Home » Kalender

Kalender

okt
13
do
Lezing Roofvogels
okt 13 @ 20:00 – 22:00

De Vogelwacht Delft, het IVN en de KNNV organiseren op donderdag 13 oktober 2011 een natuurlezing over Roofvogels. De lezing begint om 20:00 uur in het natuur- en milieucentrum De Papaver, Korftlaan 6 in Delft. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Roofvogels zijn voor velen de meest fascinerende vogels om naar te kijken. De meeste soorten kun je makkelijk waarnemen, als ze tenminste in het gebied waar je bent, aanwezig zijn. In Nederland komen 17 roofvogels voor, als doortrekker, wintergast of als broedvogel. In het gebied rond Delft broeden gelukkig ook best een aantal roofvogels. Er zijn zo wel zeven soorten te noemen.

Martin Mollet gaat ons erover vertellen. Over het onderzoek dat in Nederland en Zuid-Holland gedaan wordt. Over de biotopen waarin ze leven, wat hun leefgewoonten zijn, over hun gedrag, enzovoort. Hij gaat ook gedetailleerd in op de individuele roofvogelsoorten. Dat allemaal aan de hand van een powerpointpresentatie waarin mooie foto’s worden getoond.

Martin Mollet is vertegenwoordiger van de Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard Oost en zit ook namens Zuid-Holland in de Werkgroep Slechtvalk Nederland.

okt
14
vr
Politiek café Recreatie rond de stad
okt 14 @ 20:00 – 23:59

Op vrijdag 14 oktober organiseren de gezamenlijke natuurverenigingen in de regio Delft een Discussie-avond rond het thema Recreatie rond de stad. De sprekers zijn Han Weber (gedeputeerde van de provincie), Saskia Bolten (wethouder Delft) en Ko Droogers (ANWB). De voorzitter is Ben van der Velde van de Midden-Delfland Vereniging.

De rijksoverheid trekt zich terug uit de natuurgebieden en richt zich op de ecologische hoofdstructuur. Dat laat de recreatiegebieden rond de grote steden in de Randstad, zoals Bieslandse Bos, Balij en Midden-Delfland in een vacuüm. Hoe gaan de lagere overheden (provincie en gemeenten) dit probleem voor de recreant oplossen?

okt
22
za
Excursie: De Horsten
okt 22 @ 08:30 – 17:00
Excursie

Vogelexcursie: De Horsten

Datum Zaterdag 22 oktober, 08.30 uur ! LET OP gewijzigde vertrektijd
Locatie De Horsten
Vertrek Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten € 0,07 per kilometer + 1 euro entree
Inlichtingen en aanmelding op donderdag 20 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur, Hans de Winter (015) 213 4636

Dit wordt een mooie herfsttocht, waar niet alleen naar boven gekeken zal worden maar ook naar de grond. We gaan namelijk niet alleen vogels kijken maar ook naar de mooie paddestoelen die in deze tijd de grond uit schieten..

Het gebied De Horsten ligt tussen Wassenaar en Voorschoten. Oud Loofbos, waterpartijen, weilanden en broekbos wisselen elkaar af. Maak kans op het zien van de Groene Specht, de Grote Zilverreiger, Boomklever, Buizerd en Sperwer.

Voor de toegang tot het landgoed dient een geringe vergoeding te worden betaald; kaartjes kunnen via de kassa of via een automaat verkregen worden.Volwassenen 1 euro.

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Zaterdag 13 augustus, 07.00 uur

okt
29
za
Excursie: Oostvaardersplassen
okt 29 @ 07:00 – 17:00
Excursie

Vogelexcursie: Oostvaardersplassen

Datum Zaterdag 29 oktober, 07.00 uur
Locatie Oostvaardersplassen
Vertrek Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding op donderdag 27 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur, Herco Christerus 06-55726529
Het kan al een herfstachtige dag zijn of grauwgrijs, maar altijd is het mooi in de Flevopolder. Langs het water van het Markermeer kun je de Grote Zaagbek en het Nonnetje waarnemen. Langs de Knardijk een Kiekendief of de Zeearend ( vanaf de Praambult). Op de plassen zijn in de verte vele soorten eenden en ganzen te zien. Behalve een verrekijker nemen we ook telescopen mee, dit kan een nog mooier beeld geven van de vogels op grotere afstand. Mocht je zelf niet in het bezit zijn van een telescoop, maak je geen zorgen, want diegenen die meegaan en wel een telescoop hebben, laten je graag meegenieten.
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Zaterdag 13 augustus, 07.00 uur

nov
10
do
Lezing Slakken
nov 10 @ 20:00 – 22:00

organisatie: IVN.
Op donderdag 10 november organiseren IVN, KNNV en Vogelwacht Delft een lezing over slakken. De lezing vindt plaats in Natuur- en Milieucentrum De Papaver, Korftlaan 6 te Delft en begint om 20.00 uur. De spreker, Herman Roode, is een echte slakkenexpert. De toegang is gratis, aanmelden niet nodig.

