Home » Leden » Ledenblog » Wilhelminapark Delft

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Wilhelminapark Delft

Annemieke van OostenDit jaar zijn voor de derde keer de broedvogels geïnventariseerd in het Wilhelminapark. Het Wilhelminapark is gelegen naast het Stanislascollege Westplantsoen, in de wijk Hof van Delft. Een blik op Wikipedia leert dat het Wilhelminapark is aangelegd in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het park is geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl. Centraal in het park ligt een grote vijver. Daaromheen ligt een grasveld, dat wordt omgeven door struiken en bomen. Het grasveld is erg geliefd bij de leerlingen van het Stanislascollege. Op een zomerse dag zitten de kinderen in groepjes bij elkaar te kletsen.

De hondenbezitters komen ook graag in dit park. De honden lopen vaak los en rennen elkaar achterna door de bosjes. Het lijkt niet uit te maken voor de vogels. Die blijven terugkomen. Weliswaar andere soorten dan in de beginjaren van de telling, maar nog altijd veel verschillende vogels. Dit jaar 26 soorten.

Op 17 maart was de eerste inventarisatie, op 19 juni de laatste. In totaal is er 10 keer rond zonsopgang een bezoek gebracht aan het Wilhelminapark.

Wat opvalt, is de achteruitgang van de wilde eend. Dit jaar, 2020, is juist uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Ook in dit park wordt duidelijk dat er steeds minder gesignaleerd worden. In 2012 werden nog 16 territoria vastgesteld, dit jaar maar 2.

Ook de meerkoet heeft beduidend minder territoria dit jaar; 6 ten opzichte van 12 vorig jaar. Tijdens het inventariseren viel al op dat er minder van deze soort aanwezig waren.

De grote bonte spechten vlogen af en aan. Vooral tijdens de eerste wandelingen waren ze vaak te zien. Er werd ook op gewezen door wandelaars. En diverse keren werd zelfs gevraagd of de spechten al gesignaleerd waren.

De groene specht was ook aanwezig, voor het derde achtereenvolgende jaar inmiddels.

Op 5 april was de eerste zwartkop van dit jaar te zien en te horen. Eind mei zat een paar met hun jongen in een struik. Sowieso waren er veel jongen te zien dit jaar; roodborst, winterkoning, grote bonte specht, pimpelmees en koolmees.

Het was weer mooi om te zien hoe de vogels leven in dit park. Het totaaloverzicht staat volgend jaar in het Jaarverslag 2020 van de Vogelwacht Delft e.o..

Deze pagina is 8 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 20 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Denk aan de … Continue reading