Home » Actviteiten » Lezingen » Impressie lezing : Fossielen, muur- en straatplantjes

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Impressie lezing : Fossielen, muur- en straatplantjes

Aleida van den Akker
Gehouden op 14 januari 2021 door Margreet Hogeweg

Het was de eerste keer dat we als natuurverenigingen de natuurlezing die we normaal elke 2e donderdag van de maand in de Papaver organiseren, online hebben gehouden. De corona-maatregelen hebben ons ertoe gedwongen. We moeten ineens gaan nadenken over bijvoorbeeld: hoe regelen we het aanmelden? En hoe houden we contact met de toehoorders tijdens de lezing? Dat soort vragen. Maar het is allemaal goed gegaan. Er hebben zich uiteindelijk 114 mensen aangemeld en die hebben met plezier naar de lezing van Margreet Hogeweg gekeken en geluisterd. Na afloop waren de reacties op de chat zeer positief.

Margreet heeft met deze lezing aangetoond dat de natuur, in levende en in fossiele vorm, ook in de Delftse Binnenstad volop aanwezig is. Zij toonde vele foto’s van fossielen die je zomaar in de binnenstad en in het winkelcentrum De Hoven tegen kan komen. Voor de plekken:zie bijgaand kaartje. In de binnenstad is dat met name in het Belgisch hardsteen waarin beestjes terecht zijn gekomen. Deze steensoort dateert van 383-331 miljoen jaar geleden en is gebruikt voor stoepranden, maar ook op de trap van het stadhuis. Het gaat met name om fossielen van zeelelie, koralen, slakken en schelpen. In vloer van De Hoven, die veel jonger is namelijk iets van 157-152 miljoen jaar oud, kun je ammoniet, pijlinktvis en spons tegenkomen. Meer daarover op: https://www.ivn.nl/document/ivn-stadsfossielen-zoekkaart en het boekje van Jelle Reumer Stadsfossielen waarvan de 2e druk net uit is gekomen.

Na de fossielen ging het verder met de straat- en muurplantjes. Met name aan de kademuren langs de grachten zijn hele mooie te vinden, allerlei varens maar ook het muurleeuwenbekje bijvoorbeeld. Meer hier over op: https://www.floron.nl/onderzoek/muurplanten. Margreet deed ook nog een oproep om de (binnen)stad wat groener te maken. Op de stoep mag bijvoorbeeld een tegelbreed randje langs de gevel groen gemaakt worden en ook kunnen boomspiegels geadopteerd worden. Meer info hierover bij de gemeente.

Al met al een geslaagde avond. Voor herhaling vatbaar, stond op de chat.

Deze pagina is 12 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

mrt
11
do
20:00 Lezing: De vogels en hun namen
Lezing: De vogels en hun namen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Donderdag 11 maart 2021, 20:00 uur Online lezing via Zoom, gratis Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond … Lees verder