Zaterdag 17 juni, 7.00 uur, wandelexcursie
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder)
Informatie en aanmelden op donderdag 15 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr
Peter Jacobs is mede- organisator en gidst mee.
De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de Middeleeuwen vormt deze kade een waterscheiding tussen twee polders, de Abtswoudse Polder en de Kerkpolder. Lange tijd mocht de kade niet begroeid worden om zo de kade sterk te houden, maar sinds de 19e eeuw is de kade rijkelijk begroeid met diverse bomen en bloeien er diverse planten en kruiden. Samen met het parkje Buitenhof en de Kerkpolder vormt het een vogelrijkgebied aan de westkant van Delft en Den Hoorn.
Er komen diverse soorten zang- en watervogels tot broeden en ook de Blauwe Reiger en een aantal roofvogels hebben het gebied tot hun domicilie gemaakt. Ondanks de drukte van de doorgetrokken A4 komen ook langs de rand veel vogels voor en is er zelfs aan de andere kant van de Kruithuisweg een grote oeverzwaluwwand door Rijkswaterstaat aangelegd, die door de Vogelwacht wordt beheerd. Ook benieuwd of deze al bezet is?
Zaterdag 24 juni, fietsexcursie
Start Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr .
De Zuidpolder van Delfgauw bestaat uit 2 delen: 1 hoog- en 1 laaggelegen gedeelte. In het hoge gedeelte liggen de Groene Keijzer, de eendenkooi en de plas van Ruijven. Langs de N470 fietsend hebben we een mooi zicht op de Groene Keijzer, het compensatiegebied voor de N470. Daar zien we waterwild, maar zeker ook mooie doortrekkers die plasdras/slikranden kunnen waarderen.
Naar het oosten ronden we af en zien dan links nog een stukje van de Groenzoom. We steken door en komen dan bij de Bergboezem met verschillende plasdrasstukken, weilanden en waterwegen. Verderop het grotere natte stuk bij molen de Valk. Daar slaan we linksaf richting Ackerdijk. We rijden dan langs de oostrand en later de noordrand daarvan om rechtsaf het nieuwe fietspad te nemen; bosschages en grasland. Zo rijden we richting het recreatiebos Ruijven en komen dan weer bijna uit waar wij begonnen zijn.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 24 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr
Al 13 jaar lang is de Biesbosch een vast item op de Vogelwacht excursiekalender. En niet ten onrechte, wat een ontzettend natuurrijk en vogelrijk gebied. Zelfs in de zomer, als het broedseizoen voorbij is, de vogeltrek nog amper is begonnen en met name de eenden (bijna) onherkenbaar zijn vanwege het wisselen van hun verenkleed. We bezoeken al eerste verschillende plekken aan de Brabantse kant van de Biesbosch tussen Werkendam en het bezoekerscentrum op het MuseumEiland.
Daarna gaan we naar de Zuid-Hollandse/Dordtse kant van de Biesbosch, via de pont Kop van ’t Land. Eerst naar de uitzichtpunten over de Tongplaat en we eindigen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch (vlak onder Dordrecht), een nieuw natuurgebied dat nog maar enkele jaren bestaat. Visarend en zeearend zijn bijna vaste prik op deze excursie. Verder te veel soorten om op te noemen. Lees de verslagen van deze excursie in de afgelopen jaren op onze website of in de Vogelstreken.
Voor meer informatie zie o.a. de volgende websites:
- Nationaal Park de Biesbosch: https://np-debiesbosch.nl/
- Biesbosch MuseumEiland: https://biesboschmuseumeiland.nl/
- Nieuwe Dordtse Biesbosch: https://np-debiesbosch.nl/nieuwe-dordtse-biesbosch/
- Nieuwe Dordtse Biesbosch: https://www.wshd.nl/nieuwe-dordtse-biesbosch
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]