https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=11306

Thank you for your upload