Op 23 juni 2021, van 7.00 uur tot ongeveer 13.00 uur.
Verzamelen bij Zwembad Kerkpolder, Kerkpolderweg 1, Delft om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 21 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, – telefoon klik hier –
Excursieleiders: Gert van der Horn en Toine Andernach
zie ook : https://www.delftsepost.nl/nieuws/algemeen/871003/grutto-s-terug-in-het-kraaiennest
Het Kraaiennest, een recreatie- en vogelgebied tussen Schipluiden en De Lier, heeft tussen eind 2020 en begin 2021 een enorme metamorfose ondergaan. Dat was hard nodig want het gaat niet goed met onze weidevogels. Door een aantal slimme ingrepen is het Kraaiennest een waar vogelparadijs geworden. Bomen zijn gekapt en van een van de plassen is het waterpeil verlaagd waardoor er een slikkengebied is ontstaan dat erg aantrekkelijk is voor watervogels. Daarnaast is er in de plas een afrastering geplaatst om de (broedende) vogels te beschermen tegen honden en vossen. En er is een oeverzwaluwwand geplaatst.
Deze ingrepen hebben direct succes gehad: grutto’s, kluten, oeverzwaluwen en visdieven zijn er massaal op af gekomen. Daarnaast zijn er ook al andere bijzondere steltlopers waargenomen zoals de zilverplevier, de steenloper, de Temmincks strandloper en zelfs de steltkluut. In het riet langs de plas zijn rietvogels als rietzanger, rietgors, kleine karekiet en blauwborst te horen en te zien. En aan de andere kant van het gebied broeden bruine kiekendieven.
Onderweg naar en van het Kraaiennest doen we ook andere interessante vogelgebieden aan. Voor de precieze route laten we ons leiden door wat er recent allemaal gezien is. Kortom: genoeg te beleven voor vogelliefhebbers!
Brabantse Biesbosch, zaterdag 28 augustus 2021, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Naar verwachting zijn we tussen 17:00 en 17:30 uur weer terug op de Korftlaan.
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 26 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter, telefoonnr
Eindelijk weer een auto-excursie, maar vanwege de nog steeds aanwezige COVID-19 besmettingen met de volgende voorwaarden: Alleen volledig gevaccineerde of negatief geteste personen kunnen zich aanmelden. Ook het aantal meerijders per auto zal worden beperkt, afhankelijk van de wensen van de chauffeurs.
Was het Nationale Park de Biesbosch al een prachtig gebied om vogels te kijken, de afgelopen jaren is dat nog mooier geworden. In het Nationale Park en daar omheen is veel akker- en weiland terug gegeven aan de natuur. Dit alles vanwege het project ruimte voor de rivier, zodat we wateroverlast nog beter het hoofd kunnen bieden. We bezoeken vooral de Brabantse kant van de Biesbosch tussen Werkendam en het bezoekerscentrum op het MuseumEiland. We eindigen in Zuid-Holland aan de Dordtse kant van de Biesbosch, via de pont Kop van ’t Land naar de Tongplaat. Denk aan de mondkapjes verplichting op de pont! Visarend en Zeearend zijn bijna vaste prik op deze excursie. Verder teveel soorten om op te noemen. Zie voor verdere informatie de websites van het Nationaal Park (https://www.np-debiesbosch.nl) en van het Biesbosch MuseumEiland (https://biesboschmuseumeiland.nl). Of lees de verslagen van deze excursie in de afgelopen jaren op onze website of in de Vogelstreken.
Westlandse Plassen, zaterdag, 11 september 2021, fietsexcursie
Start: Onder Ons / Zwembad Kerkpolder om 7.01 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 9 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn. Tel.nr.: telefoonnr
Een aangepaste, korte fietsexcursie aan de westkant van Delft. We starten precies bij zonsopkomst (7:01 uur). We fietsen via de Zweth langs het beschermde dorpsgezicht van ’t Woudt. In de weilanden verzamelen vaak grote groepen kieviten en spreeuwen zich, maar misschien zitten er ook al goudplevieren tussen. We gaan in ieder geval vogels kijken bij de Wollebrand bij Naaldwijk. Het betreft (naast de waterskibaan) een waterbergplaats van de boeren waar diverse steltlopers, eenden en watersnippen zich graag ophouden. Soms laat ook een waterral zich zien hier. Door het Westland fietsen we vervolgens richting ‘Het Kraaiennest’ bij de Lier. Een van de twee recreatieplassen is begin dit jaar omgetoverd in een waar vogeleldorado met eilandjes, mooie oevers en een oeverzwaluwwand. Het is al prachtig ingewijd door diverse broedvogels afgelopen voorjaar. We zijn benieuwd welke soorten het dit najaar ontdekken. Roerdomp en waterral worden hier ook regelmatig gemeld, net als baardmannetjes. De steenuil bij de boerderij heeft zich al een tijd niet laten zien, maar wellicht lukt het dit jaar wel om ‘m te spotten. Langs de weilanden fietsen we richting Schipluiden, en vandaar terug naar Delft. Waarschijnlijk zijn we zo aan het begin van de middag weer terug bij het startpunt. Het is nog vroeg in het trekseizoen, maar wie weet wat zich al aan trekvogels laat zien of horen onderweg.
