Home » Kalender

Kalender

okt
14
do
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00

Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng te zijn maar vooral fascinerend. Zo zijn er veel verschillende soorten spinnen met een grote variatie in uiterlijk en gedrag. Veel spinnen maken webben om prooien te vangen, maar er zijn ook spinnen die prooien besluipen en bespringen.

Het liefdesleven van spinnen is avontuurlijk en verrassend. Met een beetje geluk en oplettendheid kun je paringen van spinnen zien in de omgeving van je huis. Dan kun je met eigen ogen zien dat de mannetjes echt niet altijd door de vrouwtjes worden opgegeten…

Kortom, als je spinnen met aandacht bekijkt dan krijg je al snel bewondering voor deze dieren. Caroline Elfferich, auteur van de Basisgids spinnen, zal tijdens deze lezing eerst vertellen over de levenswijze van spinnen. Daarna zullen een aantal Nederlandse spinnensoorten de revue passeren.

De lezingen wordt gegeven in de Papaver en is vanuit daar ook via Zoom thuis te volgen. Een beperkt aantal mensen kan de lezing in de zaal bijwonen, daarvoor is wel een vaccinatiebewijs of een recente negatieve testuitslag nodig. Bij de aanmelding kunt u uw voorkeur aangeven voor Zoom of zaal (dit laatste totdat het maximum is bereikt).

Aanmelden voor deelname, zowel in de Papaver of via zoom, kan via de website van IVN : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/lezing-spinnen

Deelname is gratis.

nov
11
do
Lezing: geannuleerd: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00

Deze lezing gaat dit jaar NIET door. In plaats daarvan wordt een lezing gegeven over de Markerwadden. Meer informatie volgt.

Lezing: Markerwadden
nov 11 @ 20:00 – 21:00

Deze lezing komt in plaats van de lezing over de Groenzoom.

Wat is het verschil tussen de palmeilanden van Dubai en de Marker Wadden? De Marker Wadden, een nieuwe eilandengroep in Nederland, is aangelegd ter dienste van de natuur en voor recreatie. Dit 900-hectare moerasgebied heeft zich ontwikkeld tot een waar vogelparadijs. Tijdens deze lezing vertelt onderzoeker Ralph Temmink verbonden aan de Utrecht Universiteit over de achterliggende ideeën van de Marker Wadden, en over de resultaten van vier jaar onderzoek naar de ontwikkeling van vegetatie, het voedselweb en vissen. Tijdens de lezing wordt u aangespoord om na te denken over de gemaakte keuzes en dit samen te bediscussiëren.

Om je aan te melden voor deze lezing zie : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/de-markerwadden

jan
13
do
Lezing: Herbebossing in de tropen
jan 13 @ 20:00 – 21:00

Op 13 januari 2022, 20:00 uur, inloop vanaf 19:45 uur

Door: Roeland Lelieveld, oprichter Africa Wood Grow
Aanmelden (gratis) via de site van IVN-Delft: https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/herbebosssing-in-de-droge-tropen

De drie natuurverenigingen in Delft (IVN-Delft, Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland-KNNV) organiseren in de wintermaanden elke tweede donderdagavond van de maand gezamenlijk een lezing over een natuuronderwerp. 13 januari 2022 gaat het over het werk van Africa Wood Grow die Afrikaans land weer vruchtbaar maakt. De lezing wordt gehouden via Zoom.

Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. ‘Niet vertellen, maar doen en laten zien!’ is zijn motto. Met het spaargeld van zijn baan in Nederland en met zijn Keniaanse stagevriend, Daniël Muvali startte hij in 2010 Africa Wood Grow (AWG). Samen met de lokale bevolking werken ze nu aan vergroening in de droge tropen en daarmee aan de bescherming van de natuur en biodiversiteit en permanent landherstel. Met succes! Hun werk wordt ondersteund door onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. En dat nog steeds zonder structurele subsidies, Roeland heeft nog gewoon een baan in Nederland. Tijdens deze presentatie deelt Roeland zijn kennis en ervaringen over het herbebossen in de droge tropen. Daarnaast neemt hij u graag mee in zijn toekomstvisie. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, daadkracht maakt het verschil!

Voor meer informatie:

Website: http://www.africawoodgrow.org
Video: http://www.youtube.com/watch?v=Zo34k2r9qSE
Facebook: https://www.facebook.com/africawoodgrow
Twitter: @africawoodgrow en @r_lelieveld

feb
10
do
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00

Datum: 10 februari 2022, 20:00 uur, inloop vanaf 19:45 uur

Door: Albert de Jong, SOVON

Aanmelden (gratis) via de site van IVN-Delft: link voor aanmelding

De drie natuurverenigingen in Delft (IVN-Delft, Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland-KNNV) organiseren in de wintermaanden elke tweede donderdagavond van de maand gezamenlijk een lezing over een natuuronderwerp. 10 februari 2022 gaat het over de Vogelatlas, hoe is die tot stand gekomen en wat hebben we eraan? En het werk voor het vervolg: De LiveAtlas. De lezing wordt gehouden via Zoom.

Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, andere landbouwmethoden en het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, gebaseerd op 40 jaar vogelonderzoek. Ruim 2000 vogelaars uit heel Nederland, waaronder enkele Delftse Vogelaars, brachten de verspreiding van zowel broedvogels als wintervogels in kaart.

