Home » Kalender

Kalender

apr
26
vr
Avondexcursie Vockestaert: Op zoek naar de blauwborst
apr 26 @ 19:00 – 21:00

Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst
Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie

Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr

We rijden door een mooie omgeving over fietspaden langs de rietvelden van de Vockestaert en weer terug via een boerenlandschap. Er is van alles te zien: bos-, weide- en rietvogels. We laten ons verrassen, kijk voor actuele waarnemingen naar: https://waarneming.nl/gebied/view/7185

apr
27
za
Excursie bij de cursus “Vogels kijken voor beginners”
apr 27 @ 07:00 – 10:00

Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.

Fietsexcursie Broekpolder/Vlietlanden
apr 27 @ 07:00 – 15:00

De Ruigte, gebied in de Broekpolder
Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr

De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied. Ondanks het intensieve gebruik door recreanten zijn er het hele jaar leuke vogelsoorten waar te nemen, van Wielewaal tot Beflijster.
Door begrazing en vernatting heeft het natuurkerngebied de Ruigte zich kunnen ontwikkelen. Vooral in de beginperiode was de Ruigte een Eldorado voor pioniers als geoorde fuut en dodaars. Ook lepelaars en diverse reigersoorten waren en zijn er regelmatig te vinden. In de herfst en winter worden er zowel trekvogels als dwaal- en wintergasten gespot.

Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00

Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur
Aanmelden: is niet nodig.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver

Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o.
Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten vogels kun je op een ochtend als deze op je lijstje zetten. Slobeenden of een wintertaling op de plassen, broedende eenden in de geknotte wilgen, drukte in de weilanden, noem het maar op. Als je alle wandelingen hebt meegelopen ken je de leuke vogelkijk plekken in de omgeving van De Delftse Hout. Zoveel natuur zo dichtbij!

mei
4
za
Nachtegalenexcursie
mei 4 @ 04:00 – 11:00

Nachtegalenexcursie
Zaterdag 4 mei om 04.00 uur!
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 2 mei tussen 20.00 en 21.00 uur bij
Pieter Aaldring. Tel:telefoonnr

Om vier uur verzamelen bij de Papaver en rijden dan in auto’s naar de parkeerplaats bij de Boerderij in Meijendel. Dit met als doel om in alle vroegte en het donker in Meijendel met de wandeling richting zee te starten.
De nachtegalen mannen zijn tijdens het ochtendgloren dan al druk aan het zingen om overvliegende vrouwtjes aan te trekken. Langzaam wordt het lichter en dan vallen andere vogelsoorten in zoals de Gekraagde Roodstaart. Met enig geluk horen we ook nog Bosuilen.
Als we bij de zeereep aankomen kunnen we genieten van een prachtig uitzicht en hoogstwaarschijnlijk een mooie score aan soorten. Vorig jaar vlogen er zelfs Bijeneters over, dus wie weet…….
De verscheidenheid aan biotopen van zand, struiken, meertjes, bos en weides geeft dus ook een groot aantal soorten de kans. Van blauwborst, grote bonte specht tot krooneend en dodaars. Ook kunnen we boomkikkers en rugstreeppadden horen.
Wellicht erg vroeg in de ochtend, maar beslist de moeite waard en … vogels lachen daar om.

mei
11
za
Auto-excursie Ameide Zouweboezem
mei 11 @ 07:00 – 16:00

Ameide/Zouweboezem
Zaterdag 11 mei, 7.00 uur, auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 9 mei tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr .

Dé plek om eens te genieten van de echte Hollandse veenmoerasvogels. purperreiger (grootste kolonie van NL), zwarte stern, bruine kiekendief en vele rietvogels als de blauwborst, rietzanger, sprinkhaanzanger, kleine karekiet, rietgors en misschien de snor. Ook de koekoek laat zich hier veelvuldig horen en zien. Verder veel weidevogels en de kans om een kneu of een sperwer te zien. Vorig jaar is de Cetti’s zanger gehoord en gezien.

Wandelexcursie stadsvogeltocht Nationale Vogelweek
mei 11 @ 09:00 – 12:00

Nationale vogelweek Stadsvogeltocht
Zaterdag 11 mei, 9.00 – 12.00 uur, wandelexcursie.
Start: Station Delft
Door Pieter Aaldring
Wandelexcursie in het kader van de Nationale Vogelweek
Informatie en aanmelden via de website van de nationale vogelweek http://www.vogelweek.nl/ mailen of bellen naar p.aaldring@planet.nl / telefoonnr
Pas recent is er volop aandacht voor vogels in de stad. In de stad vinden we vogels die van nature houden van een rotsachtige omgeving, zoals de gierzwaluw, de stads(rots)duif en de zwarte roodstaart. Daarnaast zijn er diverse watervogels te vinden in de grachten van Delft, zoals de Fuut, de Meerkoet en de Blauwe Reiger. Verder zijn er in de grote stadstuinen veel zangvogels te vinden. Een stad als Delft herbergt verrassend veel soorten vogels waar niet iedereen zich van bewust is. Zo heeft zich recent een kolonie lepelaars gevestigd op het Vogeleiland (hoe toepasselijk) aan de rand van de stad. Dit is een stukje lopen, maar zeker de moeite waard.

