Home » Leden » Ledenblog » Hans en Hans en de nachtzwaluwen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Hans en Hans en de nachtzwaluwen

Hans de WinterEindelijk was het zover, nachtzwaluwen luisteren en kijken. Jaarlijks keek ik uit naar de laatste excursie van het seizoen. Alleen kon ik nooit op de betreffende datum. Balen! Dan maar in 2020. Helaas, van de excursieagenda afgehaald. Dan maar eigen initiatief. Hans Z was wel te porren om met mij mee te gaan naar de Kriekelareduinen onder Bergen op Zoom. De eerste afspraak viel letterlijk in het water, maar maandagavond 13 juli was het zover. Met mijn oranjerode automobiel stond ik om 19:30 uur bij Hans voor de deur.

Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide is goed aan te rijden vanuit Delft. Parkeren bij Taverne De Heusche Bollaert aan de 1e Verdelingsweg in Putte. Vervolgens de zandpaden op, het asfalt en de verlichting houden hier op. Vooral op de terugweg is dat iets om rekening mee te houden. De Oude Postbaan leidde ons naar de Kriekelareduinen, enkele kilometers lopen door het bos en vlak voor de Belgische grens links aanhouden. Eén wandelaar kwamen we tegen en vlak bij de duinen twee mountainbikers, meer niet. Wat een rust en stilte, stilte die bijna voelbaar is, een heel apart gevoel.

Ook het vogelleven bleef vrijwel stil. De meeste balts, paarvorming en het voortbrengen van nageslacht hebben we alweer gehad. Maar daar niet om getreurd, we hadden maar één doel en waren er van overtuigd dat dat zou lukken: de nachtzwaluwen. En of het gelukt is! Hans en Hans werden lyrisch! Om 22:15 uur, na geruime tijd wachten in de overigens prachtige omgeving, werden we toch wat ongeduldig. We gooiden er wat App geluiden in. En toen barstte het los. Minutenlang zingen van meerdere kanten. Gevolgd door drie rondjes showvlucht rondom ons van een volwassen mannetje. Later twee exemplaren zingend in bomen verspreid op de heide/duinen, goed zichtbaar. Zodra ze ons zagen, opvliegend met wat kreten en klappend met de vleugels. Puur genieten! Later nogmaals wat vliegende exemplaren en het zingen ging continu door. Maar toen werd het al aardig donker. We moesten ons echt losscheuren van deze plek, om met nog een beetje licht weer over de Oude Postbaan naar de auto te lopen. 00:45 uur heb ik Hans Z weer netjes thuis afgeleverd. Wat een topavond!

 

Deze pagina is 21 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jan
29
vr
hele dag Nationale tuinvogeltelling 2021
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag
Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt … Lees verder
feb
11
do
20:00 Lezing: Wormen: wat doen ze in d...
Lezing: Wormen: wat doen ze in d...
feb 11 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Wormen: wat doen ze in de bodem en waarom zijn ze belangrijk? ​
Door Jeroen Onrust Donderdag 11 februari 2021, 20:00 uur Online lezing via Zoom Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke … Lees verder
mrt
11
do
20:00 Lezing: betekenis van Vogelnamen
Lezing: betekenis van Vogelnamen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Info volgt, maar reserveer deze datum alvast. Het wordt uiteraard weer een online lezing.