Rondje Groenzoom,
Zondag 14 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie ,
Start: Korftlaan tegenover de Papaver.
Informatie en aanmelden op donderdag 11 april tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr
De Groenzoom is een nieuw natuur/recreatie gebied gelegen tussen Zoetermeer, Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Het gebied is aangelegd als verbinding tussen Midden-Delfland en het Groene Hart. Op dit moment is het nog volledig in ontwikkeling en trekt het veel vogels. Delen van het gebied worden geïnventariseerd door leden van de Vogelwacht Delft e.o. zie het jaarverslag van 2016. De fietstocht van ongeveer 15-20 km start aan de Korftlaan en gaat via het Bieslandse Bos en Balijbos naar de Groenzoom. Onderweg hopen we veel zangvogels aan te treffen waaronder de eerste rietvogels. Ook zullen we veel verschillende steltlopers tegenkomen. De Groenzoom is nog redelijk onbekend maar heeft de laatste jaren veel verrassende vogelsoorten opgeleverd zoals steltkluut, lachstern, zwarte ibis en witwangstern.
Zaterdag 20 april, fietsexcursie.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr
Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.
Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden, ruiterpaden, kanoroutes. De kans dat je er van de stilte kunt genieten, is niet heel groot. Maar het is een nieuw gebied, en nieuwe gebieden zijn ook voor vogels vaak interessant. Of dat hier ook het geval is, gaan we uitvinden. Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen.
Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur
Aanmelden: is niet nodig.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o.
Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten vogels kun je op een ochtend als deze op je lijstje zetten. Slobeenden of een wintertaling op de plassen, broedende eenden in de geknotte wilgen, drukte in de weilanden, noem het maar op. Als je alle wandelingen hebt meegelopen ken je de leuke vogelkijk plekken in de omgeving van De Delftse Hout. Zoveel natuur zo dichtbij!
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst
Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie
Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr
We rijden door een mooie omgeving over fietspaden langs de rietvelden van de Vockestaert en weer terug via een boerenlandschap. Er is van alles te zien: bos-, weide- en rietvogels. We laten ons verrassen, kijk voor actuele waarnemingen naar: https://waarneming.nl/gebied/view/7185
De Ruigte, gebied in de Broekpolder
Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr
De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied. Ondanks het intensieve gebruik door recreanten zijn er het hele jaar leuke vogelsoorten waar te nemen, van Wielewaal tot Beflijster.
Door begrazing en vernatting heeft het natuurkerngebied de Ruigte zich kunnen ontwikkelen. Vooral in de beginperiode was de Ruigte een Eldorado voor pioniers als geoorde fuut en dodaars. Ook lepelaars en diverse reigersoorten waren en zijn er regelmatig te vinden. In de herfst en winter worden er zowel trekvogels als dwaal- en wintergasten gespot.
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur
Aanmelden: is niet nodig.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o.
Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten vogels kun je op een ochtend als deze op je lijstje zetten. Slobeenden of een wintertaling op de plassen, broedende eenden in de geknotte wilgen, drukte in de weilanden, noem het maar op. Als je alle wandelingen hebt meegelopen ken je de leuke vogelkijk plekken in de omgeving van De Delftse Hout. Zoveel natuur zo dichtbij!
Nachtegalenexcursie
Zaterdag 4 mei om 04.00 uur!
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 2 mei tussen 20.00 en 21.00 uur bij
Pieter Aaldring. Tel:telefoonnr
Om vier uur verzamelen bij de Papaver en rijden dan in auto’s naar de parkeerplaats bij de Boerderij in Meijendel. Dit met als doel om in alle vroegte en het donker in Meijendel met de wandeling richting zee te starten.
De nachtegalen mannen zijn tijdens het ochtendgloren dan al druk aan het zingen om overvliegende vrouwtjes aan te trekken. Langzaam wordt het lichter en dan vallen andere vogelsoorten in zoals de Gekraagde Roodstaart. Met enig geluk horen we ook nog Bosuilen.
Als we bij de zeereep aankomen kunnen we genieten van een prachtig uitzicht en hoogstwaarschijnlijk een mooie score aan soorten. Vorig jaar vlogen er zelfs Bijeneters over, dus wie weet…….
De verscheidenheid aan biotopen van zand, struiken, meertjes, bos en weides geeft dus ook een groot aantal soorten de kans. Van blauwborst, grote bonte specht tot krooneend en dodaars. Ook kunnen we boomkikkers en rugstreeppadden horen.
Wellicht erg vroeg in de ochtend, maar beslist de moeite waard en … vogels lachen daar om.
Ameide/Zouweboezem
Zaterdag 11 mei, 7.00 uur, auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 9 mei tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr .
Dé plek om eens te genieten van de echte Hollandse veenmoerasvogels. purperreiger (grootste kolonie van NL), zwarte stern, bruine kiekendief en vele rietvogels als de blauwborst, rietzanger, sprinkhaanzanger, kleine karekiet, rietgors en misschien de snor. Ook de koekoek laat zich hier veelvuldig horen en zien. Verder veel weidevogels en de kans om een kneu of een sperwer te zien. Vorig jaar is de Cetti’s zanger gehoord en gezien.
Nationale vogelweek Stadsvogeltocht
Zaterdag 11 mei, 9.00 – 12.00 uur, wandelexcursie.
Start: Station Delft
Door Pieter Aaldring
Wandelexcursie in het kader van de Nationale Vogelweek
Informatie en aanmelden via de website van de nationale vogelweek http://www.vogelweek.nl/ mailen of bellen naar p.aaldring@planet.nl / telefoonnr
Pas recent is er volop aandacht voor vogels in de stad. In de stad vinden we vogels die van nature houden van een rotsachtige omgeving, zoals de gierzwaluw, de stads(rots)duif en de zwarte roodstaart. Daarnaast zijn er diverse watervogels te vinden in de grachten van Delft, zoals de Fuut, de Meerkoet en de Blauwe Reiger. Verder zijn er in de grote stadstuinen veel zangvogels te vinden. Een stad als Delft herbergt verrassend veel soorten vogels waar niet iedereen zich van bewust is. Zo heeft zich recent een kolonie lepelaars gevestigd op het Vogeleiland (hoe toepasselijk) aan de rand van de stad. Dit is een stukje lopen, maar zeker de moeite waard.
Nieuw: Waterdunen Zeeuws Vlaanderen
Zaterdag 18 mei, 7.00 uur, auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.
Kosten € 0,07 per kilometer.
Informatie en aanmelden op donderdag 16 mei tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, Tel: telefoonnr
Dit gebied is pas in 2022 opengesteld als natuurgebied maar is ook te zien als onderdeel van de Deltawerken.
Het is een uniek getijdengebied in Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn zoutwaterplassen, schorren, slikken, en eilandjes, met andere woorden: van alles dat mooie vogelsoorten kan aantrekken. Omdat het aan de kust ligt ook goed om zeevogels te spotten. Er is een mooie wandelroute langs diverse biotopen met diverse kijkhutten, kijkschermen en kijkbruggen. Het is een nieuw gebied op onze excursielijst, dus nog spannend om te ontdekken welke soortenlijst dit op gaat leveren. We verwachten in ieder geval diverse sterns en steltlopers te noteren, maar ook diverse zangvogels. Dit gebied is wel een flink stuk rijden, dus we gaan onderweg zeker nog een extra (verrassings)vogelstop inplannen. Ook benieuwd, meld je aan!
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]