Home » Kalender

Kalender

jan
14
do
Kijk waar je loopt in Delftse binnenstad: Je kijkt je ogen uit!
jan 14 @ 20:00 – 21:00

door : Margreet Hogeweg
Online lezing via Zoom
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

Een voordracht over fossielen, straatplantjes en varens in de binnenstad van Delft.​

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver. Helaas konden we door Corona al een aantal lezingen niet door laten gaan. Maar we gaan het nu via internet doen, als next-best-oplossing. U kunt de lezing dus thuis op uw computer volgen.

Margreet Hogeweg zal met deze lezing aantonen dat de natuur, in levende en in fossiele vorm, ook in de Delftse Binnenstad volop aanwezig is. Je moet er alleen oog voor hebben. Zij laat je zien waar je kijken moet met vele voorbeelden uit Delft. Na deze lezing loop je heel anders door onze mooie stad. Blijf wel uitkijken voor lantaarnpalen en val niet in de gracht!

Waar u zich kunt aanmelden wordt z.s.m. hier gepubliceerd. Na aanmelding ontvang je een inlogcode.

Op de avond zelf kun je vanaf 19.30 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

Aanmelden gaat via de site van IVN : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/kijk-waar-je-loopt-in-delftse-binnenstad-je-kijkt-je-ogen-uit

jan
16
za
AFGELAST: Excursie De Kwade Hoek
jan 16 @ 08:00

Deze excursie kan in verband met de lockdown maatregelen geen doorgang vinden.

Zaterdag 16 januari, De Kwade Hoek, auto-excursie

Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdagavond 14 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie de Jong Tel.nr.: – telefoon klik hier –

Kom ook en ontdek dit bijzondere gebied.

Dit wordt een uitdagende excursie die in de eerste plaats warme kleding vereist en waterdichte wandelschoenen of laarzen… we gaan over de slikken buiten de duinenrij, hier kan het nat en glibberig zijn, kleine stukjes dan. Het meeste is droog met schaarse begroeiing.

Het gebied de Kwade Hoek is een gebied wat aangroeit, na de aanleg van de 2e Maasvlakte, wordt hier steeds meer zand aangevoerd en ontstaat er een nieuw getijdengebied, compleet met geulen.

Wat gaan we daar zoeken ? We gaan op zoek naar wintergasten die dit landschap op de grens van land en water uitkiezen als hun overwinteringsgebied. Dit zijn sneeuwgors, strandleeuwerik, soms ijsgors, kneu en misschien al een vroege veldleeuwerik. En natuurlijk  in de vloedlijn, 3 teen strandlopers etc.  Er zijn ook enkele meertjes in dit gebied, waar ongetwijfeld ook watervogels verblijven. We nemen de tijd om hier te zijn, bij goed weer kunnen we ook terug door de duinen.

Daar zullen vast wel kiekendieven te zien zijn. Eventueel kunnen we ook de buitenhaven bij Stellendam afzoeken naar zaagbekken en brilduikers.

En anders gaan we lekker weer naar huis.

LET OP, Bij temperaturen die ook overdag onder het vriespunt blijven gaat deze excursie niet door. De gids wil niet het risico lopen dat mensen  onderkoeld raken. We staan veel stil en dan is het gewoon te koud..

jan
29
vr
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag

Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt u van alles lezen en leren over tuinvogels. Onder andere biedt de Vogelbescherming een herkenningsplaat aan met daarop de meest voorkomende tuinvogels. Maar u kunt natuurlijk  gelukt hebben dat de soort in uw tuin er juist niet op staat!

Meer informatie bij de Vogelbescherming.

feb
11
do
Lezing: Wormen: wat doen ze in de bodem en waarom zijn ze belangrijk? ​
feb 11 @ 20:00 – 21:00

Door Jeroen Onrust
Donderdag 11 februari 2021, 20:00 uur
Online lezing via Zoom
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver. Zo ook 12 maart 2020, waar Jeroen Onrust zou komen vertellen over zijn onderzoek. Helaas stak Corona daar een stokje voor. Gelukkig houdt hij zijn lezing nu alsnog voor ons, via internet, als next-best-oplossing.

Jeroen Onrust onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en als voedsel voor weidevogels. Hiervoor won hij mei 2019 de Wetenschapsprijs Campus Fryslân. Liggend op een karretje zocht hij vele kilometers verschillende soorten weiland af op zoek naar wormen. In het donker, want dan komen ze naar boven. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten regenwormen, maar de rode regenworm is zijn favoriet. Hij toonde aan dat de worm op veel plekken verdwijnt, en dat is best erg want: ‘Wil je goede grond dan heb je wormen nodig’. En ook de weidevogels hebben wormen nodig. Om ze weer terug te krijgen is een andere manier van bemesting en landgebruik nodig. Jeroen vertelt 11 februari alles over zijn onderzoek.