Rondje Ackerdijkse Plassen, zaterdag 18 september 2021, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Ongeveer 11.00 uur terug.
Informatie en aanmelden op donderdag 16 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. telefoonnr .
Deze excursie vindt normaal gesproken in het voorjaar plaats tijdens de Nationale Vogelweek. Maar ook in het vroege najaar zal er hopelijk genoeg te beleven zijn. De trekvogels zijn alweer op het weg naar het zuiden en doen de verschillende plassen en natte weilanden in de Ackerdijk aan. We stoppen bij uitkijkpunten die zicht hebben op verschillende landschappen, weide, bos, veengebied, waardoor het aantal soorten vogels behoorlijk kan oplopen. Mogelijk zien we kemphanen of andere steltlopers. Misschien zien we ook nog wel roofvogels op trek bij mooi weer en een beetje noordoostenwind. Zorg voor een goed onderhouden fiets en vergeet je eigen verrekijker en/of telescoop niet. Vergeet ook niet wat te eten of te drinken mee te nemen voor jezelf.
Fietsrondje Groenzoom deel Nieuwe Droogmaking van Berkel en Rodenrijs
25 september 2021, 7.00 – uiterlijk 13.00
start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 23 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach, telefoonnr
Tijdens deze fietsexcursie van ongeveer 20 km ten zuidoosten van Delft gaan we veel verschillende vogelsoorten van dichtbij bekijken. We vertrekken vanaf de Korftlaan waarna we via plas-dras gebied De Groene Keijzer bij Delfgauw richting Groenzoom fietsen. Hier zullen we lopend de Nieuwe Droogmaking van Berkel en Rodenrijs gaan verkennen. Daarna fietsen we via de Dobbeplas terug naar Delft waar we in het begin van de middag willen eindigen.
Het gebied de Nieuwe Droogmaking van Berkel en Rodenrijs is ongeveer 10 jaar geleden aangelegd en heeft sindsdien 217 vogelsoorten aangetrokken waaronder Buidelmees, Roerdomp en Steltkluut. Ook is het een belangrijke slaapplaats voor Wulpen en Lepelaars. Eind september zitten we ongeveer op het hoogtepunt van de najaarstrek waarvan we hopelijk wat kunnen meekrijgen. Het gebied is ook erg interessant voor allerlei soorten eenden zoals de prachtige Pijlstaarten en Smienten, waarbij eind september ook kans is op doortrekkende Zwarte Sterns en roepende Waterrallen en heel misschien een Porseleinhoen.
Zondag 3 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie
Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdagavond 30 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. telefoonnr
De Zuidpolder van Delfgauw bestaat uit 2 delen: 1 hoog- en 1 laaggelegen gedeelte. In het hoge gedeelte liggen de Groene Keijzer, de eendenkooi en de plas van Ruijven. Langs de N470 fietsend hebben we een mooi zicht op de Groene Keijzer, het compensatiegebied voor de N470. Daar zien we waterwild, maar zeker ook mooie doortrekkers die plasdras/slikranden kunnen waarderen. Naar het oosten ronden we af en zien dan links nog een stukje van de Groenzoom. We steken door en komen dan bij de Bergboezem met verschillende plasdrasstukken, weilanden en waterwegen. Verderop het grotere natte stuk bij molen de Valk. Daar slaan we linksaf richting Ackerdijk. We rijden dan langs de oostrand en later de noordrand daarvan om rechtsaf het nieuwe fietspad te nemen; bossages en grasland. Zo rijden we richting het recreatiebos Ruijven en komen dan weer bijna uit waar wij begonnen zijn.
