Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Brabantse Biesbosch, 22 augustus 2020

Verslag Excursie Brabantse Biesbosch, 22 augustus 2020

Toine AndernachDe aankondiging op de website was veelbelovend: “Visarend en Zeearend zijn bijna vaste prik op deze excursie”. Met dit positieve gevoel en zonder regen vertrokken we met Hans en acht deelnemers naar de Biesbosch.

Ons eerste traject leidde naar de Kievitswaard. Daar zagen we onder andere een kleine zilverreiger en een prachtige visarend. De visarend vormde de rode draad van de dag. In totaal zagen we er zes. Het eerste deel van de belofte was dus al ingelost.

Vervolgens liepen we naar de Noordwaard waar we op het gras over het water konden uitkijken. Het zat er vol met kemphanen en ook de watersnip liet zich mooi zien. Verder kwam er een oeverloper langs en in het gras hipten witte en gele kwikstaarten. Wat later zagen we casarca’s (levensvogel voor een paar deelnemers!) en een juveniele bruine kiekendief. Ook volgde er nog een lesje over meeuwen.

Om kwart voor 11 kregen we toch wel zin in koffie. Voor bezoekerscentrum MuseumEiland bleek het nog wat te vroeg, want ze gingen pas om 11.00 uur open. Gelukkig had Hans snel een alternatief paraat: op jacht naar de buffelkopeend op zoetwaterbassin de Petrusplaat. Na een kwartier speuren bleek hij toch makkelijker te missen dan we dachten… Het bakkie troost bij MuseumEiland, inclusief onvervalst Brabants worstenbroodje, was gelukkig niet ver weg.

Na de koffie liepen we door een wat boomrijker gebied met minder wind waardoor we meer vogels konden horen. Staartmezen, pimpelmezen en vinken kwamen langs en Peter van den A. dacht nog een gekraagde roodstaart te horen. Wat later herkenden we ook de groene specht en de waterral op ons gehoor. Onze focus verschoof tijdelijk nog naar een paar prachtige vlinders: we zagen distelvlinders, dagpauwogen en atalanta’s. Jaja, we zijn van alle markten thuis.

Het werd tijd om Brabant te verlaten met de pont Kop van ‘t Land. Gewapend met mondkapjes maakten we de oversteek. Aan de overkant reden we langs de Merwede naar de Tongplaat. Daar hoorden we ook de enige Cetti’s zanger van de dag. Met het ezelsbruggetje van Hans (“Oui, oui, oui, je suis, oui, oui, oui, je suis, le bouscarle de Cetti’”) vergeet niemand meer hoe die zingt. Na een optimistisch “het blijft wel droog, joh”, hebben we nog een kwartier in de auto doorgebracht om de hoosbui over te laten waaien.

Maar na de regen kwam zonneschijn: Hans zag een zeearend. Eén probleem: hij was de enige. En sommige niet nader te noemen deelnemers moesten hem eerst zien en dan geloven en zelfs het woord ‘hallucinaties’ viel een paar keer. Maar op het moment suprême liet het optimisme van Hans ons niet in de steek. Na een luidkeels “zeearend!!!” kwam hij als een sierlijk vliegend tapijt omhoog (wie heeft dat vliegende deur bedacht?) en zweefde laag verder over het riet. En terwijl we hem met onze kijkers volgden, zagen we als klap op de vuurpijl nog een tweede zeearend op een stronk zitten. Onze dag kon niet meer stuk en het aura van Hans straalde als nooit tevoren.

Tenslotte brachten we nog een bliksembezoek aan de nieuwe Dordtse Biesbosch, een nieuw natuurgebied ten zuiden van Dordrecht. Jammer dat het niet lang duurde tot we daar ook door de hoosbuien werden verdreven. We konden nog wel de bosruiter maar net niet de pijlstaart meepikken.

Dank aan Hans voor deze mooie dag: dankzij zijn enthousiasme en kennis van het gebied hebben we toch maar mooi twee zeearenden en meer dan vijftig andere soorten gezien!

Waargenomen soorten:

Visdief, Zwarte Kraai, Torenvalk, Kleine Zilverreiger, Wilde Eend, Blauwe Reiger, Meerkoet, Visarend, Kokmeeuw, Kievit, Lepelaar, Turkse Tortel, Watersnip, Fuut, Kemphaan, Bergeend, Tureluur, Oeverloper, Boerenzwaluw, Witte Kwikstaart, Grote Zilverreiger, Gele Kwikstaart, Knobbelzwaan, Graspieper, Grauwe Gans, Nijlgans, Grote Canadese Gans, Buizerd, Krakeend, Huiszwaluw, Aalscholver, Kleine Mantelmeeuw, Oeverzwaluw, Koolmees, Casarca, Grote Mantelmeeuw, Bruine Kiekendief, Slobeend, Kuifeend, Groene Specht, Waterral, Vink, Staartmees, Pimpelmees, Tjiftjaf of Fitis, Houtduif, Spreeuw, Cetti’s Zanger, Wintertaling, Pijlstaart, Zeearend, Ekster, Dodaars, Waterhoen, Bosruiter, Kauw

De foto credits:

Bruine kiekendief, kleine zilverreiger, visarend en zeearend: Wim Priem
Hans op de pont: Toine Andernach
Groepsfoto: Peter Esselink

Deze pagina is 460 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload