Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Brabantse Biesbosch, 22 augustus 2020

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag Excursie Brabantse Biesbosch, 22 augustus 2020

Toine AndernachDe aankondiging op de website was veelbelovend: “Visarend en Zeearend zijn bijna vaste prik op deze excursie”. Met dit positieve gevoel en zonder regen vertrokken we met Hans en acht deelnemers naar de Biesbosch.

Ons eerste traject leidde naar de Kievitswaard. Daar zagen we onder andere een kleine zilverreiger en een prachtige visarend. De visarend vormde de rode draad van de dag. In totaal zagen we er zes. Het eerste deel van de belofte was dus al ingelost.

Vervolgens liepen we naar de Noordwaard waar we op het gras over het water konden uitkijken. Het zat er vol met kemphanen en ook de watersnip liet zich mooi zien. Verder kwam er een oeverloper langs en in het gras hipten witte en gele kwikstaarten. Wat later zagen we casarca’s (levensvogel voor een paar deelnemers!) en een juveniele bruine kiekendief. Ook volgde er nog een lesje over meeuwen.

Om kwart voor 11 kregen we toch wel zin in koffie. Voor bezoekerscentrum MuseumEiland bleek het nog wat te vroeg, want ze gingen pas om 11.00 uur open. Gelukkig had Hans snel een alternatief paraat: op jacht naar de buffelkopeend op zoetwaterbassin de Petrusplaat. Na een kwartier speuren bleek hij toch makkelijker te missen dan we dachten… Het bakkie troost bij MuseumEiland, inclusief onvervalst Brabants worstenbroodje, was gelukkig niet ver weg.

Na de koffie liepen we door een wat boomrijker gebied met minder wind waardoor we meer vogels konden horen. Staartmezen, pimpelmezen en vinken kwamen langs en Peter van den A. dacht nog een gekraagde roodstaart te horen. Wat later herkenden we ook de groene specht en de waterral op ons gehoor. Onze focus verschoof tijdelijk nog naar een paar prachtige vlinders: we zagen distelvlinders, dagpauwogen en atalanta’s. Jaja, we zijn van alle markten thuis.

Het werd tijd om Brabant te verlaten met de pont Kop van ‘t Land. Gewapend met mondkapjes maakten we de oversteek. Aan de overkant reden we langs de Merwede naar de Tongplaat. Daar hoorden we ook de enige Cetti’s zanger van de dag. Met het ezelsbruggetje van Hans (“Oui, oui, oui, je suis, oui, oui, oui, je suis, le bouscarle de Cetti’”) vergeet niemand meer hoe die zingt. Na een optimistisch “het blijft wel droog, joh”, hebben we nog een kwartier in de auto doorgebracht om de hoosbui over te laten waaien.

Maar na de regen kwam zonneschijn: Hans zag een zeearend. Eén probleem: hij was de enige. En sommige niet nader te noemen deelnemers moesten hem eerst zien en dan geloven en zelfs het woord ‘hallucinaties’ viel een paar keer. Maar op het moment suprême liet het optimisme van Hans ons niet in de steek. Na een luidkeels “zeearend!!!” kwam hij als een sierlijk vliegend tapijt omhoog (wie heeft dat vliegende deur bedacht?) en zweefde laag verder over het riet. En terwijl we hem met onze kijkers volgden, zagen we als klap op de vuurpijl nog een tweede zeearend op een stronk zitten. Onze dag kon niet meer stuk en het aura van Hans straalde als nooit tevoren.

Tenslotte brachten we nog een bliksembezoek aan de nieuwe Dordtse Biesbosch, een nieuw natuurgebied ten zuiden van Dordrecht. Jammer dat het niet lang duurde tot we daar ook door de hoosbuien werden verdreven. We konden nog wel de bosruiter maar net niet de pijlstaart meepikken.

Dank aan Hans voor deze mooie dag: dankzij zijn enthousiasme en kennis van het gebied hebben we toch maar mooi twee zeearenden en meer dan vijftig andere soorten gezien!

Waargenomen soorten:

Visdief, Zwarte Kraai, Torenvalk, Kleine Zilverreiger, Wilde Eend, Blauwe Reiger, Meerkoet, Visarend, Kokmeeuw, Kievit, Lepelaar, Turkse Tortel, Watersnip, Fuut, Kemphaan, Bergeend, Tureluur, Oeverloper, Boerenzwaluw, Witte Kwikstaart, Grote Zilverreiger, Gele Kwikstaart, Knobbelzwaan, Graspieper, Grauwe Gans, Nijlgans, Grote Canadese Gans, Buizerd, Krakeend, Huiszwaluw, Aalscholver, Kleine Mantelmeeuw, Oeverzwaluw, Koolmees, Casarca, Grote Mantelmeeuw, Bruine Kiekendief, Slobeend, Kuifeend, Groene Specht, Waterral, Vink, Staartmees, Pimpelmees, Tjiftjaf of Fitis, Houtduif, Spreeuw, Cetti’s Zanger, Wintertaling, Pijlstaart, Zeearend, Ekster, Dodaars, Waterhoen, Bosruiter, Kauw

De foto credits:

Bruine kiekendief, kleine zilverreiger, visarend en zeearend: Wim Priem
Hans op de pont: Toine Andernach
Groepsfoto: Peter Esselink

Deze pagina is 14 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
4
zo
11:00 Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
okt 4 @ 11:00
Zondag 4 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. – … Continue reading
okt
10
za
08:00 Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
okt 10 @ 08:00
Zaterdag 10 oktober,  De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start:  Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 8 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. – telefoon … Continue reading
okt
17
za
08:00 Fietsexcursie Driemanspolder
Fietsexcursie Driemanspolder
okt 17 @ 08:00 – 14:00
Zaterdag 17 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 15 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. – telefoon klik hier – Op … Continue reading
nov
7
za
08:00 Oude land van Strijen/Korendijks...
Oude land van Strijen/Korendijks...
nov 7 @ 08:00
Zaterdag 7 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 5 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Continue reading
dec
12
za
08:00 Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
dec 12 @ 08:00
Zaterdag 12 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Continue reading