Zaterdag 09 oktober, De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 7 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. telefoonnr
De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied. Ondanks het intensieve gebruik door recreanten zijn er het hele jaar leuke vogelsoorten waar te nemen, van Wielewaal tot Beflijster.
Door begrazing en vernatting heeft het natuurkerngebied de Ruigte zich kunnen ontwikkelen. Vooral in de beginperiode was de Ruigte een Eldorado voor pioniers als Geoorde Fuut en Dodaars. Ook Lepelaars en diverse reigersoorten waren en zijn er regelmatig te vinden. In de herfst en winter worden er zowel trekvogels als dwaal- en wintergasten gespot.
Om een indruk te krijgen van de soortenrijkdom wordt verwezen naar de jaaroverzichten van Jan Koreneef in de “Vogelstreken” en naar Waarneming.nl
Zaterdag 16 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 14 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr . Wegens de gelijktijdige lezing misschien slecht bereikbaar. Eerder of later bellen mag, inspreken ook, of mailen naar telefoonnr . Laat in ieder geval je naam en telefoonnummer achter.
Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.
Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden. Ruiterpaden, kanoroutes en er is natuur.
Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen. Vorig jaar is deze excursie voor het eerst in het programma van de Vogelwacht Delft e.o. opgenomen. Het bleek een succes; veel vogels, veel groen en een mooie fietstocht.Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).
Zaterdag 6 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdagavond 4 november tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Joke Iest, Tel.nr.: telefoonnr
Deze excursie komt jaarlijks terug in ons programma. Waarom? Lees het verslag van voorgaande keer. Er is zo ontzettend veel te zien! Het Haringvliet maakt onderdeel uit van het deltagebied. Het gebied is vooral interessant door de buitendijkse gorzen en slikken. De Korendijkse Slikken bestaan binnendijks hoofdzakelijk uit grasland. Buitendijks is het begroeid met riet en ruigte. In de ruigtes van de slikken vertoeven veel eendensoorten en moerasvogels. Binnendijks veel overwinteraars, zoals brandgans, kolgans, grauwe gans, dwerggans. Ook blauwe kiekendief, slechtvalk, zeearend, grote lijster, kramsvogel, koperwiek of waterpieper kunnen worden gezien. (Bron: http://www.natuurmonumenten.nl)
Zaterdag 11 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdagavond 9 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel.nr.: telefoonnr
Arkemheen zit al een tijdje in het excursie programma. De laatste jaren hebben we dat gecombineerd met een uitstapje naar de Oostvaardersplassen en dat bevalt goed. De eerste stop is bij het Hertog Reijnout stoomgemaal aan het Nijkerkernauw. Een plek waar je direct onder de indruk raakt van de enorme hoeveelheid vogels die zich hier ophouden, in de weilanden en ook op het water. Veel ganzen, wulpen, smienten, kuifeenden, maar ook brilduikers, zaagbekken en andere prachtige wintergasten. In de weilanden van Arkemheen vinden we meestal wel goudplevieren en kemphanen en met een beetje geluk een slechtvalk op een paaltje. Op het water soms ook kleine of wilde zwanen. Voor we richting de Oostvaardersplassen rijden pakken we nog een stukje bos mee, bijvoorbeeld het Horsterwold danwel ‘Groot Ark en Kuiten’ waar we vorige keer een klapekster konden bewonderen (https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=8603). In geval van ongunstig weer kunnen we bij het nieuwe Oostvaarders bezoekerscentrum opwarmen en toch redelijk vogelen vanaf de bovenverdieping. Bij goede omstandigheden kunnen we langs de praambult-uitzichtpunten, en dan het gebied in rijden en naar één van de kijkhutten wandelen. Sowieso kans op mooie wintergasten (bijvoorbeeld ruigpootbuizerd of smelleken) en natuurlijk op de zeearend.
Corona-update
Om de risico’s i.v.m. covid-19 te beperken limiteren we het aantal deelnemers op ongeveer 10. Iedere chauffeur bepaalt de regels voor passagiers in die auto wat betreft aantal/QR-code/mondkapje. Of iedereen mee kan is dan afhankelijk van hoeveel chauffeurs er zijn en hoeveel mensen die meenemen. De excursieleider informeert hiernaar bij aanmelding. We proberen toch met niet al te veel auto’s te rijden.
Mocht het niet passen dan gaan deelnemers mee op volgorde van aanmelden. Voor de koffie-break in een horecagelegenheid kan het nodig zijn een QR code en mondkapje mee te nemen.
Goed om eventuele vragen bij de aanmelding te stellen.
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]