Kraaiennest,
Zaterdag 8 juni, fietsexcursie
Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 6 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr
Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie aan de westkant van Delft. We hebben dit gebied al enkele keren eerder bezocht met een fietsexcursie in verschillende jaargetijden, zie de excursieverslagen op de Vogelwacht website. Met de recente aanpassingen van het gebied is het helemaal de moeite waard geworden, zeker ook aan het eind van de lente. Naast de oeverzwaluwen bij de aangelegde zwaluwwand, ook veel activiteit op de aangelegde eilandjes: we verwachten kluten, visdiefjes, kleine plevieren, waarschijnlijk met jongen. Ook bruine kiekendief en roerdomp worden er vaak gezien. Wie weet wat er nog meer opduikt daar. De fietstocht ernaartoe is ook zeker de moeite waard: langs het beschermd dorpsgezicht van ’t Woudt, door de polders, langs de Zweth, via de Zeven Gaten en de Wollebrand. Op de terugweg fietsen we waarschijnlijk nog even langs de Duifpolder: wie weet laat de zwartkopmeeuw zich nu wel zien, en laat de spotvogel zich weer horen.
Tanthofkade
Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder)
Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr
De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de Middeleeuwen vormt deze kade een waterscheiding tussen twee polders, de Abtswoudse Polder en de Kerkpolder. Lange tijd mocht de kade niet begroeid worden om zo de kade sterk te houden, maar sinds de 19e eeuw is de kade rijkelijk begroeid met diverse bomen en bloeien er diverse planten en kruiden. Samen met het parkje Buitenhof en de Kerkpolder vormt het een vogelrijkgebied aan de westkant van Delft en Den Hoorn. Er komen diverse soorten zang- en watervogels tot broeden en ook de blauwe reiger en een aantal roofvogels hebben het gebied tot hun domicilie gemaakt. Ondanks de drukte van de doorgetrokken A4 komen ook langs de rand veel vogels voor en is er zelfs aan de andere kant van de Kruithuisweg een grote oeverzwaluwwand door Rijkswaterstaat aangelegd, die door de Vogelwacht wordt beheerd. Ook benieuwd of deze al bezet is?
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen.
De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te Delft. Aanvang 20.00 uur.
Zie voor de agenda : https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=13390
Voornes Duin Breedewater
Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.
Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr .
Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende natuurgebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos. Dus een gevarieerde biotoop met navenante soorten. Vanuit het uitkijkpunt heb je zicht op een kolonie broedende aalscholvers en tal van watervogels.
We starten bij de Tenellaplas, altijd leuk. Daarna buigen we linksaf naar Breede Water. Een aardige wandeling en na regen is het pad niet zomaar te belopen. We zien wel. Parkeren is goed te doen aldaar (Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje)
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr
Al 13 jaar lang is de Biesbosch een vast item op de Vogelwacht excursiekalender. En niet ten onrechte, wat een ontzettend natuurrijk en vogelrijk gebied. Zelfs in de zomer, als het broedseizoen voorbij is, de vogeltrek nog amper is begonnen en met name de eenden (bijna) onherkenbaar zijn vanwege het wisselen van hun verenkleed. We bezoeken al eerste verschillende plekken aan de Brabantse kant van de Biesbosch tussen Werkendam en het bezoekerscentrum op het MuseumEiland. Daarna gaan we naar de Zuid-Hollandse/Dordtse kant van de Biesbosch, via de pont Kop van ’t Land. Eerst naar de uitzichtpunten over de Tongplaat en we eindigen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch (vlak onder Dordrecht), een nieuw natuurgebied dat nog maar enkele jaren bestaat. Visarend en zeearend zijn bijna vaste prik op deze excursie. Verder te veel soorten om op te noemen. Lees de verslagen van deze excursie in de afgelopen jaren op onze website of in de Vogelstreken. Voor meer informatie zie o.a. de volgende websites:
Nationaal Park de Biesbosch: https://np-debiesbosch.nl/
Biesbosch MuseumEiland: https://biesboschmuseumeiland.nl/
Nieuwe Dordtse Biesbosch: https://np-debiesbosch.nl/nieuwe-dordtse-biesbosch/
Nieuwe Dordtse Biesbosch: https://www.wshd.nl/nieuwe-dordtse-biesbosch
Zaterdag 7 september Kraaiennest, Broekpolder, 7.00 uur, fietsexcursie
Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder
Informatie en aanmelden op donderdag 5 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr
Het Kraaiennest staat regelmatig op het excursieprogramma, zowel in het voorjaar als in het najaar (in het staartje van de zomer in dit geval). Het is lekker dichtbij en biedt altijd kans op mooie vogelsoorten. In het voorjaar combineren we het meestal met de Wollebrand en de Zeven Gaten, maar deze keer combineren we het met een bezoek aan de Broekpolder. Ook dan is het weer met een mooie fietsroute door Midden Delfland.
In het Kraaiennest broeden onder andere visdief, kokmeeuw, kluut, waterral, bruine kiekendief en natuurlijk oeverzwaluwen. Daarnaast lopen er diverse steltlopers rond, waaronder tureluurs, grutto’s en watersnippen. Maar we maken ook kans op een oeverloper of witgatje. Soms zijn er in de buurt al andere vroege trekvogels te zien, bijvoorbeeld goudplevier, of paapje.
De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied, met diverse leuke vogelsoorten (in het voorjaar nog de wielewaal). Natuurlijk veel watervogels (o.a dodaars, lepelaars, ijsvogel), maar er worden ook wel eens bijzondere dwaalgasten gespot. Wij gaan er ook ons geluk beproeven, maar worden vast al blij van een mooie appelvink.
Zaterdag 21 september, Rondje Ackerdijkse Plassen, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur. Ongeveer 12.00 uur terug.
Informatie en aanmelden op donderdag 19 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. telefoonnr
Deze excursie vindt ook gesproken in het voorjaar plaats tijdens de Nationale Vogelweek, maar ook in het vroege najaar zal er genoeg te beleven zijn. De trekvogels zijn alweer op het weg naar het zuiden en doen de verschillende plassen en natte weilanden in de Ackerdijk aan. We stoppen bij uitkijkpunten die zicht hebben op verschillende landschappen, weide, bos, veengebied, waardoor het aantal soorten vogels behoorlijk kan oplopen. Mogelijk zien we kemphanen of andere steltlopers. Misschien zien we ook nog wel roofvogels op trek bij mooi weer en een beetje noordoostenwind. Zorg voor een goed onderhouden fiets en vergeet je eigen verrekijker en/of telescoop niet. Vergeet ook niet wat te eten of te drinken mee te nemen voor jezelf.
Zaterdag 5 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur tot 16.00 uur.
Informatie en aanmelden op donderdag 3 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr
Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.
Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden. Ruiterpaden, kanoroutes en er is natuur. Het gebied is een waar paradijs voor vogels gebleken. Ieder jaar zijn er wel speciale soorten te zien. Vorige keer, in het voorjaar, bijvoorbeeld een ijseend, een bokje en een overvliegende zwarte wouw.
Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen waar we vorige keer op de valreep nog een beflijster zagen, maar ook met kans op ijsvogel. Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]