Iedereen is welkom bij deze lezing.

Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.

Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.
Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

 

 

mrt
11
do
Lezing: De vogels en hun namen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00

Donderdag 11 maart 2021, 20:00 uur
Online lezing via Zoom, gratis
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver, maar door Corona is dat niet meer mogelijk. In januari en februari zijn 2 online-lezingen georganiseerd, en dat blijkt een prima alternatief. Daarom 11 maart weer een online-lezing, ditmaal over vogelnamen.

Heet de fuut ‘fuut’ omdat hij ‘fuut’ roept, houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten?

Toine Andernach heeft zich verdiept in de betekenis van vogelnamen. Niet alleen in de officiële vogelnamen maar ook in oude volksnamen en vogelnamen in andere talen. Hij heeft hierover ook een boek geschreven: ‘Baardman & Boterkontje’, dat onlangs is verschenen.

Toine is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal. Of juist een taalkundige met passie voor vogels?

In deze lezing verklaart hij op informatieve wijze en met soms hilarische verhalen de herkomst van verschillende raadselachtige vogelnamen. Hij put daarbij ook uit zijn persoonlijke ervaringen en illustreert die met oude prenten, video’s en prachtige foto’s van leden van Vogelwacht Delft

Iedereen is welkom bij deze lezing.

Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.
Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.

Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

apr
8
do
Lezing: Natuurbeleving in Coronatijd: zonder te reizen valt er ook heel wat te zien
apr 8 @ 20:00 – 21:00
Ontdekkingen en interessante waarnemingen in Delft en ruime omgeving in 2019
Op donderdag 8 april 2021, om 20:00 uur
door : Kees Mostert
Online lezing via Zoom, deelname is gratis
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

[caption id="attachment_10166" align="alignleft" width="230"] Rozenblaadje (nachtvlinder)[/caption]

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver, maar door Corona is dat niet meer mogelijk.  Online-lezingen blijken een prima alternatief. Daarom is er 8 april weer een online-lezing.  Deze keer over de wijze waarop je, juist in Coronatijd, kunt genieten van de natuur, en wat dat allemaal in 2020 heeft opgeleverd.

Door de coronamaatregelen veranderden in 2020 de mogelijkheden om van de natuur te genieten. In het voorjaar was het devies om vooral “thuis te blijven”. En de mogelijkheden om natuur en recreatiegebieden te bezoeken werden beperkt. Reizen naar verre oorden mocht helemaal niet meer.Wat hebben deze maatregelen voor effect gehad op onze natuurbelevenis en studie?

We bleven veel meer in of in de buurt van ons huis. In combinatie met nieuwe technische mogelijkheden (zoals ObsMapp) steeg het aantal lokaal ingevoerde waarnemingen tot een hoogtepunt met veel nieuwe ontdekkingen. Landelijk werden zelfs meer dan 8 miljoen waarnemingen ingevoerd!

Kees Mostert zal ons laten zien welke mogelijkheden er zijn voor natuurstudie en natuurbeleving, ook met de beperkingen van Corona. Dat zal hij doen o.a. aan de hand van zijn eigen bevindingen in Delft en de ruime omgeving daarvan.

Hij zal terugblikken op een aantal interessante constateringen in 2020
over onderwerpen als bijvoorbeeld vogeltrek, nachtvlinders, libellen. Hij geeft daarbij ook tips en zal laten zien wat er zoal is aangetroffen. Uiteraard zal hij alles illustreren met veel van zijn mooie foto’s.

Iedereen is welkom bij deze lezing.

Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.
Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.

Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

jun
4
vr
Excursie Plas-dras Korftlaan, Oeverzwaluwwand
jun 4 @ 19:00 – 21:00

Start Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 3 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij John Kleijweg. tel – telefoon klik hier –

De oeverzwaluwwand is niet meer weg te denken aan de Korftlaan. Deze wand vormt het hotel voor de oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen graven de gaten in de steile wand verder uit tot wel een meter diep voor het leggen van hun eitjes. De wand, eerst was het een berg zand, ligt er al sinds april 2017 en niet zonder succes. Het idee komt van de gids, John Kleijweg. Wat is er voor nodig om de aantrekkingskracht op oeverzwaluwen goed te houden? In deze korte excursie vertelt John daar alles over. En natuurlijk slaan we bij deze excursie de Lepelaarsnesten niet over. Vorig jaar hebben we 9 nesten gezien. Zullen het er dit jaar ook weer zoveel zijn?

