Home » Kalender

Kalender

apr
11
za
Excursie : Zandmotor, onderdeel van lezing van 9 april
apr 11 @ 14:00 – 15:30

De Zandmotor is een innovatieve manier van kustbescherming en kustonderhoud. Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende twintig jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Het vormt daar nieuw strand en duin, dat ons tegen zeespiegelstijging beschermt en extra ruimte voor natuur en recreatie biedt. Chrit en Johan vertellen niet alleen over dit project, maar geven de zaterdag volgend op deze lezing ook een excursie !

Georganiseerd door het IVN Delft eo, de Vogelwacht Delft eo en de KNNV afdeling Delfland.

Excursie naar de Zandmotor, als veldwerk bij de lezing van donderdag 9 april.
Verzamelen aan het eind van de Machiel Vrijenhoeklaan, Kijkduin.

Download de poster voor meer informatie.

okt
8
do
Lezing: Vogels en andere dieren in je tuin @ De Papaver
okt 8 @ 20:00 – 22:00

koolmees mark krasEen tuin met vogels en andere dieren komt tot leven! Het is een genot om dat allemaal van dichtbij te bekijken en mee te maken. Bovendien levert een vogel- en diervriendelijke tuin een bijdrage aan de leefbaarheid in de stad en de omgeving. Hoe krijg je je eigen tuin zo diervriendelijk mogelijk? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de gevolgen van (simpele) aanpassingen? En hoe werkt dat weer door naar de ecologie van de stad? Pieter Aaldring heeft voor de Vogelwacht Delft een aantal tuinadviezen gegeven en vertelt wat zijn ervaringen zijn en geeft ons tips om het thuis na te doen, in onze eigen tuin of op ons eigen balkon.

nov
12
do
Lezing : Wolken en weer @ De Papaver, Korftlaan 6, Delft
nov 12 @ 20:00 – 22:00

wolkenKees Floor, weerkundige uit De Bilt, legt uit hoe het uiterlijk van de hemel en van landschappen voor een belangrijk deel wordt bepaald door de wolken. Deze zijn geregeld aanwezig in voortdurend wisselende hoeveelheden en vormen. In deze lezing wordt ingegaan op de grote verscheidenheid aan wolkenvormen. Ook komen de mechanismen die tot wolkenvorming leiden aan bod en wordt er gesproken over het verband tussen bewolking en weer.

Aanmelden is niet nodig.

jan
14
do
Lezing : Duurzame initiatieven @ De Papaver, Korftlaan 6, Delft
jan 14 @ 20:00 – 22:00

nestWat kunnen we doen om de natuur een handje te helpen? Natuur in Nederland staat onder druk. Zo blijken de aantallen veldleeuweriken ondanks beheersmaatregelen toch af te nemen. Leontien heeft daar samen met anderen onderzoek naar gedaan. Hoe kunnen we de natuur een handje helpen? Kunnen ketens gesloten of verbonden worden? Leontien gaat in op praktische maatregelen die effectief een bijdrage leveren in een veranderende wereld.

Aanmelden is niet nodig.

feb
11
do
Lezing : Wolven @ De Papaver, Korftlaan 6, Delft
feb 11 @ 20:00 – 22:00

wolven in nederlandHoe gaan wij om met de komst van de wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Wat betekent de komst van de wolf voor boeren? In Nederland zou er ecologisch gezien ruimte zijn voor zo’n 150 wolven. Dat maakt de kans op een ontmoeting met de wolf op de Veluwe aanzienlijk groter. Volgens Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland betekent dit echter niet dat we ons zorgen moeten maken. ‘De mens behoort niet tot de normale prooidieren van de wolf’, zegt Lelieveld. ‘Een gezonde wolf in de vrije natuur is in principe geen gevaar. Sterker nog, wolven vermijden contact met mensen.’

Aanmelden is niet nodig.

mrt
10
do
Lezing: Midden-Delfland @ De Papaver, Korftlaan 6, Delft
mrt 10 @ 20:00 – 22:00

kaartje midden delflandNatuur om de stad is dit jaar het thema van de KNNV afdeling Delfland. Cor Nonhof vertelt over de vele aspecten van deze gemeente. Het is een klein stukje groen in de metropoolregio Den Haag Rotterdam. Het gebied kent vele gebruikers van veeboeren tot de recreërende mens. Het is een gebied van moderne infrastructuur en recreatieterreinen en cultuurhistorie. Hoe hou je de balans tussen mens en natuur in evenwicht?

