Home » Leden » Ledenblog » Broedende eend in de tuin… HELP!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Broedende eend in de tuin… HELP!

Caroline ElfferichBegin mei ontvang ik het volgende bericht: “Bij mijn ouders in Pijnacker zit een eend te broeden in een geheel omsloten tuin, dus ze kan er straks niet zomaar uit met haar kroost. Mijn ouders zitten al te bedenken hoe dat straks moet.”

Omdat ik geen ervaring heb met zo’n situatie, adviseer ik om de Wildopvang in Delft te bellen. Enkele dagen later vraag ik hoe het ervoor staat met de broedende eend en krijg als antwoord: “Ze zijn een uur geleden uit het ei gekomen. Het zijn zeven kuikens. Mijn moeder heeft de kleine eendjes in een doos gezet en daarna is ze samen met moeder-eend door de voordeur naar de sloot gelopen. Eind goed al goed. Ik ga zo nog even kijken om foto’s te maken.”

Niet veel later krijg ik een minder vrolijke mededeling: “Ben net nog even bij mijn ouders langs gegaan. Volgens mijn moeder zat er nog een klein eendje in de tuin. We hoorden piepen maar konden hem niet vinden. Mijn moeder was ook een beetje teleurgesteld dat ze geen foto’s heeft kunnen maken van het hele gebeuren. Ik ben nog in de sloot voor het huis gaan zoeken naar moeder-eend met haar kuikens, maar daar waren ze niet meer.”

Enige tijd later ontvang ik het volgende bericht: “We hebben het laatste eendje gevangen en naar de wildopvang in Delft gebracht. Eerst hebben we nog foto’s gemaakt, waaronder een paar hele leuke. Bij de buurvrouw van mijn ouders zit trouwens nu ook een eend te broeden in de achtertuin. Die heeft straks hetzelfde probleem.”

De aanpak om de eenden-familie naar de sloot te helpen is succesvol gebleken. Naderhand heb ik contact opgenomen met de Wildopvang voor aanvullende adviezen. De eendjes mogen pas naar de sloot worden gedirigeerd als ze ongeveer een dag oud zijn en met de moeder rondlopen. Ze kunnen namelijk de eerste uren nog niet goed lopen. Ook de eendjes die wat later uit het ei kruipen moeten de kans krijgen met de groep mee te kunnen. De moeder-eend is enorm aan de groep gehecht en zolang ze haar kleintjes hoort piepen zal ze naar hen terugkeren. Het is niet aan te bevelen om een eenden-familie langer dan een dag in de tuin te laten rondwandelen, want dan gaat de moeder-eend heen en weer vliegen naar de sloot.

Aandacht voor wilde eendenkuikens is op zijn plaats, want dit jaar is uitgeroepen tot ‘Jaar van de wilde eend’. De populatie wilde eenden is flink gekrompen de laatste decennia. Men vermoedt dat er te weinig kuikens overleven. Dit jaar loopt er een landelijk onderzoek naar kuikenoverleving waar iedereen aan mee kan doen (zie website Vogelbescherming).

Deze pagina is 2 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 20 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Denk aan de … Continue reading