Nieuwsgierigheid is de belangrijkste drijfveer achter de vogelhobby van Hein Verkade. Hij vindt het daarnaast belangrijk om beschermingsactie te ondersteunen met telgegevens. “Des te langer je telt des te waardevoller en interessanter de gegevens zijn”. Soorten die hij de afgelopen tientallen jaren heeft gevolgd zijn onder andere de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw, de Huismus, de Houtsnip, de Aalscholver en de Drieteenstrandloper. Deze avond zal hij speciaal aandacht geven aan de gierzwaluw. Hoe leven ze en wat heeft hij met al de tellingen ontdekt?
Locatie Papaver, Korftlaan, Delft.
Aanvang : 20:00 uur
Kom op tijd want vol=vol.
Een egel heeft ± 8000 stekels waarmee hij zich tegen de vijand beschermt. Maar egelopvangcentra zitten vol, hoe kan dat? Tijdens een onderzoek kwam Merel er achter dat we eigenlijk maar weinig weten over deze stekelige zoogdieren. Om meer onderzoek en een betere bescherming van de egel mogelijk te maken, richtte zij de Egelwerkgroep Nederland op. Merel Klaarmond vertelt deze avond over de egel en zijn leefwijze. Van paartijd tot winterslaap, van populatieaantallen tot bedreigingen. Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het jaar van de Egel en in het teken hiervan werd het project “Egelsnelweg” gelanceerd. Met een egelsnelweg help jij de egel op weg!
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
door Michel Kuipers
Het gebied van Midden Delfland is bijzonder, een open polderlandschap tussen de grote steden Rotterdam, Den Haag en Delft. Niet voor niets heeft het sinds november 2017 de status ‘Bijzonder provinciaal landschap’. Michel Kuijpers kent het gebied en alles wat daar leeft, heel goed. Hij is voorzitter van de Vogelwerkgroep Midden Delfland en werkt al bijna 40 jaar mee aan wintertellingen van vogels en heeft aan diverse vogel-inventarisatieprojecten meegewerkt. Hij is dé uilenexpert (samen met John Kleiweg) in het gebied. Vanuit deze kennis en ervaring
kan hij heel boeiend vertellen over alle vogels die in Midden Delfland, al dan niet tijdelijk, wonen. En natuurlijk komen ook de bijzondere projecten aan de orde die sommige vogelsoorten een steuntje in de rug geven. Bijvoorbeeld over de visdieven , de oeverzwaluwen en de weidevogels. De vele mooie foto’s zullen zijn verhaal illustreren.
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
Merijn Loeve, mede- auteur van het in april 2019 verschenen boek: ‘ De Nederlandse Meeuwengids’
Meeuwen zijn misschien wel de lastigste vogelfamilie om op naam – en op leeftijd- te brengen. Niet alleen hebben we in Nederland twaalf verschillende soorten meeuwen, die soorten zien er in de eerste jaren van hun leven ook nog eens heel verschillend uit. Geen gemakkelijke klus om deze mooie vogels uit elkaar te houden. Merijn en Albert zijn échte meeuwenliefhebbers met kennis van zaken. Ze bespreken de vijf meest algemene meeuwensoorten van Nederland. Per kalenderjaar lichten zij de belangrijkste kenmerken toe. Ook het melden van ringen krijgt aandacht. Aan het einde van de avond krijg je zelfs zin om in het veld een geelpootmeeuw van een zilvermeeuw te onderscheiden, of andersom. De lezing is voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars en andere natuurliefhebbers, leuk en bovenal leerzaam.
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
Ireen Muller, gemeente Den Haag
Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan.
Irene Mulder heeft beleid ontwikkeld om natuurinclusief bouwen ‘handen en voeten te geven’. Er is veel belangstelling voor het door Den Haag (in samenwerking met Arcadis) ontwikkelde beleid. Irene zal toelichten hoe dit beleid tot stand is gekomen en wat Den Haag hoopt er mee te bereiken
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
UPDATE: DE LEZING GAAT NIET DOOR.
Jeroen Onrust onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels.
“Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen Onrust. Hij onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en als voedsel voor weidevogels. Hiervoor won hij mei 2019 de Wetenschapsprijs Campus Fryslân. Nachtenlang ploeterde hij door het boerengrasland op een zelfontworpen wormenkar. Een belangrijke groep regenwormen zijn de rode regenwormen. Ze zijn belangrijk als voedsel voor zichtjagers, zoals de kievit, maar ook voor een gezond functionerende bodem en dus ook belangrijk voor de boer. De rode worm staat volgens Jeroen aan het begin van een bloeiende keten, maar daar is een andere manier van bemesting en landgebruik voor nodig.