Slakken zijn bij veel mensen niet geliefd, vooral de naaktslakken zijn niet populair. Mensen met liefde voor hun tuin zien ze doorgaans liever gaan dan komen. Toch zijn het heel interessante beesten. Herman Roode verdiept zich er al jaren in en kan er boeiend over vertellen. In Nederland leven maar liefst 116 soorten landslakken waarvan 90 soorten huisjesslakken en 26 soorten naaktslakken. Naast bouw, voortplanting en levenswijze behandelt hij ook de verschillende soorten aanbod en hoe je die kunt herkennen. Genoeg stof dus voor een interessante avond met veel foto’s.

nov
11
vr
Symposium Samen naar een Duurzaam Delft!
nov 11 @ 13:00 – 17:00

De derde Dag van de Duurzaamheid wordt dit jaar op vrijdag 11 november gevierd. Alle bedrijven, particulieren, organisaties, gemeenten en provincies worden uitgenodigd om op die dag in actie te komen. Hierdoor vinden er op 11-11, verspreid door heel Nederland, duizenden duurzame activiteiten en acties plaats.

De gemeente Delft organiseert een symposium met als titel Samen naar een Duurzaam Delft! Alle natuurorganisaties zijn door de gemeente uitgenodigd.

Dertig jaar Milieu in Delft. Wat heeft dat allemaal opgeleverd en voor welke uitdagingen staan we in de komende decennia? Deze vragen staan centraal tijdens dit symposium. Tijdens het symposium wordt een Duurzaamheidsmarktgehouden waar bedrijven en organisaties voorbeelden laten zien onder het thema ‘duurzaamheid’.

nov
12
za
Excursie: Strijen/Korendijkse slikken
nov 12 @ 08:00 – 17:00
Excursie

Vogelexcursie: Strijen/Korendijkse slikken

Datum Zaterdag 12 november, 08.00 uur
Locatie Het oude land van Strijen/Korendijkse slikken
Vertrek Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding op donderdag 10 november tussen 19:00 en 21:00 uur, Joke Iest (015) 3108376

Het Haringvliet maakt onderdeel uit van het deltagbied. Het gebied is vooral interessant door de buitendijkse gorzen en slikken.

De Korendijkse slikken bestaan binnendijks hoofdzakelijk uit grasland. Buitendijks is het begroeid met riet en ruigte. In de ruigtes van de slikken vertoeven veel eendensoorten en moerasvogels. Binnendijks veel overwinteraars, zoals Brandgans, Kolgans, Grauwe gans, Dwerggans. Ook Blauwe Kiekendief, Slechtvalk, Zeearend, Grote Lijster, Kramsvogel, Koperwiek of Waterpieper kunnen worden gezien.

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Zaterdag 13 augustus, 07.00 uur

nov
26
za
Excursie: St Anthoniegorzen en Dintelsegorzen
nov 26 @ 08:00 – 17:00
Excursie

Vogelexcursie: St Anthoniegorzen en Dintelsegorzen

Datum Zaterdag 26 november, 08.00 uur
Locatie St Anthoniegorzen en Dintelsegorzen
Vertrek Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding op donderdag 24 november tussen 19:00 en 21:00 uur, Hans de Winter (015) 213 4636

De Dintelse Gorzen liggen aan het Krammer Volkerak tussen Brabant en Goeree-Overflakkee. Dit buitendijkse natuurgebied is na de afsluiting van de Philipsdam drooggevallen. Eb en vloed verdwenen, maar er is nieuwe, unieke natuur voor teruggekomen.

Aan alle kanten van de Anthoniegorzen is het druk; vrachtverkeer dat naar Dintelmond raast, auto`s op de A29 en windmolens en schepen bij de Volkeraksluizen. Toch is het stuk land tussen Heijningen en Willemstad een populaire plaats voor vogels. Die zijn tegenwoordig goed te zien vanuit een vogelkijkhut. Het ontwerp is gebaseerd op het nabij gelegen Fort Sabina. Beton, met een ingang als een trechter. Een paar losse stoeptegels leiden naar de betonnen, overdekte ruimte. Vandaar uit is er prachtig zicht op de daarvoor onzichtbare polder. Op ooghoogte zitten kijkspleten. Daar installeren we de kijkers.

Kluut, Zwarte Zwaan, veel ganzen, Kleine Zilverreiger en een Flamingo?? (zegt de Vogelkijkgids van Nederland)

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Zaterdag 13 augustus, 07.00 uur

dec
10
za
Excursie: Lentevreugd ( bij Wassenaarse slag)
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Excursie

Vogelexcursie: Lentevreugd ( bij Wassenaarse slag)

Datum Zaterdag 10 december, 08.00 uur
Locatie Lentevreugd ( bij Wassenaarse slag)
Vertrek Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding

aanmelden op donderdag 8 december tussen 19:00 en 21:00 uur, Mark Kras telefoon 06-49424008

De Wassenaarse Slag, met name het gebied "Lentevreugd", herbergt regelmatig veel doortrekkers, zoals de Witgat, Watersnip en het Bokje. Tocht onder leiding van Mark Kras, die boswachter is in dit gebied en hier veel over kan vertellen. Als de tijd het toestaat, wordt ook het Ridderpark in Katwijk bezocht, waar vorig jaar veel Witkopstaartmezen te zien waren.
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Zaterdag 13 augustus, 07.00 uur

dec
23
vr
Kerstballentocht
dec 23 2011 @ 00:00 – jan 8 2012 @ 23:59

Niets te doen in de Kerstvakantie?

In de Delftse Hout is traditiegetrouw weer een leuke en leerzame kerstballenspeurtocht uitgezet. Start bij de Papaver, waar je de vragenlijstjes bij de balie kunt ophalen en als die gesloten is kun je ze uit het postbakje halen dat buiten hangt. Je kunt de speurtocht lopen wanneer je wilt, als het maar tussen 23 december tot en met 8 januari is.


2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Thank you for your upload