mei
18
za
Waterdunen in Zweeuws Vlaanderen
mei 18 @ 07:00 – 18:00

Nieuw: Waterdunen Zeeuws Vlaanderen
Zaterdag 18 mei, 7.00 uur, auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 16 mei tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, Tel: telefoonnr

Dit gebied is pas in 2022 opengesteld als natuurgebied maar is ook te zien als onderdeel van de Deltawerken.
Het is een uniek getijdengebied in Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn zoutwaterplassen, schorren, slikken, en eilandjes, met andere woorden: van alles dat mooie vogelsoorten kan aantrekken. Omdat het aan de kust ligt ook goed om zeevogels te spotten. Er is een mooie wandelroute langs diverse biotopen met diverse kijkhutten, kijkschermen en kijkbruggen. Het is een nieuw gebied op onze excursielijst, dus nog spannend om te ontdekken welke soortenlijst dit op gaat leveren. We verwachten in ieder geval diverse sterns en steltlopers te noteren, maar ook diverse zangvogels. Dit gebied is wel een flink stuk rijden, dus we gaan onderweg zeker nog een extra (verrassings)vogelstop inplannen. Ook benieuwd, meld je aan!

mei
25
za
Dag/weekend excursie Texel
mei 25 – mei 26 hele dag

Dag/Weekend excursie Texel
Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024
Verzamelen: vertrek om 7.00 uur, boot van 9.00 uur
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert
Kosten: € 0,07 per kilometer per persoon, en € 39,- voor de overtocht per auto.
Informatie en aanmelden: kan nu al bij Toine Andernach, tel: telefoonnr .

Let op: we houden een maximum van 25 deelnemers aan, dus meld je snel aan! De excursie is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Na een recordaantal van 27 deelnemers, 106 verschillende vogelsoorten inclusief de zeldzame isabeltapuit en veel gezelligheid tijdens ons Texel-weekend afgelopen najaar, is het nu weer tijd voor de voorjaarsexcursie. Het voorjaar op Texel biedt langer licht, beter weer en andere vogelsoorten. Wie weet zien we nu ook weer een paar zeldzaamheden. We nemen op zaterdag 11 mei om 9.00 uur het TESO-veer vanuit den Helder. Daarom vertrekken we om 7.00 uur vanaf de Papaver. Tickets kopen we weer vooraf online op kenteken. We zorgen voor zo min mogelijk auto’s (4 personen per auto dus).

Op zaterdag beginnen we langs de waddenkant nadat we de Petten en de Mokbaai hebben bekeken. Daarna onder andere langs Ottersaat, Utopia en de Schorren. De deelnemers die niet blijven overnachten nemen om 17.00 of 18.00 uur de boot terug vanuit Texel ‘t Horntje. De weekendgangers overnachten in een zelf te bepalen hotel en zakken op zondag midden over het eiland af naar het zuiden. Na een intensief vogelweekend nemen zij op zondag om 17.00 uur de boot terug.
Tip: Als je al weet dat je het hele weekend meegaat, boek dan snel een kamer want B&B’s en hotels zitten snel vol op Texel! Het is het handigst als je een overnachtingsadres in (of vlakbij) de Cocksdorp boekt, want daarvandaan vertrekken we weer op zondagochtend.

jun
8
za
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 8 @ 07:00 – 15:00

Kraaiennest,
Zaterdag 8 juni, fietsexcursie
Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 6 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr

Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie aan de westkant van Delft. We hebben dit gebied al enkele keren eerder bezocht met een fietsexcursie in verschillende jaargetijden, zie de excursieverslagen op de Vogelwacht website. Met de recente aanpassingen van het gebied is het helemaal de moeite waard geworden, zeker ook aan het eind van de lente. Naast de oeverzwaluwen bij de aangelegde zwaluwwand, ook veel activiteit op de aangelegde eilandjes: we verwachten kluten, visdiefjes, kleine plevieren, waarschijnlijk met jongen. Ook bruine kiekendief en roerdomp worden er vaak gezien. Wie weet wat er nog meer opduikt daar. De fietstocht ernaartoe is ook zeker de moeite waard: langs het beschermd dorpsgezicht van ’t Woudt, door de polders, langs de Zweth, via de Zeven Gaten en de Wollebrand. Op de terugweg fietsen we waarschijnlijk nog even langs de Duifpolder: wie weet laat de zwartkopmeeuw zich nu wel zien, en laat de spotvogel zich weer horen.


2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Thank you for your upload