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
Update : Vanwege het Coronavirus is de lezing afgelast.
Arie van den Berg, van biologische veehouderij Hoeve Ackerdijk, Schipluiden
Arie is een biologische boer die vanuit zijn jarenlange ervaring zal vertellen. Hij zal de volgende vragen beantwoorden: Hoe lang boert zijn familie al op deze plek? Wat is de aanleiding geweest om biologisch te gaan werken? Welke hobbels heeft hij moeten nemen? Hoe houdt hij rekening met de natuur en landschap? Krijgt hij voldoende steun van met name de natuurverenigingen?
Wat maakt biologisch nu zo bijzonder tussen begrippen als kringloopboeren, natuurinclusieve landbouw, drie sterren producten e.d. Arie zal ook zijn visie geven over hoe de natuur in combinatie met landbouw zou kunnen gaan lopen en hij heeft ook een wens naar de toekomst.
Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol
door : Margreet Hogeweg
Online lezing via Zoom
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft
Een voordracht over fossielen, straatplantjes en varens in de binnenstad van Delft.
Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver. Helaas konden we door Corona al een aantal lezingen niet door laten gaan. Maar we gaan het nu via internet doen, als next-best-oplossing. U kunt de lezing dus thuis op uw computer volgen.
Margreet Hogeweg zal met deze lezing aantonen dat de natuur, in levende en in fossiele vorm, ook in de Delftse Binnenstad volop aanwezig is. Je moet er alleen oog voor hebben. Zij laat je zien waar je kijken moet met vele voorbeelden uit Delft. Na deze lezing loop je heel anders door onze mooie stad. Blijf wel uitkijken voor lantaarnpalen en val niet in de gracht!
Waar u zich kunt aanmelden wordt z.s.m. hier gepubliceerd. Na aanmelding ontvang je een inlogcode.
Op de avond zelf kun je vanaf 19.30 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.
Aanmelden gaat via de site van IVN : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/kijk-waar-je-loopt-in-delftse-binnenstad-je-kijkt-je-ogen-uit
Door Jeroen Onrust
Donderdag 11 februari 2021, 20:00 uur
Online lezing via Zoom
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft
Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver. Zo ook 12 maart 2020, waar Jeroen Onrust zou komen vertellen over zijn onderzoek. Helaas stak Corona daar een stokje voor. Gelukkig houdt hij zijn lezing nu alsnog voor ons, via internet, als next-best-oplossing.
Jeroen Onrust onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en als voedsel voor weidevogels. Hiervoor won hij mei 2019 de Wetenschapsprijs Campus Fryslân. Liggend op een karretje zocht hij vele kilometers verschillende soorten weiland af op zoek naar wormen. In het donker, want dan komen ze naar boven. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten regenwormen, maar de rode regenworm is zijn favoriet. Hij toonde aan dat de worm op veel plekken verdwijnt, en dat is best erg want: ‘Wil je goede grond dan heb je wormen nodig’. En ook de weidevogels hebben wormen nodig. Om ze weer terug te krijgen is een andere manier van bemesting en landgebruik nodig. Jeroen vertelt 11 februari alles over zijn onderzoek.
Iedereen is welkom bij deze lezing.
Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.
Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.
Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.
Donderdag 11 maart 2021, 20:00 uur
Online lezing via Zoom, gratis
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft
Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver, maar door Corona is dat niet meer mogelijk. In januari en februari zijn 2 online-lezingen georganiseerd, en dat blijkt een prima alternatief. Daarom 11 maart weer een online-lezing, ditmaal over vogelnamen.
Heet de fuut ‘fuut’ omdat hij ‘fuut’ roept, houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten?
Toine Andernach heeft zich verdiept in de betekenis van vogelnamen. Niet alleen in de officiële vogelnamen maar ook in oude volksnamen en vogelnamen in andere talen. Hij heeft hierover ook een boek geschreven: ‘Baardman & Boterkontje’, dat onlangs is verschenen.
Toine is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal. Of juist een taalkundige met passie voor vogels?
In deze lezing verklaart hij op informatieve wijze en met soms hilarische verhalen de herkomst van verschillende raadselachtige vogelnamen. Hij put daarbij ook uit zijn persoonlijke ervaringen en illustreert die met oude prenten, video’s en prachtige foto’s van leden van Vogelwacht Delft
Iedereen is welkom bij deze lezing.
Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.
Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.
Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]