Ook geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn.

jun
12
za
Excursie Tanthofkade
jun 12 @ 07:00 – 11:00

Op 12 juni 2021 vanaf 07:00

Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder)
Informatie en aanmelden op donderdag 10 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. – telefoon klik hier –.

De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de Middeleeuwen vormt deze kade een waterscheiding tussen twee polders, de Abtswoudse Polder en de Kerkpolder. Lange tijd mocht de kade niet begroeid worden om zo de kade sterk te houden, maar sinds de 19e eeuw is de kade rijkelijk begroeid met diverse bomen en bloeien er diverse planten en kruiden. Samen met het parkje Buitenhof en de Kerkpolder vormt het een vogelrijkgebied aan de westkant van Delft en Den Hoorn. Er komen diverse soorten zang- en watervogels tot broeden en ook de Blauwe Reiger en een aantal roofvogels hebben het gebied tot hun domicilie gemaakt. Ondanks de drukte van de doorgetrokken A4 komen ook langs de rand veel vogels voor en is er zelfs aan de andere kant van de Kruithuisweg een grote oeverzwaluwwand door Rijkswaterstaat aangelegd, die door de Vogelwacht wordt beheerd. Ook benieuwd of deze als bezet is ?

jun
19
za
De Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie
jun 19 @ 09:00 – 13:00

Zaterdag 19  juni , de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie
Start Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur
Hans Zweekhorst en Gerard Dumaij zijn excursieleiders, aanmelden graag op tijd per e-mail: zweekhorst68@caiway.nl. Voor meer informatie Tel. – telefoon klik hier –.

De Zuidpolder van Delfgauw bestaat uit 2 delen: 1 hoog- en 1 laaggelegen gedeelte. In het hoge gedeelte liggen de Groene Keijzer, de eendenkooi en de plas van Ruijven. Langs de N470 fietsend hebben we een mooi zicht op de Groene Keijzer, het compensatiegebied voor de N470. Daar zien we waterwild, maar zeker ook mooie doortrekkers die plasdras/slikranden kunnen waarderen. Naar het oosten ronden we af en zien dan links nog een stukje van de Groenzoom. We steken door en komen dan bij de Bergboezem met verschillende plasdrasstukken, weilanden en waterwegen. Verderop het grotere natte stuk bij molen de Valk. Daar slaan we linksaf richting Ackerdijk. We rijden dan langs de oostrand en later de noordrand daarvan om rechtsaf het nieuwe fietspad te nemen; bossages en grasland. Zo rijden we richting het recreatiebos Ruijven en komen dan weer bijna uit waar wij begonnen zijn.

jun
26
za
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 26 @ 07:00 – 13:00

Op 23 juni 2021, van 7.00 uur tot ongeveer 13.00 uur.

Verzamelen bij Zwembad Kerkpolder, Kerkpolderweg 1, Delft om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 21 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, – telefoon klik hier –
Excursieleiders: Gert van der Horn en Toine Andernach

zie ook : https://www.delftsepost.nl/nieuws/algemeen/871003/grutto-s-terug-in-het-kraaiennest

Het Kraaiennest, een recreatie- en vogelgebied tussen Schipluiden en De Lier, heeft tussen eind 2020 en begin 2021 een enorme metamorfose ondergaan. Dat was hard nodig want het gaat niet goed met onze weidevogels. Door een aantal slimme ingrepen is het Kraaiennest een waar vogelparadijs geworden. Bomen zijn gekapt en van een van de plassen is het waterpeil verlaagd waardoor er een slikkengebied is ontstaan dat erg aantrekkelijk is voor watervogels. Daarnaast is er in de plas een afrastering geplaatst om de (broedende) vogels te beschermen tegen honden en vossen. En er is een oeverzwaluwwand geplaatst.

Deze ingrepen hebben direct succes gehad: grutto’s, kluten, oeverzwaluwen en visdieven zijn er massaal op af gekomen. Daarnaast zijn er ook al andere bijzondere steltlopers waargenomen zoals de zilverplevier, de steenloper, de Temmincks strandloper en zelfs de steltkluut. In het riet langs de plas zijn rietvogels als rietzanger, rietgors, kleine karekiet en blauwborst te horen en te zien. En aan de andere kant van het gebied broeden bruine kiekendieven.

Onderweg naar en van het Kraaiennest doen we ook andere interessante vogelgebieden aan. Voor de precieze route laten we ons leiden door wat er recent allemaal gezien is. Kortom: genoeg te beleven voor vogelliefhebbers!


2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Thank you for your upload