De Vogelatlas geeft een haarscherp beeld met welke vogels het goed gaat en met welke niet. Zo zien we in de cijfers het herstel van de moerasvogels terug. Dankzij gerichte beschermingsmaatregelen en een betere waterkwaliteit doen purperreigers en zilverreigers het weer goed in ons land.” Maar er vallen harde klappen op het boerenland. Met al deze gegevens kan gericht gewerkt worden aan herstel. Daarom is het ook belangrijk om al die informatie actueel te houden, Sovon Vogelonderzoek Nederland voert daarom een vervolg uit: LiveAtlas, waaraan iedere vogelaar aan mee kan doen, en daarvoor hoef je echt niet doorgewinterd te zijn. Albert de Jong van Sovon zal vertellen over het werk voor- en de resultaten van de Vogelatlas en zal ook vertellen wat LiveAtlas inhoudt en hoe je daar een bijdrage aan kunt leveren.

mrt
10
do
Lezing: Wie is de bij ?
mrt 10 @ 20:00 – 21:00

door Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Na de noodkreet van wetenschappers dat het niet goed gaat met bijen en andere insecten is de aandacht voor “de bij” sterk toegenomen. Helaas blijft de broodnodige kennis over deze soor tgroep nog wat achter en dat zorgt ervoor dat goedbedoelde initiatieven regelmatig ineffectief of zelfs negatief uitpakken voor onze bijen. In deze lezing gaan we in op het onderzoek naar bijen en andere bloembezoekers door stichting EIS Kenniscentrum Insecten. We leren daarbij over de diversiteit, levenswijze en behoeftes van bijen. Dat alles maakt voor de luisteraar duidelijk waarom het zo slecht gaat met de Nederlandse bijen en hoe we ze kunnen helpen. Afsluitend wordt u als beginnend bijenliefhebber op weg geholpen bij de herkenning van de meest voorkomende soorten.

apr
14
do
Lezing: De biologische boer vertelt
apr 14 @ 20:00 – 21:00

Arie van den Berg is een biologische boer die vanuit zijn jarenlange ervaring zal vertellen. Hij zal de volgende vragen beantwoorden: Hoe lang boert zijn familie al op deze plek? Wat is de aanleiding geweest om biologisch te gaan werken? Welke hobbels heeft hij moeten nemen? Hoe houdt hij rekening met de natuur en landschap? Krijgt hij voldoende steun van met name de natuurverenigingen?

Wat maakt biologisch nu zo bijzonder tussen begrippen als kringloopboeren, natuurinclusieve landbouw, drie sterren producten e.d. Arie zal ook zijn visie geven over hoe de natuur in combinatie met landbouw zou kunnen gaan lopen en hij heeft ook een wens naar de toekomst.

okt
20
do
Ingelaste lezing : Bomen en bossen in Delft en omgeving
okt 20 @ 20:00 – 22:00

Deze lezing komt in plaats van de eerder aangekondigde lezing.

Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 20 oktober 2022
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)

Er is veel aangeplant in de stad zelf, maar ook in de recreatiebossen om Delft. Dat is op verschillende manieren gedaan en al doende heeft men de manier waarop aangepast. Hoe dat uitpakt en hoe er reparatie en onderhoud aan de bossen wordt gepleegd wordt besproken.

Cor Nonhof is secretaris Natuurstudie Natuurlijk Delfland

 

dec
1
do
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken!
dec 1 @ 20:00 – 22:00

Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 1 december 2022
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)
Toegang gratis,

Ook online te bekijken, kijk voor de link op de websites van Vogelwacht Delft, IVN-Delft, of Natuurlijk Delfland. Ga om 5 minuten voor de lezing start naar de volgende url : https://youtu.be/7vGTNzalrZM

Inhoud lezing
In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar brengt de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boekje uit met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren. Hoe ging het in die 60 jaar met de vogelsoorten in ons gebied? Dankzij de jaarlijkse tellingen van de vele vrijwilligers is hier inzicht in. Er is ook het een en ander gebeurd om het leefgebied te behouden en te verbeteren en kennis te delen met overheden en beheerders. Kees Mostert gaat het vooral hebben over allerlei veranderingen in onze omgeving op vogel- en landschapgebied van de afgelopen 60 jaar, met veel anekdotes, veel foto’s en ander beeldmateriaal. En dat zijn er heel wat. Vanwege het 60-jarig jubileum heeft de avond een feestelijk karakter.

Onderdeel van een lezingencyclus
Deze lezing is de tweede van de 6 lezingen die de drie in Delft actieve natuurverenigingen in de wintermaanden organiseren. Nu de coronabeperkingen voorbij zijn, zijn ze weer fysiek in De Papaver. De lezingen beginnen om 20.00 uur en vanaf 19.45 uur kan men naar binnen. Er is plaats voor 50 personen en …. Vol is Vol. Wel kan de lezing gelijktijdig via YouTube gevolgd worden, de link daarvoor zal te vinden zijn op de websites van Vogelwacht Delft, Natuurlijk Delfland en IVN-Delft. Er is geen aanmeldingsplicht, maar de organisatie stelt het op prijs als je je aanmeldt op natuurlezingenDelft@gmail.com.
Op de website van de drie verenigingen staan de andere lezingen en activiteiten van dit seizoen vermeld.

jan
12
do
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00

Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 12 januari 2023
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)

Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet water. Vervolgens filmde en fotografeerde hij het door zijn microscopen. Het resultaat onthult de schoonheid en de delicate structuren van de organismen in groot detail. Jan van IJken zal vertellen over de verschillende soorten plankton en hoe belangrijk het is voor al het leven. Door klimaatverandering en de opwarming en verzuring van oceanen wordt plankton bedreigd. Jan van IJken zal ook vertellen over zijn eerdere werk. Het project Planktonium bestaat uit een korte film (15 min) en een fotoboek (verschijnt december 2022). In de pauze kunt u zijn nieuwste fotoboek kopen en laten signeren. Tot 15 januari is zijn film op groot doek te zien in Museum De Lakenhal in Leiden.


2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Thank you for your upload