Home » Leden » Ledenblog » Toverpoten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Toverpoten

Gert van der HornVoor vogelaars zijn er natuurlijk heel veel “Wist je dat”-jes. Een minder bekende is dat sommige vogels hun poten van kleur kunnen laten veranderen! Voor mij gaat dit weetje gepaard met een leuke herinnering van toen ik nog helemaal niet zo veel vogelervaring had. Ik lag met verrekijker en fototoestel – het was anno 2003 nog de tijd van dia- en film-rolletjes – aan de oever van een rivier in Californië vogels te kijken, toen daar een kleine reiger aan kwam vliegen. Hij/zij landde niet zo heel ver weg in het ondiepe water. Supergaaf natuurlijk! Dat moest voor mij een nieuwe soort zijn en ik kon ‘m goed bekijken. Hij/zij was wit-grijzig met een donkere rug, een donker petje, gele poten, en compact, alsof z’n kop direct op z’n romp zat: een soort van blauwe reiger met flink ingekorte nek. Direct de net gekochte Stokes Field Guide erop na gebladerd, en ja hoor, geheel conform de foto die daarin stond, een Nycticorax nycticorax, oftewel de Black-crowned Night-Heron. En dat op klaarlichte dag. En toen gebeurde het magische. Er kwam nog een klein reigertje aan vliegen en ook die landde in het water. Hij leek sprekend maar in plaats van gele poten had deze zeer opvallende frambozenrode poten. Mijn geluk kon niet op, zomaar nog een nieuwe soort erbij. Het hele veldgidsje een paar keer doorgebladerd maar een reiger met rode poten was niet te vinden. Dus heb ik maar snel wat dia’s geschoten. Meer bewijsplaatjes dan kunstwerken, maar goed, ze stonden er allebei op. Verder het natuurschoon daar nog eens goed bewonderd natuurlijk, want er waren nog meer nieuwe soorten te zien.

Het mysterie moest natuurlijk opgehelderd worden, dus op een later moment in zo’n heerlijke ‘american book store’ heb ik wat andere gidsen er op nageslagen. De National Geographic Birdguide bood uitkomst: er stond bij de plaatjes van de Black-crowned Night-Heron ook eentje met rode poten en de aanduiding ‘high breeding adult’. Wat blijkt? De kwak -want daar hebben we het over- krijgt in het geval hij/zij een broedpaar vormt rode in plaats van gele poten. Iedereen is vast bekend met de invloed van hormonen op het lichaam (rodere lippen .. of is dat cosmetica?), maar een andere kleur poten dat is toch bijna hekserij. De engelse soortnaam Black-crowned Night-Heron klinkt ook gewoon magischer dan onze nuchtere onomatopee ‘Kwak’.

Nadere bestudering leert dat bij wel meer vogels het kleurpigment in de poten verandert tijdens het broedseizoen. Grote zilverreigers krijgen geel boven aan hun poten, soms zelfs ook een beetje rood/oranje, terwijl hun poten buiten het broedseizoen vooral zwart zijn. Ook onze gewone blauwe reiger kan tijdens het broeden rood/roze poten krijgen terwijl die normaal groen/gelig zijn. Ook bij spreeuwen is er variatie tussen zwart/grijs, lichtroze en donkerroze. Er zijn vast nog meer voorbeelden, maar de kwak is wat mij betreft toch de meestertovenaar, een echte wondersoort. Gelukkig zijn ze ook in Europa te zien, zelfs in Nederland, maar heeft iemand ze hier ook wel eens met rode poten waargenomen?

Deze pagina is 13 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 20 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Denk aan de … Continue reading
sep
5
za
07:00 Fietsexcursie Westlandse Plassen
Fietsexcursie Westlandse Plassen
sep 5 @ 07:00
Start: Onder Ons / Zwembad Kerkpolder om 7.01 uur Informatie en aanmelden op donderdag 3 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn.  Tel.nr.: – telefoon klik hier – Een aangepaste, korte … Continue reading
sep
19
za
07:00 Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
sep 19 @ 07:00
Rondje Ackerdijk, Zaterdag 19 september 2020, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Ongeveer 11.00 uur terug. Informatie en aanmelden op donderdag 17 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. … Continue reading
okt
4
zo
11:00 Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
okt 4 @ 11:00
Zondag 4 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. – … Continue reading
okt
10
za
08:00 Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
okt 10 @ 08:00
Zaterdag 10 oktober,  De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start:  Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 8 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. – telefoon … Continue reading