Aanmelden is niet nodig.

apr
14
do
Lezing : Weidevogels
apr 14 @ 20:00 – 22:00

[caption id="attachment_5653" align="alignleft" width="300"]Kievitman close-up Kievitman close-up[/caption]

Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen af. Door goed beheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis. Astrid Kant legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven. Zij is daar al 25 jaar mee bezig, en heeft in 2011 het boek “ weidevogels” gepubliceerd. Zij stelt zichzelf vragen als : Wat gebeurt er allemaal rond de nestkom? Waarom vind je sommige uitgekomen eieren wel terug en sommige niet? Waarom hangt er een alarmerende grutto boven je hoofd? Astrid Kant laat met haar unieke foto’s in deze lezing het hele verhaal zien.

Aanmelden is niet nodig.

okt
13
do
Lezing : Vogels in Japan @ De Papaver - Delft
okt 13 @ 20:00 – 22:00

Door Kees Mostert.

Een lezing van Kees Mostert betekent een avondje ontspannen luisteren. Hij heeft een enorme kennis van de natuur en kan daar op ongedwongen wijze over vertellen. Een van zijn vele natuurreizen ging recent naar Japan in de winter. Vanavond zal hij over deze interessante reis en zijn belevenissen daar vertellen en ons zijn foto’s laten zien. Van spectaculaire soorten als Stellers zeearend, Japanse kraanvogel en Blakistons Fish Owl, maar ook veel bekende watervogels en steltlopers uit Siberië, zoals taigarietgans, grote zaagbek, nonnetje en tureluur. Maar alles net weer een beetje anders. Ook de zeevogels zullen aan bod komen, zoals bijvoorbeeld drie soorten albatrossen en verschillende alkachtigen. Al met al zal hij een heel gevarieerd beeld scheppen van natuur en vogels in het winterse Japan.

lezing-japan

nov
10
do
Lezing: Visarend straks ook broedvogel in Midden Delfland? @ De Papaver - Delft
nov 10 @ 20:00 – 22:00

[caption id="attachment_6448" align="alignleft" width="217"]Visarend Visarend[/caption]

Ons oud-lid Ruud Kampf houdt op 13 oktober een verhaal over Visarenden. Al toen hij in Delft woonde, hielp hij in de voormalige DDR bij het ringen van visarenden. Sindsdien heeft hij een grote belangstelling en kennis voor deze vogels ontwikkeld. Hij zal U meenemen naar broedgebieden van visarenden in Europa, maar ook Florida, Kenia, Nepal, Oman en Mexico. Ook zal hij uitgebreid ingaan op het gebruik van satellieten om de trek van visarenden te volgen. U leert dat Visarenden onopvallende bosvogels zijn, die ook in hoogspanningsmasten broeden, dat het broedgeval in de Biesbosch misschien niet het eerste in Nederland was, maar dat we op de Hooge Veluwe naar Visarend nesten moeten zoeken, dat een visarend zes weken in Nederland kan verblijven zonder gezien te worden, dat een Visarend een veel interessantere soort is dan een Zeearend…

Zie de Facebook groep Visarenden in Nederland: https://www.facebook.com/groups/pandion en de al wat verouderde site http://www.rekel.nl/visarenden/

jan
12
do
Lezing: Jaarthema KNNV: “Samenhang in de Natuur” @ De Papaver - Delft
jan 12 @ 20:00 – 22:00

door Kees van Bohemen.

In de natuur hangt alles met elkaar samen. De natuur gaat ‘zijn eigen gang’. Mensen maken daar ook onderdeel van uit en ons handelen heeft veel invloed, zeker in het drukbevolkte deel van Nederland waar wij wonen. Wat is gewenst, wat minder? Deze lezing maakt aan de hand van het gebied van Midden-Delfland zichtbaar waar verbindingen voor planten, dieren en mensen op verschillende schaalniveaus worden gemaakt. Een en ander wordt toegelicht aan de hand van kaarten en foto´s van de te bespreken locaties.


2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Thank you for your upload